Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Filmul unei escrocherii

Publicat: 25 martie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• sau cum au dispărut trei mii de miei

Click pe poza pentru galerie!

Semnalam în numărul 3/2016 al revistei Ferma că li se întâmplă uneori fermierilor să fie păcăliți de pretinși comercianți sau să primească banii cu întârzieri nefaste pentru bunul mers al afacerii lor. Sunt numeroase astfel de cazuri, unele ajunse pe biroul polițiștilor de la judiciar sau al procurorilor.

Recent, am fost sesizat de către un grup de crescători de ovine din județul Cluj că o mega-escrocherie, orchestrată de pretinși comercianți din județul Argeș, i-a lăsat fără trei mii de miei, anul trecut, în luna iulie. Mieii au dispărut nu se știe unde, iar conturile au rămas, deocamdată, goale, spre disperarea oierilor.

Episodul 1: Niște negustori sosesc la ferme
Vara anului trecut i-a găsit pe oierii din zona Turda preocupați să vândă miile de miei scăpați de sacrificare la Paști. Grijile erau multe: unde să găsească un comerciant serios, cât o mai fi prețul de vânzare, ținând cont că tendința e de scădere, cât de bine vor reuși să hrănească animalele, cât de bine vor reuși să le ferească de boli, și câte și mai câte griji or mai fi pe capul proprietarului de turmă. Tot așteptând ei să pice de undeva un cumpărător, după ce încercaseră câteva variante, oierii din zona Turda s-au trezit că le bate la poarta fermei unul de-al lor, un oier sibian, Nică Greab pe numele lui. Ce îmi spune fermierul Florin Adi că s-a întâmplat? ”La data de 04.07.2015 am fost sunat de către Nică Greab, care mi-a spus că are nevoie să adune într-o săptămână, pentru o cunoștință, cam 5000 de miei. În aceeași zi, Greab Nică a venit să vadă mieii și mi-a spus că vorbește cu persoana pentru care adună miei și-mi comunică data la care vine după ei. I-am cerut numele și numărul de telefon ale omului care cumpăra miei, pentru a discuta personal cu el, fiind vorba de numitul Barbu Daniel. L-am sunat pe Barbu Daniel, am fixat prețul la 8 lei/kg, termenul de plată, iar mai departe m-a rugat să vorbesc cu alți oieri, ca să strângă miei pentru un camion, adică vreo 600 de capete. Așa am luat legătura și cu alte persoane din zonă care aveau de vândut miei”.

Episodul 2: O ștampilă de negăsit
Cumpărătorii s-au dovedit extrem de prompți, de nerăbdători, să vină la Turda să încarce mieii și să pornească ulterior plini de avânt pe rutele comerciale pline de behăituri. După numai două zile de la prima întâlnire, a sosit la ferme un camion condus de Tică Dan. Delegația a fost mai numeroasă, având în componență și două autoturisme. Într-unul, după spusele lui Florin Adi, se afla oierul sibian Nică Greab și un însoțitor, iar în celălalt autoturism se afla Daniel Barbu și patronul firmei piteștene Alin Job Construct. Fermierii, vreo patru la număr, încântați de prețul bun, 8 lei/kg, cu 2 lei mai mult decât prețul pieței, dar și de promptitudinea comercianților, au împins cu sârg patrupedele în camionul lui Dan Tică. Convinși probabil de calitatea mărfii, Daniel Barbu și patronul Alin Job Construct au plecat și i-au lăsat pe șofer și pe Greab Nică să ducă treaba până la capăt. Camionul a fost dus la cântar. Fermierii urmau să primească 85.088 lei.
Apoi au mers la medicul veterinar. Aici au completat actele: formularul de punere în mișcare, biletul de transport, carnetul de comercializare a produselor, dar, surpriză, comercianții au utilizat numele și datele firmei Maria Trading SRL. Fermierul Florin Adi își amintește exact cum au decurs lucrurile: ”Ne-au spus că animalele sunt cumpărate de firma Maria Trading. Au completat actele cu datele acestei firme. Ștampilă nu au avut, au motivat că au uitat-o la firmă, dar o vor aduce mâine, să nu ne facem griji, că ei vor să facă mai multe transporturi din zonă și ne vom mai revedea”.
Bun, miei încărcați în camion, acte completate, strângere de mâini și pe aci ți-e drumul! Camionul a lăsat în urmă o dâră de praf și câțiva oieri nerăbdători să-și primească banii pentru mieii livrați.

Episodul 3: Întâlnire nocturnă la benzinărie
A doua zi, pe 7 iulie, Florin Adi a fost sunat de șoferul Dan Tică și anunțat că mieii nu au ajuns la Constanța, ci au fost descărcați la Pitești, la o fermă de porci. Șoferul camionului i-a dezvăluit oierului detaliile acelui transport. ”Mi-a spus că pe drum fiind, pe undeva pe la Sibiu, a sunat la sediul firmei Maria Trading SRL să anunțe că vine cu un transport de miei din zona Turda. Cei de la Maria Trading SRL i-au spus șoferului că ei nu așteaptă nici un transport de animale de la Turda. Nedumerit, șoferul l-a întrebat pe Daniel Barbu unde să ducă mieii, întrucât Maria Trading SRL nu are nici o implicare în acest transport. Daniel Barbu a avut atunci o discuție aprinsă cu cei de la Maria Trading SRL, care i-au cerut să schimbe datele de pe documente, în caz contrar ei vor anunța poliția. Daniel Barbu i-a spus șoferului să ducă mieii la un abator din Buzău, apoi s-a răzgândit și i-a spus să-i ducă la ferma de porci de lângă Pitești”, relatează Florin Adi.
În seara zile de 7 iulie, reapare în film oierul sibian Nică Greab, cel care cu numai câteva zile în urmă îi contactase pe fermieri în vederea vânzării mieilor. În aceeași zi, dar și în ziua următoare, pe 8 iulie, Greab a mai dus două camioane de miei și un camion de oi reforme de la alți fermieri din localitățile Viișoara și Ceanu Mare, în sumă totală de aproximativ 240.000 lei. O grămadă de bănet!
Greab le-a spus oierilor de lângă Turda că trebuie să schimbe în documente datele inițiale și pentru asta trebuie să meargă la Pitești, chiar în noaptea aceea. Fermierii s-au dus val-vârtej la Pitești, numai să rezolve problema apărută inopinat și să-și netezească astfel drumul către banii care li se cuvin. Florin Adi își amintește: ”În data de 07.07.2015 seara, împreună cu Greab Nică, ne-am deplasat spre Pitești. Eu m-am dus pentru modificarea actelor completate inițial cu datele firmei Maria Trading SRL. Am ajuns la Pitești în jurul orei două noaptea. Acolo am fost așteptați într-o benzinărie de Daniel Barbu, Alin (patronul firmei Alin Job Construct) și încă o persoană căreia îi spuneau Verone. Am discutat că trebuie schimbate actele pe altă firmă și ne-au asigurat că în termen de 7 zile primim banii și că nu e nici o problemă. Actele schimbate pe firma Alin Job Construct au fost semnate și ștampilate de către Alin. După schimbarea actelor, am mai discutat aproximativ zece minute. Ei ne-au asigurat de seriozitatea lor și de faptul că vor vira banii în termen de șapte zile”.

Episodul 4: ”Abonatul nu poate fi contactat”
Întorși pe la fermele lor din marginea orașului Turda, oierii au așteptat răbdători împlinirea termenului de șapte zile. Timpul a trecut, sorocul a venit, dar conturile nu s-au umplut cu banii promiși de comercianții argeșeni. ”Ce s-o fi întâmplat?”, s-au întrebat unii pe alții cei patru fermieri. I-au sunat atât pe Daniel Barbu, cât și pe patronul firmei de construcții, iar aceștia i-au tot amânat, motivând că nu au reușit nici ei să încaseze banii de la partenerii lor comerciali. De la o vreme, Daniel Barbu nu a mai răspuns la telefon, iar telefonul patronului firmei Alin Job Construct este suspendat.
Oierii nu știu unde au ajuns mieii lor. Au auzit un zvon că ar fi fost vânduți prin județul Argeș, cu 4 lei/kg. Convinși că lucrurile nu se vor mai rezolva bilateral, fermierii au făcut plângere la Poliția Turda, dar cercetările avansează lent.
Ce am găsit pe internet despre societatea Alin Job Construct? Firma are sediul în orașul Mioveni, situat în apropierea Piteștiului. Obiectul de activitate este, potrivit codului CAEN 4120, ”lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Nici vorbă, așadar, de comerț cu animale vii!

Episodul 5: Paguba nu a fost recuperată
Cum au reușit pretinșii comercianți să-i păcălească pe fermierii clujeni? Ei le-au înșelat încrederea, știind că, în baza Legii 70/2015, tranzacțiile de peste 5000 de lei trebuie efectuate prin virament bancar. Înainte, comercianții plăteau mieii ”la roata camionului”, cum obișnuiau fermierii să spună. Marfa era plătită pe loc. Or, trebuind efectuat un virament bancar, fermierul are de așteptat, uneori și peste 30-40 de zile până sosesc banii în cont. Oierii din județul Cluj, cu ferme în satele Cânepiști, Ploscoș, Ceanu Mare și Viișoara, așteaptă de aproape un an, dar banii nu au mai ajuns la ei. Pretinșii comercianți le-au luat marfa, dar nu le-au mai trimis banii.
PUTEAU EVITA OIERII SĂ FIE ESCROCAȚI?
Cu siguranță, da! Ar fi trebuit să le dea de gândit faptul că Barbu Daniel nu deținea ștampila firmei Maria Trading SRL, al cărei reprezentat a pretins că este. Chiar dacă mieii erau deja în camion, cântăriți, gata să pornească la drum, fermierii ar fi trebuit să ia decizia de a-i descărca imediat! Prețul de 8 lei/kg ar fi trebuit să-i pună, de asemenea, pe gânduri, din moment ce prețul pieței e 6 lei/kg. Oricine oferă mai mult, iată, cu 2 lei pe kg, e suspect din oficiu. Escrocheria putea fi evitată dacă fermierii ar fi obținut în prealabil confirmarea din partea firmei Maria Trading SRL că nu a trimis pe nimeni în zona Turda să achiziționeze animale vii. Oierul Florin Adi avea numerele de telefon ale unor reprezentanți ai firmei Maria Trading, dar nu i-a sunat înainte de tranzacție. I-a contactat ulterior, iar aceștia l-au asigurat că firma nu este implicată în tranzacție, așa cum au pretins negustorii sau mai degrabă falșii negustori din Pitești, care au reușit să pitească 3000 de miei luați prin escrocherie de la oieri din județul Cluj. Oieri care încă mai așteaptă banii, iar poliția așteaptă, probabil, ca hoții să se autodenunțe.


MARIA TRADING NE RĂSPUNDE:
Întrucât numele și datele firmei Maria Trading au fost folosite pentru completarea documentelor comerciale de către pretinșii comercianți care au achiziționat în iulie 2015 trei mii de miei de la fermieri din județul Cluj, zona Turda, i-am solicitat societății cu sediul în județul Călărași un punct de vedere. Firma Maria Trading a negat orice legătură cu falșii comercianți: “Societatea Maria Trading SRL nu a dat niciodată vreun mandat de reprezentare ca în numele și pentru societatea Maria Trading SRL, persoana fizică Daniel Barbu, Dan Tica, șofer, și Alin Job Construct, din Pitești, să efectueze achiziții de miei”. Ba mai mult, Maria Trading SRL ne-a răspuns că nu a avut niciodată relații de afaceri cu persoanele fizice menționate anterior sau cu firma din Pitești.Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 834 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?