Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Finanţarea a stârnit înverşunarea!

Publicat: 18 mai 2015 - 18:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Demersul Fundaţiei Revistei Ferma cu privire la modificarea legislaţiei Camerelor Agricole, în sensul revenirii la atribuţiile cu drept de decizie pentru fermieri, are la bază şi luările de poziţie ale reprezentanţilor asociaţiilor profesionale, declanşate de apariţia OUG 58 din 2013.

Click pe poza pentru galerie!

Nu-ţi trebuie foarte multă ştiinţă să compari atribuţiile Camerelor Agricole din Legea 283, modificată de Legea 122 din 2012 cu cele din Ordonanţa 58 şi să îţi dai seama imediat că sunt complet diferite! La momentul respectiv, vocea agriculturii a devenit extrem de puternică în declaraţiile cu referire la noile prevederi legislative. Dar MADR-ul a rămas impasibil la solicitările fermierilor...

 

Inevitabil te întrebi de unde atâta înverşunare pe Ministerul Agriculturii împotriva legii adoptată de Parlament, încât să-i schimbe substanţial conţinutul? Răspunsul vine tocmai din litera legii şi doi factori se distanţează vizibil: banii şi puterea!

 

Să ne oprim puţin la bani... Legea 283 din 2010 prevedea, la Art. 20 (Finanţarea Camerelor Agricole), şi surse de finanţare atrase prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Programul operaţional pentru pescuit şi prin alte instrumente şi măsuri adecvate pe specific de activitate (punctul h). Să amintim că numai în exerciţiul financiar 2007-2013, asistenţa tehnică a beneficiat de 370 de milioane de euro, iar formarea profesională de 119 milioane euro. Vorbim de fonduri europene nerambursabile, care nu presupuneau cofinanţare, nici individuală şi nici de la bugetul naţional. Pe scurt, aproape jumătate de miliard de euro care puteau fi gestionaţi de Camerele Agricole şi cheltuiţi pentru ceea ce erau alocaţi, adică pentru asistenţa tehnică, s-au dus pe proiecte pompoase de informare şi formare, ambiţii personale şi consultanţă nespecializată... Bine-nţeles, implementarea Măsurii 111 s-a făcut de către MADR, iar în acest context devine clar de ce Legea 283 a Camerelor Agricole se bătea cap în cap cu interesele ministeriale...

 

Ne-am luptat încă de pe vremea când era Cioloş ministru, i-am solicitat personal ca Măsura 111 să ajute fermierii la capitolul informare, inclusiv prin implicarea publicaţiilor de specialitate! Să nu se ducă din nou banii pe ochi frumoşi şi pe proiecte la indigo, aşa cum s-a mai întâmplat... Mai mult, Fundaţia Revistei Ferma a solicitat MADR, în ianuarie 2014, un răspuns clar la întrebarea “Pe ce s-au cheltuit banii de pe Măsura 111?”. Răspunsul primit a fost pe lângă întrebare şi nu a rezolvat problema ridicată de noi. Ce ştim e că MADR a cheltuit banii pentru formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe printr-un Ordin de ministru (Ordinul 251/5.12.2012) iar despre cum s-au organizat şi ce impact au avut caravanele de informare mâncătoare de fonduri europene am scris pagini întregi. Vorbim, totuşi, despre o sumă colosală, pentru că 500 de milioane de euro nu sunt de ici, de colo!

Ce-ar fi fost dacă de gestionarea acestor fonduri s-ar fi ocupat Camerele Agricole, structuri ale fermierilor care în Legea 283 aveau atribuţii clare în această direcţie? Probabil că asistenţa tehnică s-ar fi acordat cu adevărat, gradul de succes în ceea ce priveşte implementarea proiectelor ar fi crescut cu el şi, la final, absorbţia fondurilor europene ar fi înregistrat un procent mai apropiat de nevoile reale ale agriculturii româneşti. 

 

În actualul exerciţiu financiar alte sute de milioane de euro pentru informare, formare profesională şi diseminare îşi aşteaptă proiectele. Camerele Agricole vor trece din nou pe lângă bani? Dacă sunteţi de acord ca atribuţiile acestor structuri ale fermierilor să rămână limitate, fără nici o putere de reprezentare şi de decizie, atunci e simplu: NU semnaţi petiţia care susţine proiectul Fundaţiei Revistei Ferma. Însă dacă vreţi o schimbare şi aderaţi la obiectivele proiectului, mai multe despre acesta citiţi aici: http://www.agroinfo.ro/camere-agricole. Măcar să încercăm să facem ceva!

 

Într-un editorial recent l-am numit trădător pe Ministrul Agriculturii. Nu a avut nici o reacţie, ceea ce înseamnă că aceeptă această situaţie. E un cuvânt prea dur? Trădarea înseamnă abandonarea în mod perfid sau laş (trecând de partea adversă)... deci cum ar trebui să se numească abandonarea celor pe care ar trebui să îi reprezinţi la nivel guvernamental? Să-i spunem SABOTOR? Pentru cei care vor şuşoti pe la colţuri la citirea noului calificativ, sabotajul este acţiunea de zădărnicire intenţionată a unui lucru sau a unei activităţi (conform DEX). Cum am putea să definim altfel decizia Ministerului Agriculturii de a goli de conţinut o lege elaborată în favoarea agricultorilor, prin adoptarea unei ordonanţe care legiferează, negru pe alb, atribuţii ale fermierilor... fără absolut nici o putere de decizie?!

 

Dănuţ RADIŞ

FUNDAŢIA REVISTEI FERMA

www.fundatiaferma.ro


 Acest editorial a fost publicat in REVISTA FERMA nr. 9(148), 15-31 mai 2015

Vizualizat: 545 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Agricultura decapitata
|
05. 30, 2015. Saturday 17:40
Ati scris foarte bine dv asa ca eu va sustin intrutotul
1.
Ion
|
05. 27, 2015. Wednesday 11:34
Punctul de plecare al oricărei reușite este dorința. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: locmunca.office@gmail.com
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!