Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii vor vaccinare voluntară, nu obligatorie împotriva Bluetongue

Publicat: 04 iunie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul Consultativ al ANSVSA, din care fac parte și reprezentanți ai crescătorilor de animale, a dezbătut, în 11 și 12 mai 2015, vaccinarea împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue). Liderii crescătorilor de animale susțin, în continuare, vaccinarea voluntară și se opun programului obligatoriu de vaccinare a tuturor rumegătoarelor propus de ANSVSA.

Click pe poza pentru galerie!

La întâlnire au fost prezenți, alături de președintele și specialiștii Autorității, reprezentanți ai Federației Oierilor de Munte (care sunt membri ai Pro Agro), ai Federației Crescătorilor de Bovine din România și ai Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.

ANSVSA a elaborat deja un proiect de Hotărâre de Guvern (HG), în care stabilește condițiile și costurile programului de vaccinare obligatorie. Programul ar urma să înceapă în 2015 sau 2016 și să se deruleze timp de trei ani la rând. Ar costa, în total, 61,124 mil. euro, din care Comisia Europeană a alocat României 10,267 mil. euro, pentru achiziționarea vaccinului în primul an. Manopera va fi suportată de la bugetul de stat.

 

Vaccinul costă 5 euro, iar testele pentru exportul animalelor vaccinate 50 euro/animal

Dezbaterile aprinse au fost în jurul costului testării animalelor destinate exportului și care au fost vaccinate. „Costul unei astfel de testări se ridică la 50 de euro pe cap de animal. Este de 10 ori mai mult decât costul vaccinului împotriva Bluetongue, care a fost evaluat la 5 euro. Costul vaccinului este acoperit din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar costul testării e suportat de fermier. Nu-i corect! Este o modalitate ca medicii concesionari să aibă niște venituri suplimentare”, acuză Dragoș Cojocaru, fermier și reprezentant al Sindicatului Crescătorilor de Ovine.

„Domnul președinte (președintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu - n.red.) ne-a spus, la final, că așteaptă de la noi în scris argumentele pentru care ne opunem unui program de vaccinare obligatorie. O să-i explicăm de ce economic nu va mai fi rentabil să crești oi în România. De unde să-și mai hrănească oierul animalele, dacă testarea unui miel costă mai mult decât mielul?!” a mai spus, nemulțumit, Cojocaru.

„Se pare că mai este o problemă: nu pot fi vaccinate animalele gestante, pentru că le-ar afecta acest vaccin”, a adaugat Florentin Bercu, director Federația Pro Agro, organizație care a susținut în Consiliul Consultativ punctul de vedere al fermierilor.

Mai mult, crescătorii de animale membri ai Pro Agro susțin că nu este justificată cheltuirea a peste 10 mil. euro pentru vaccinarea obligatorie contra unei boli cu mortalitate sub 1% și care nu prezintă nici un risc pentru consumatorul final. În plus, nu vor să plătească 5 lei/cap bovină și 3 lei/cap ovină/caprină pentru manoperă. Președintele ANSVSA a susținut că nu va cere bani de la fermieri. „Oare Primul Ministru al României va accepta să plătească de la bugetul național sume exorbitante de milioane de euro?”, întreabă retoric cei de la Pro Agro.

Aceștia cer și excluderea alineatului 3) din art. 5 al proiectului de HG privind „vaccinarea în febra catarală ovină”, care ar duce la relaxarea procedurii de autorizare a vaccinurilor utilizate, în scopul probabil al favorizării unor producători și/sau distribuitori de vaccinuri.

Pe de altă parte, fermierii sunt de acord ca acțiunile/costurile pentru supravegherea bolii și plata analizelor în mișcarea animalelor la export să fie suportate prin programul cofinanțat aprobat pentru România de către Comisia Europeană, dar au spus „NU” fermelor de carantină, în care animalele sunt supravegheate până la export și care adaugă o sumă importantă la costul de producție.

 

Fermierii nu mai au încredere în veterinari. Cer testare dublă pentru diagnosticarea Bluetongue

Crescătorii de animale mai vor recoltarea de probe duble de la animalele pozitive și analizarea pe cheltuiala lor, pentru siguranța diagnosticului. Tot mai mulți nu mai au încredere în serviciile veterinare, și nici în existența bolii la noi în țară. În acest sens, au cerut și verificarea kit-urilor utilizate în diagnosticul Bluetongue în 2014 și se întreabă de ce oare toate probele au fost testate la București, când fiecare județ are câte un laborator oficial?

Potrivit ANSVSA, proiectul de HG a ajuns deja la MADR și va pleca către Guvern. Observațiile și solicitările făcute de membrii Federației Pro Agro vor fi transmise și către MADR și Primului Ministru al României.

Vizualizat: 618 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!