Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Franţa: trei giganţi ai tomatelor îşi unesc forţele pentru a oferi produse fără pesticide

Publicat: 19 iunie 2019 - 12:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativele din Bretania reprezintă 50% din piaţa franceză a tomatelor, cu 230.000 tone de roşii produse în fiecare an. Cultivate pe tot parcursul anului în sere încălzite, acestea sunt vândute sub numele de marcă Savéol, Prince de Bretagne şi Solarenn.

Cele trei branduri de producători au creat o alianţă ce promite să ofere consumatorilor tomate "cultivate fără pesticide". Promisiunea lor faţă de consumator este că roşiile, deşi nu sunt cultivate în sistem ecologic, nu se supun nici unui tratament. Sămânţa sau planta pot fi tratate, însă nu şi roşiile.

Rosii_b"Lucrăm să reducem utilizarea pesticidelor sintetice de mult timp", explică Marc Keranguéven, preşedintele SICA, o cooperativă a departamentului Finistere, care produce sub marca Prince de Bretagne. Produsele fitosanitare nu au fost eliminate în totalitate, însă ele sunt înlocuite din ce în ce mai mult.

Prezentată ca "a treia cale pentru agricultură", alături de abordările convenţionale şi ecologice, această colaborare include producătorii de legume din fiecare cooperativă. Toţi au urmat cursuri de formare specifice pentru a învăţa cum să cultive diferit. Potrivit lui Christophe Rousse, preşedintele Solarenn, "această etichetă nu se bazează pe comunicare, ci pe munca grea a producătorilor".

Cele trei mărci împreună speră că produsele lor cu pesticide zero vor ajunge în curând să reprezinte 30-40% din vânzările de roşii în Franţa. Preţurile vor fi stabilite de către distribuitori, probabil undeva între preţurile produselor convenţionale şi cele ecologice. "Există costuri suplimentare, care trebuie evaluate", insistă preşedintele Savéol, Pierre-Yves Jestin.

Vizualizat: 522 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?