Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Franţa: trei giganţi ai tomatelor îşi unesc forţele pentru a oferi produse fără pesticide

Publicat: 19 iunie 2019 - 12:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativele din Bretania reprezintă 50% din piaţa franceză a tomatelor, cu 230.000 tone de roşii produse în fiecare an. Cultivate pe tot parcursul anului în sere încălzite, acestea sunt vândute sub numele de marcă Savéol, Prince de Bretagne şi Solarenn.

Cele trei branduri de producători au creat o alianţă ce promite să ofere consumatorilor tomate "cultivate fără pesticide". Promisiunea lor faţă de consumator este că roşiile, deşi nu sunt cultivate în sistem ecologic, nu se supun nici unui tratament. Sămânţa sau planta pot fi tratate, însă nu şi roşiile.

Rosii_b"Lucrăm să reducem utilizarea pesticidelor sintetice de mult timp", explică Marc Keranguéven, preşedintele SICA, o cooperativă a departamentului Finistere, care produce sub marca Prince de Bretagne. Produsele fitosanitare nu au fost eliminate în totalitate, însă ele sunt înlocuite din ce în ce mai mult.

Prezentată ca "a treia cale pentru agricultură", alături de abordările convenţionale şi ecologice, această colaborare include producătorii de legume din fiecare cooperativă. Toţi au urmat cursuri de formare specifice pentru a învăţa cum să cultive diferit. Potrivit lui Christophe Rousse, preşedintele Solarenn, "această etichetă nu se bazează pe comunicare, ci pe munca grea a producătorilor".

Cele trei mărci împreună speră că produsele lor cu pesticide zero vor ajunge în curând să reprezinte 30-40% din vânzările de roşii în Franţa. Preţurile vor fi stabilite de către distribuitori, probabil undeva între preţurile produselor convenţionale şi cele ecologice. "Există costuri suplimentare, care trebuie evaluate", insistă preşedintele Savéol, Pierre-Yves Jestin.

Vizualizat: 804 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?