Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermieri blocați la plata avansului!

Publicat: 25 noiembrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ce motive blochează plata avansului pe suprafață pentru dosarele de subvenții ale unora dintre fermierii români?

Click pe poza pentru galerie!

Deși Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) nu a comunicat oficial situația plăților pe 2015, potrivit unor surse din Agenție, la finalul lunii octombrie mai erau 13.469 de dosare de subvenții cu plata nefinalizată pentru anul trecut. Acești fermieri primesc avansul pe 2016 doar după finalizarea plăților pe 2015.

Alte motive care blochează plata avansului pe suprafață în sistemul informatic sunt:

- tabel centralizator pentru care a fost operat greșit documentul, iar sistemul a identificat erori când a citit declarațiile fermierilor;

- suprapunerea parcelelor;

- an fiscal operat greșit (2015, în loc de 2016) pe actul emis de Finanțe pentru calitatea de fermier activ;

- supradeclarări de terenuri;

- transferuri de exploatații;

- dosare în care fermierii au operat modificări după termenul de depunere a documentelor care trebuie anexate cererii unice.

 

Sunt blocați la plata avansului și fermierii care:

- nu se încadrează la criteriile de eligbilitate pentru schema de plată tineri fermieri și, totuși, au bifat această schemă în cererea unică;

- au solicitat subvenția pe suprafață pentru terenuri situate în zone declarate rezervație naturală, arii naturale protejate, rezervație bio, rezervație științifică;

- au bifat în cererea unică schema de plată pentru mici fermieri pe 2016, dar nu au bifat această schemă și pe 2015. Suma este de maxim 1.250 euro/exploatație de până în 7 ha;

- au debite la APIA, au avut sancțiuni și APIA nu a recuperat de la ei întreaga sumă.

Nu primesc avansul nici fermierii aflați în eșantioanele de control pe teren și prin teledetecție, în total 103.889 de dosare în toată țara.

Pe măsură ce APIA rezolvă problemele din dosare, acești fermieri vor intra și ei pe liste pentru plata avansului pe suprafață pentru 2016. Fermierii din controlul pe teren ar putea intra pe listele de plată pe măsură ce sunt evaluate riscurile, a precizat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.20(181) 15 - 30 noiembrie 2016

Vizualizat: 774 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?