Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ghidul condițiilor artificiale a primit girul CE!

Publicat: 23 martie 2016 - 20:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 14 martie 2016, la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, a avut loc ultima dezbatere privind Ghidul pentru evitarea condițiilor artificiale și a procedurilor interne ale AFIR. O versiune consultativă a Ghidului va fi publicată în perioada următoare, anunță MADR.

Click pe poza pentru galerie!

„Cireașa de pe tort” a fost prezența unui consilier antifraudă de la DG-AGRI (Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) din cadrul Comisiei Europene (CE), Peter Baader. „AFIR a avut o idee bună în a redacta Ghidul pentru evitarea condițiilor artificiale, dar documentul trebuie îmbunătățit și pus la dispoziția nu numai a personalului Agenției, ci și a solicitanților” a spus oficialul european, potrivit AFIR. Acesta ar fi accentuat ideea că Ghidul trebuie îmbunătățit, dar și că ar fi necesară și instruirea angajaților AFIR. Totodată, a promis că România se poate baza pe deschiderea totală a Comisiei față de situațiile cu care se confruntă, iar concluziile întâlnirii vor fi analizate în cadrul DG AGRI.
Că este necesar ca toți factorii de decizie și de control să abordeze unitar condițiile artificiale și că trebuie eliminată suspiciunea unor interpretări subiective din partea AFIR s-a mai discutat. Acum, AFIR ar vrea ca „aceste reguli să fie stipulate în mod clar pentru fiecare Submăsură în parte și, de ce nu, să facă parte integrantă din Ghidul solicitantului”, spune directorul general al Agenției, Andras Szakal.

Pro Agro acuză tratament inegal din partea CE
Revoltați de „atitudinea reprezentantului Comisiei Europene prin care fermierul român este prezentat a fi vinovat de la depunerea proiectului”, reprezentanții Federației Pro Agro au decis să nu participe la întâlnirea organizată la sediul AFIR după discuțiile din Camera Deputaților. „Comisia Europeană combate neregulile în alte state europene prin seminarii, iar în România laudă angajații AFIR pentru introducerea un ghid de condiții artificiale draconice, nemaiîntâlnite în alt Stat Membru”, au „tunat” aceștia.
„(...) Avem confirmarea publică a reprezentantului Comisiei că nu a venit de la UE solicitarea de a realiza acest Ghid de condiții artificiale, care, de fapt, nu există în nici un Stat Membru”, susține conducerea Pro Agro. Ca urmare, îi cere ministrului Achim Irimescu demiterea angajaților AFIR care au introdus Ghidul, acuzându-i pe aceștia că aruncă responsabilitatea propriilor acțiuni pe Comisia Europeană de fiecare dată când nu au argumente.
Emil Dumitru, președintele Federației, afirmă că, în prezent, numai la Înalta Curte de Casație și Justiție se află pe rol, în faza de recurs, peste 650 de litigii ale beneficiarilor PNDR cu AFIR. Pro Agro îi mai cere ministrului Irimescu să comunice situația tuturor proiectelor reziliate deja de AFIR sau care riscă rezilierea din cauza condițiilor artificiale.Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 505 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?