Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermieri la sapă... de lemn

Publicat: 19 iunie 2015 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe mai bine de jumătate din teritoriul țării, seceta “a ucis orice boare de vânt, soarele s-a topit și a curs pe pământ”, cum scrie poetul Nicolae Labiș, originar din Mălini - Suceava, un județ unde ploaia este un musafir prea mult așteptat de aproape două luni. 

Click pe poza pentru galerie!

Cele mai afectate de secetă sunt regiunile Moldova și Oltenia, după cum informează Administrația Națională de Meteorologie.

 

Recoltă de grâu pierdută

Inginerul Ion Bujor, unul dintre cei doi administratori ai Agrocov, societate care exploatează peste 6.000 de hectare în județul Galați, nu și-a putut ascunde mâhnirea. „La ora actuală, nu a plouat de vreo 80 de zile, seceta este accentuată și s-a fixat în tot județul dintre ape, situat între Dunăre, Siret și Prut. Dacă la grâu se prognoza o producție medie de 5-6 tone la hectar, acum nu știu dacă o să facem - în cel mai fericit caz - o tonă de grâu la hectar. Noi avem cultivată cu grâu o suprafață de 2.500 de hectare; deci vă dați seama ce pierdere o să avem!”, ne-a declarat cultivatorul gălățean. 

Acesta continuă susținând că seceta a afectat vizibil și celelalte semănături: „Se sesizează stresul hidric și la culturile de primăvară, plantele sunt la început de vegetație, când se fixează producția, chiar dacă va mai ploua în perioada următoare, există fenomentul de piticire care va împiedica dezvoltarea vegetativă normală a plantelor”.

 

Se impune ajutorul guvernamental

Ion Bujor se teme că anul agricol va fi unul dezastruos și nu vede cum fermierii își pot acoperi cheltuielile. „Nu știu dacă autoritățile locale vor declara Galațiul județ calamitat, ar trebui să o facă, însă Guvernul ar trebui să ia în calcul acordarea unui ajutor pentru recuperarea pagubelor, probabil că nu în totalitate, dar suficient cât fermierii să poată relua ciclul de producție agricolă”, a susținut cultivatorul. 

 

Direcția Agricolă strânge date

În urma sesizărilor primite de la mai mulți fermieri, Direcția pentru Agricultură Galați încearcă acum să stabilească în ce măsură seceta severă din ultimele luni pune în pericol culturile fermierilor. „Colectăm date din toate comunele județului. Am avut semnale legate de secetă din mai multe zone. În partea Tecuciului se pare că fenomenul este mai accentuat. Când vom finaliza situația, vom informa Prefectura și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin intermediul unui raport. În conformitate cu hotărârile factorilor de decizie, dacă se va dovedi că situația este într-adevăr gravă, se poate declara chiar stare de calamitate”, a declarat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Galați, Marius Ciprian Mihăilă.

 

Îngrășământ nedizolvat la rădăcina plantelor

Secetă mare și în județul Bacău. Inginerul Mihai Pantelimon cultivă peste 800 de hectare în trei locații diferite: Sascut, Letea Vechi și Tătărăști. „La noi a plouat în două rânduri câte cinci litri pe mp, dar a bătut vântul și apa nu a apucat să ajungă în sol. Îngrășământul de la semănat a rămas nedizolvat la rădăcina plantei”, ne-a declarat fermierul. Acesta își exprimă temerea că grâul cultivat pe 370 de hectare o să șiștăvească. „În această perioadă de vegetație trebuie să bage apa în bob, dar deja începe să se usuce și frunza stindard!”, explică fermierul. 

 

Ploaia și... elicopterele

Culturile prășitoare de primăvară - înființate pe o suprafață de 430 de hectare - au o răsărire mai proastă, mai ales cele semănate în ultima parte, întregistrând o oarecare întârziere. „Ele așteaptă ploaia; am dori să fie un an normal din punct de vedere pluviometric. La ora asta nici nu știu cum Dumnezeu mai trăiesc plantele de floarea-soarelui și de porumb, săracele!”, își exprimă nedumerirea cultivatorul băcăuan. În zonă, oamenii dau frâu liber imaginației, vorbind de faptul că nu mai plouă din cauza... elicopterelor. Flotila aeriană de elicoptere de la Tecuci s-a mutat la Bacău și, în urma exercițiilor militare de zbor, „libelulele mecanice” ar împrăștia aiurea norii de ploaie! 

 

Pierderi de recoltă de circa 30 la sută

Dumitru Voicu exploatează 4.000 de hectare în județul Constanța: în zona Cogealac - Fântânele, la limita nordică cu Tulcea - 2.400 hectare și 1.600 hectare ceva mai spre sudul județului. „Nici la noi nu a plouat de foarte multă vreme. Cerealele păioase, dacă se vor menține aceste temperaturi destul de ridicate - au o pierdere semnificativă de cel puțin 30 la sută; și avem cultivată cu grâu și orz o suprafață destul de mare, de 3.000 ha”, a susținut fermierul. 

Problema este că se va produce coacerea forțată și, cu siguranță, se va diminua și calitatea boabelor. “Dacă nu va ploua, vom înregistra pierderi de recoltă și la porumb, și la floarea-soarelui și chiar vom fi nevoiți să declarăm culturi calamitate”, se teme agricultorul.

 

Secetă și în gura Bărăganului

După cum ne informează și fermierii din comuna buzoiană Rușețu, în gura Bărăganului, când nu plouă, bate vântul! Și aici, toate culturile suferă de secetă. Cultivatorii își exprimă îngrijorarea că nu vor putea obține nici jumătate din recoltele de grâu, de porumb și de floarea-soarelui de anul trecut. 

 

 

 

IRIGAȚII PE 45 MII DE HECTARE

Salvarea agricultorilor ar fi putut veni de la sistemele de irigații, dar în majoritatea județelor din țară acestea au fost distruse sau furate. Acolo unde amenajările sunt funcționale, stațiile de pompare au lucrat non-stop. 

Potrivit situației ANIF, în ziua de 08 iunie 2015, s-au aplicat udări pe o suprafață totală de 45.620,7 ha, cu un volum de apă livrat de 32.149,9 mii mc, iar norma de irigație realizată a fost de 770,2 mc/ha. 

La nivel de țară, cele mai mari mari suprafețe au irigat Filiala teritorială Dunărea - inferioară (Brăila) cu 22.775 ha, volumul de apă fiind de 11.319 mii mc și norma de 515 mc/ha; Ialomița - Călmățui cu 8.541 ha, (12.909 mii mc, cu 1.823, 6 mc/ha); Moldova Sud 7.381 ha (3.517 mii mc și 473,5 mc/ha) și Moldova Nord - 3.469 ha (734,7 mii mc volum de apă și norma de irigație de 236,3 mc/ha).

Vizualizat: 551 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!