Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fii atent la detalii atunci când te asiguri!

Publicat: 07 septembrie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nimic nu se compară cu satisfacția producătorilor agricoli atunci când obțin recolte bogate. Însă adesea, capriciile naturii le pot înșela așteptările. Tocmai de aceea mulți dintre agricultori apelează la diferite tipuri de asigurări care ar putea acoperi pierderile suferite. 

Click pe poza pentru galerie!

Asigurarea culturilor agricole acoperă pierderile cantitative suferite ca urmare a producerii unuia din riscurile asigurate.

În cele ce urmează aflați care sunt riscurile pe care le acoperă Asigurările agricole, ce înseamnă fransiza unei astfel de asigurări, precum și câteva informații suplimentare referitoare la acest tip de asigurări.

 

Ce riscuri vă sunt asigurate?

În prezent se pot asigura pierderile suferite în urma grindinei, incendiului, ploii torențiale, furtunii, alunecării/prăbușirii de teren, înghețului târziu de primăvară sau celui timpuriu de toamnă.

Întrucât furtunile, ploile torențiale și grindina au afectat în ultima perioadă culturi agricole întregi din multe zone ale țării, determinând pagube însemnate, ca fermieri trebuie să știți cum sunt definite în contratul dumneavoastră aceste riscuri.

De exemplu, în funcție de definițiile date de societățile de asigurare, ploaia torențială reprezintă precipitația abundentă de scurtă durată cu cantități de apă cuprinse între 0,1 litri/mp/min. și 5 litri/mp/minut, iar Furtuna este vântul a cărui viteză depășește 10,8 m/s sau chiar 22,0 m/s la unii asiguratori.

 

Fransiza o suportă asiguratul

De asemenea, este bine de știut că, indiferent de evenimentul produs, asiguratorul nu va despăgubi fransiza menționată în poliță.

Fransiza este partea din despăgubire ce urmează a fi suportată de către asigurat. Ea apare obligatoriu menționată în poliță și poate fi calculată, de regulă, ca procent din valoarea sumei asigurate pentru toată suprafața asigurată, dar pot fi prezentate și oferte cu procent din suma asigurată a suprafeței dăunate. Practic, la producerea unuia dintre riscurile asigurate, valoare fransizei se scade din totalul despăgubirii cuvenite. 

 

Suma acoperită și documentele justificative

Foarte important în momentul ofertării sau emiterii contractului de asigurare este modul în care se stabilește suma asigurată. Aceasta poate reprezenta cheltuielile tehnologice de producție și poate reflecta obținerea producției estimate menționată în poliță sau poate reprezenta valoarea producției (prețul de vânzare stabilit de comun acord cu societatea de asigurare). Cheltuielile tehnologice trebuie să fie conforme cu devizele de cheltuieli ce vor face parte integrantă din contractul de asigurare. În momentul apariției evenimentului asigurat, la dosarul de daună, pe lângă alte documente solicitate și devizul depus, societatea de asigurare va solicita și facturile ce stau la baza acestui deviz.

 

Excluderi de la plata despăgubirilor

În contractele de asigurare sunt menționate și o serie de excluderi, printre care am dori să amintim că nu sunt despăgubite pierderile de producție cauzate de nerespectarea procesului tehnologic, pagubele produse culturilor din cauza bolilor și dăunătorilor plantelor, nerăsărirea sau rărirea acestora, maturarea excesivă din cauza întârzierii recoltatului, nerespectarea tehnologiilor de cultură, băltiri, revărsări de ape, furtul recoltei, poluare, contaminare și orice alte pagube provocate de cauze necuprinse în asigurare, chiar dacă sunt în legătură cu efectele factorilor de risc asigurați.

Totodată, dacă anunțul de daună nu s-a făcut în scris, în maximum trei zile de la apariția evenimentului asigurat, societatea de asigurare emitentă a poliței de asigurare poate refuza despăgubirea cuvenită.

Cuantumul despăgubirilor se face proporțional cu gradul de distrugere a producției, raportat la cheltuielile tehnologice (semănat/plantat, inclusiv costurile cu aratul, pregătirea patului germinativ, fertilizare, erbicidare etc.) efectuate până la data producerii evenimentului asigurat și/sau constatării definitive a daunei (după caz).

De asemenea, trebuie să știți că Răspunderea Asiguratorului începe atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: 

• Emiterea și semnarea contractului de asigurare; 

• Plata primei de asigurare/ratei 1, după caz;

• Efectuarea inspecției de risc. 

 

Pentru mai multe detalii sau informații referitoare la asigurările agricole, nu ezitați să ne contactați.

 

SAFETY BROKER

tel. 0755 106 894

www.safetybroker.ro

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 489 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?