Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMIERII EXCLUȘI DE LA PLATA PE SUPRAFAȚĂ POT PRIMI SPRIJINUL CUPLAT!

Publicat: 27 ianuarie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal nu este condiționată de plata subvenției pe suprafață.

Click pe poza pentru galerie!

„Beneficiază de plata sprijinului cuplat în sectorul vegetal fermierii activi cărora li se determină suprafețe eligibile la schema de plată unică pe suprafață pe care sunt cultivate culturile solicitate pentru schemele de sprijin cuplat, chiar dacă schema de plată unică pe suprafață este respinsă la plată”, scrie în Proiectul Ordinului de sancțiuni administrative campania 2015.

Foarte solicitat este sprijinul pentru cultura de soia: subvenția este de 325 euro/ha pentru 2015 și crește, până în 2020, cu 10 euro/ha pe an. Ca să primească sprijinul cuplat la soia, un fermier trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- realizează o producție anuală minimă de 1.300 kg boabe soia/ha;

- valorifică o producție minimă de 1.300 kg boabe soia/ha pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare, sau pe bază de contract comercial de vânzare a mărfii sau o utilizează în scopul furajării animalelor înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor și a păsărilor pe care le deține în fermă, prin prelucrarea producției cu instalații proprii de procesare sau pe bază de contract de prestări de servicii;

- livrează, pe bază de aviz de expediție, deținătorului soiului minimum 1.300 kg sămânță certificată/ha, în cazul loturilor semincere, și prezintă factura fiscală pentru servicii multiplicare soia, emisă către deținătorul soiului, din care să reiasă ca i-a livrat minimum 1.300 kg sămânță certificată/ha.

De notat că, din 2016, fermierii sunt obligați să folosească sămânță certificată de soia pentru a primi sprijinul cuplat.

Până pe data de 31 martie a anului următor anului de cerere, fermierul trebuie să depună la APIA o serie de documente doveditoare:

- note de intrare/recepție a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările din fermă;

- factura de achiziție/contractul de închiriere/de leasing al instalației de procesare sau contractul de prestări servicii pentru producerea de furaje sau extras din documentele contabile din ultimul an prin care dovedește că instalația este înregistrată ca mijloc fix;

- contractul cu o unitate de procesare și factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare, în cazul persoanelor fizice, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha;

- contractul comercial de vânzare a mărfii și factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha vândută;

- factura fiscală de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului semincer sau buletinul de analiză oficială, cu una din mențiunile: „sămânță admisă pentru însămânțare”, „necesar propriu” sau „interzisă comercializarea”;

- contractul de multiplicare, în cazul loturilor semincere.

În cazul consumului în ferma proprie, verificarea se face inclusiv pe baza consumurilor de furaje normate pe specii și număr de animale înscrise în RNE și de păsări din fermă pe perioada anului de cerere.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.1(162) 1-31 ianuarie 2016

Vizualizat: 543 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!