Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GĂLĂȚENII FAC BILANȚUL UNUI AN AGRICOL DIFICIL

Publicat: 01 septembrie 2015 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În județul Galați, anul agricol 2014-2015 a avut parte de condiții extrem de vitrege, începând cu deficitul de apă din sol manifestat încă din toamna anului 2014, continuând cu temperaturile scăzute din luna ianuarie 2015 și culminând cu instalarea secetei pedologice din a doua decadă a lunii aprilie 2015. Toate aceste condiții au diminuat drastic producțiile medii la hectar la culturile de păioase și de rapiță realizate în 2015

Click pe poza pentru galerie!

Cultura de rapiță a fost întoarsă în această primavară pe suprafața de 9.518 ha, reprezentând 68% din culturile înființate în toamna 2014. Rezultatul a fost o diminuare de recoltă de circa 80% față de anul precedent, respectiv 41.870 tone realizate în anul 2014 de pe o suprafață de 16.894 ha, față de 8.650 t realizate în 2015 de pe 4.482 ha. 

 

230.000 ha afectate de secetă

Concomitent cu recoltarea păioaselor s-a eliberat terenul de resturi vegetale și s-au efectuat arăturile de vară pentru însămânțările de toamnă pe o suprafață de aproximativ 60.200 ha, cu un consum de carburant semnificativ mai mare. Din cauza lipsei precipitațiilor pe parcursul derulării campaniei agricole de vară s-a diminuat suprafața de arături cu peste 83.000 ha.

Din situația centralizată la nivel de județ, privind pagubele fizice (ha) și valorice (mii lei), produse la culturi agricole, plantații, pășuni și fânețe, a rezultat o suprafață calamitată de 228.663,55 ha și o valoare estimată a pagubelor de 361.117,561 mii lei, la data de 27.07.2015. 

Au fost afectați aproape toți producători agricoli gălățeni, “excepția constând în puținii producători care au avut acces la sistemele de irigații, unde se totalizează o suprafață irigată de doar 15.486 ha, reprezentând 5,37% din suprafața arabilă a județului”, a precizat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Galați, Marius Ciprian Mihăilă

Vizualizat: 550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?