Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii cumpără discounturi, nu produse!

Publicat: 14 martie 2015 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

„Fermierii nu mai cumpără produse, ci discounturi! Nu mai fac preț de cost pe hectar, nu-i interesează acest element de calcul, ci cât de mare este reducerea de preț!”, opinează Lin Popa, un mic agricultor din Brăila. Iată ce crede acesta despre ofertele de pe piața inputurilor agricole!

Click pe poza pentru galerie!

„Agricultorii se pot păcăli ușor! Unele companii au scăzut prețurile la semințe și la pesticide și, pe măsura acestor reduceri de preț, au scăzut și numărul discounturilor. Sunt, însă, în piață distribuitori care acordă reduceri mari, dar raportate la prețuri mult mai mari. Producătorii agricoli cumpărând discountul, care este înșelător, se păcălesc”, spune Lin Popa.

 

Trend păgubos

El continuă susținând că acesta este trendul în piața agricolă, iar o posibilă explicație ar fi aceea că nu toți fermierii au o cultură economică, atât de necesară pe fondul lipsei de bani. „În general, micii producători sunt interesați mai puțin de eficacitatea produsului pe care-l achiziționează, de consultanță și de lucrurile care aduc plus valoare, ei se uită exclusiv la banii pe care trebuie să-i plătească. De aceea, ar trebui să fie mai atenți de la cine și de unde cumpără, și aici recomandarea este să se adreseze distribuitorilor autorizați, să verifice produsul și prețul de listă, ca să-și dea seama și să verifice calculul prin care se acordă discountul, căci acest instrument de piață s-a dovedit a fi de cele mai multe ori în defavoarea celui care cumpără!”, consideră agricultorul.

 

Irigațiile - setea neostoită a fermierului român

Petre Grigore (foto), fermier din Galați, este nemulțumit de ceea ce se întâmplă pe zona de irigații. „S-a promis în PNDR că vor fi alocate fonduri de un miliard de euro pentru refacerea și modernizarea sistemului de irigații și s-au aprobat doar 370 de milioane. Suma maximă fiind de 1 milion de euro, înseamnă că, la nivel de țară, se vor reface cam 370 de stații de pompare. Or, pentru o organizație cu 2.000 ha este foarte puțin; abia se reabilitează 60% din infrastructură!”, susține producătorul agricol gălățean. 

Apoi Petre Grigore aduce în discuție selecția incorectă a celor care fac proiecte! „Ajung să întocmească proiecte cei care nu au irigat în ultimii 20 de ani și nici nu au șanse să ude culturile; ori nu au indicii de ariditate, ori nu au în exploatație rețeaua de conducte subterane. Iar cei care irigă nu au șanse să fie selectaț. Se va ajunge la un moment dat să se irige mai puțin decât la începutul programului PNDR 2014- 2020”, consideră Petre Grigore. 

 

Lângă Prut, o zonă depresionară păcătoasă

În arealul în care lucrează cultivatorul trebuie reabilitată și modernizată infrastructura secundară de irigații; amenajarea este destul de veche. „Noi suntem lângă Prut și nu plouă, este o zonă păcătoasă, se creează un ecosistem depresionar și norii se dispersează, ei se adună deasupra municipiului Galați, unde plouă mult mai des. Ploaia ar trebui să asigure rezerva de apă din sol, iar irigațiile să completeze deficitul de apă, să vină ca un bonus!”, a conchis Petre Grigore. 

 

PRECIZARE: Aceste comentarii/mesaje reprezintă opinii personale și nu reflectă în mod necesar poziția redacției Ferma!

 

 

 

 

 

NOUL PNDR: VIN ȘI BANI, DAR SUNT ȘI SANCȚIUNI!

La sfârșitul lunii ianuarie, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc, a avut o întâlnire cu circa 150 de președinți de asociații și fermieri, membri ai federației, în care au fost dezbătute problemele vizând viitorul agriculturii în perspectiva PNDR 2014-2020. „Programul are drept scop, în această etapă, promovarea măsurilor plăților directe din Pilonul 1 și informarea fermierilor despre Pilonul 2 din PNDR. Dezbatem în amănunt fiecare nouă măsură de susținere a agriculturii, începând de la plata redistributivă a subvențiilor, sprijinul cuplat, măsura de înverzire, plăți pe agromediu, zone defavorizate, tineri fermieri și terminând cu pajiștile. Și este o nebunie ce au de făcut săracii fermieri când va începe campania de depunere a cererilor”, ne-a declarat Claudiu Frânc.

Președintele FCBR a susținut, în continuare, că „există un vid de cunoaștere extraordinar de mare în rândul fermierilor. Producătorii agricoli, deocamdată, nu știu nimic despre ce înseamnă viitorul plăților directe, pentru că s-a schimbat total strategia. Sunt foarte multe scheme de plată pe care ei nu știu cum să le acceseze, nu știu cum să-și pregătească exploatațiile în vederea obținerii formelor de sprijin care le sunt puse la dispoziție. Ei nu înțeleg ce înseamnă plata redistributivă, ce înseamnă înverzire, diversitatea culturilor și condițiile de ecocondiționalitate, iar nerespectarea lor atrage după sine pierderea banilor. Vin și bani, dar sunt și sancțiuni!”, conchide Frânc.

Vizualizat: 655 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Gândirea romanului fara gand...
|
03. 16, 2015. Monday 08:30
Nu ma surprinde cu nimic ca se practica astfel de comert, de fapt il vad in fiecare zi ptr. ca lucrez in vânzări pe un segment apropiat acestuia. Dacă e să căutăm vina , sunt de părere că nu o găsim la vânzător ci mai cu seama la cumpărător. Acesta din urma a ales sa trateze o relatie comercială cu distribuitorul in termeni de discount si nu de pret. Nici nu se mai gândește ce cumpara , ce primeste de banii ăia, doar intra intr-o stare de satisfactie ptr. ca a obținut un pret mic. Nu asta e cheia tranzacțiilor ptr începuturi, ca sa fii castigat ar trebui să obții un produs potrivit nevoilor tale la un raport pret/calitate bun. Dacă alergi dupa pret nu câștigi mare lucru ci doar o satisfactie de moment care acoperă peisajul tau in vrei per ansamblu, daca e sa ma înțelegi. Gratis nu e ieftin ! As vrea sa stiu ca ne educăm, începem să articulam management in agricultura ,dar pentru asta e nevoie de timp. Un gand bun tuturor !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?