BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Franţa interzice 40 de produse pe bază de glifosat

Publicat: 24 decembrie 2019 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia franceză de sănătate şi mediu (ANSES) a anunţat că interzice 36 de produse pe bază de glifosat şi că refuză cererile de a lansa alte patru produse din cauza datelor insuficiente privind riscurile pentru sănătate.

Produsele nu vor mai fi autorizate pentru utilizare după sfârşitul anului 2020, se arată într-un comunicat. Numărul acestora reprezintă aproape trei sferturi din volumul total al produselor pe bază de glifosat vândute în Franţa anul trecut.

În 2017, preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a angajat să scoată în afara legii glifosatul în termen de trei ani. Ulterior, însă, acesta a revenit asupra subiectului şi a promis o eliminare treptată a produselor în cauză până în 2021, "cu excepţia cazurilor în care nu există alternative viabile".

ANSES a anunţat că a analizat cele 69 de produse pe bază glifosat disponibile în Franţa, precum şi 11 aplicaţii pentru comercializarea de noi produse. "ANSES a decis că 36 dintre aceste produse vor fi retrase de pe piaţă şi nu vor mai fi permise pentru utilizarea de la sfârşitul anului 2020, din cauza lipsei sau absenţei de date ştiinţifice care ar permite excluderea tuturor riscurilor genotoxice", se precizează într-un comunicat al agenţiei.

Roundup-glifosat_bLista produselor care urmează să fie retrase include mai multe versiuni ale Roundup, împreună cu alte produse deţinute de Bayer, plus alte mărci comercializate de companii concurente. Glifosatul se află în afara brevetului şi este comercializat la nivel mondial de un număr mare de alte companii chimice care dezvoltă produse pentru protecţia culturilor.

Reprezentanţii Bayer au declarat că respectă decizia ANSES, dar sunt dispuşi să ofere date suplimentare agenţiei pentru a demonstra că aceste produse nu prezintă rispuri pentru populaţie şi mediul înconjurător. ANSES a anunţat că va finaliza revizuirea produselor pe bază de glifosat până la sfârşitul anului viitor şi că numai produsele care îndeplinesc criteriile UE şi care nu aveau alternative adecvate vor putea fi vândute în Franţa.

Dezvoltat pentru prima dată de compania Monsanto, sub brandul Roundup, glifosatul se află de câţiva ani în mijlocul unor controverse, mai ales după ce o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a concluzionat în 2015 că ar putea provoaca cancer. Bayer, care a achiziţionat în 2018 Monsanto, se confruntă cu procese potenţial costisitoare în Statele Unite, iar politicienii din Uniunea Europeană dezbat cu privire la interzicerea totală a utilizării acestui erbicid.

Austria, care încearcă să devină prima ţară europeană care interzice utilizarea glifosatului, nu poate impune această măsură la 1 ianuarie 2020, aşa cum se dorea, deoarece Comisia Europeană nu a fost notificată corespunzător.

Vizualizat: 1106 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?