Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Francezii susțin agricultura românească

Publicat: 22 noiembrie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER), Ambasada Franței în România și Secția română a Consilierilor pentru Comerț Exterior ai Franței au prezentat joi, 31 octombrie a.c., un set de 29 de propuneri, reunite în Cartea Albă a Agriculturii

Click pe poza pentru galerie!

Aceasta este rezultatul unui dialog public-privat și dorește să contribuie la dezvoltarea unei agriculturi românești moderne și durabile. Cele 29 de propuneri sunt grupate în cinci domenii cheie: politici agricole, fiscalitate și finanțare, drept comercial, drept social și resurse umane și cercetare.

Cartea Albă vizează „promovarea unui fond funciar performant, a unei întreprinderi agricole dinamice, a unei gestiuni economice facile, a unei filiere agro-alimentare accesibile, a unei mâini de lucru instruite și competitive, a unui sector de cercetare inovant și rentabil”, a declarat Bruno Roche, președintele CCIFER.

 

România, paradis agricol

Scopul acestui proiect este „de a contribui concret la ideile și proiectele de reformă menite să pregătească viitorul agriculturii românești”, a precizat, la rândul său, ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin. Diplomatul francez a comparat România cu un paradis agricol, după care a vorbit despre atuurile care fac din agricultură un sector strategic al economiei noastre.

„Pământul fertil, diversitatea producției, mâna de lucru disponibilă vor trebui, pe deplin, mobilizate și valorificate pentru a face față provocărilor viitoare, atât la nivel național, cât și în contextul european al politicii agricole comune”, a subliniat demnitarul.

Printre recomandările vizând politicile agricole se numără: organizarea comasării parcelelor agricole, implementarea unui cadastru agricol generalizat, protejarea fondului funciar împotriva distrugerilor ireversibile a terenurilor agricole, dezvoltarea sistemelor de irigații, încurajarea reconstituirii perdelelor forestiere, încurajarea mutualizării mijloacelor de producție și integrarea producției agricole în filiere, precum și simplificarea regulilor privind trasabilitatea produselor agro-alimentare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a salutat această inițiativă, menționând că va ține cont de toate propunerile. „Mare parte din aceste măsuri se vor regăsi în viitorul PNDR (Programul Național pentru Dezvoltare Rurală) sau în politica Ministerului Agriculturii”, a spus ministrul.

Cartea Albă a fost lansată cu ocazia celei de-a 18-a ediții a târgului Indagra și prezentată în cadrul unui eveniment organizat în prezența autorităților, societăților din sectorul agricol și a membrilor Grupului de lucru agri-agro din cadrul CCIFER.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România reunește aproape 400 de companii aderente, care activează în sectoare variate și în care acestea ocupă adesea poziții de lider.Proprietarii europeni de terenuri se întâlnesc la Atena

În perioada 25-27 noiembrie 2013 va avea loc, la Atena (Grecia), Adunarea Generală a European Landowners Organization - ELO (Organizația Proprietarilor de Terenuri din Europa).

La această dată, din ELO fac parte 25 de țări. Din România au aderat la ELO: Asociația Proprietarilor de Păduri din România, Federația Agricultorilor Fermierul, Sindicatul Național al Țărănimii Române - PROPACT și LAPAR. O delegație a LAPAR s-a aflat în perioada 11-12 noiembrie a.c. la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu reprezentanții ELO, ne-a spus președintele Ligii, Laurențiu Baciu.

Adunarea Generală a European Landowners Organization (ELO) va avea loc cu scopul de a ajunge la un acord comun cu privire la implementarea noii Politici Agricole Comune.

În aceeași perioadă, membrii din Bordul Friends of the Countryside ELO vor avea o întâlnire specială unde se va discuta, în principal, despre dezvoltare rurală (transferul de fonduri de la Pilonul 1 - plăți directe către Pilonul 2 - dezvoltare rurală).


ADS, în subordinea primului ministru

Agenția Domeniilor Statului (ADS) ar putea trece, de la 1 ianuarie 2014, în subordinea primului ministru, după ce se va transforma într-o agenție pentru administrarea și reglementarea pieței funciare, a declarat ministrul Agriculturii. „Sper ca proiectul de lege privind liberalizarea pieței funciare să treacă săptămâna viitoare (11-17 noi. 2013 - n.red.) prin Guvern și apoi să îl ducem la nivelul Parlamentului, să-l îmbunătățim și să-l aprobăm rapid. Vor rămâne unele prevederi pe care le-am anunțat la început, respectiv dreptul de preemțiune al statului, acesta venind însă după dreptul celui care a arendat, al vecinului, al tânărului, iar ADS se va transforma într-o Agenție pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare și probabil va trece în subordinea primului ministru de la 1 ianuarie 2014”, a spus Constantin, citat de Agerpres.


Terenuri pentru persoane fizice - fără limita de 100 ha

Acesta a precizat că în proiectul de lege privind liberalizarea pieței funciare de la 1 ianuarie 2014 este posibil să nu mai fie păstrată prevederea referitoare la achiziționarea a cel mult 100 ha de terenuri agricole (respinsă de către Comisia Europeană - n. red.), dar și că problema legată de libera circulație a capitalurilor a fost gestionată în Tratatul de Aderare la UE de către Ministerul Finanțelor, nu de cel al Agriculturii.

Vizualizat: 606 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?