Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermier activ: Cu sau fără PFA?

Publicat: 28 martie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanții crescătorilor de animale au ajuns la un compromis cu Ministerul Agriculturii în ceea ce privește definirea „fermierului activ” în proiectul Ordonanței de Guvern care reglementează plățile directe în 2015-2020 și obligația celor care primesc subvenții de peste 5.000 euro de a se înregistra ca persoană juridică.

Click pe poza pentru galerie!

Formularea în proiectul de ordonanță sună cam așa: fermierul se poate înregistra. Adică, un oier care are peste 700 de oi și încasează 5.000 de euro din subvenții poate să-și facă PFA dacă vrea. El figurează oricum în evidențele APIA. Care nu doresc asta, vor face dovada plății impozitului și vor încasa subvențiile”, ne-a declarat Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis.

La trei hectare de pâmânt și trei vaci plătești mai puțin impozit dacă ești PFA, decât pe norme de venit. Cu cât crește expoatația, cu atât sumele se reduc, dar fiecare poate să calculeze să vadă cum îi convine mai mult”, afirmă Claudiu Frânc, președintele FCBR.

 

Acte pentru cei care nu vor să fie PFA

Pentru a primi subvențiile, crescătorii de animale care nu vor să se înregistreze ca PFA sau întreprindere individuală vor trebui să depună la APIA, odată cu cererea unică de plată, acte doveditoare că sunt activi și implicați în agricultură: declarația pentru impozitul pe norma de venit, certificatul de producător, carnetul de comercializare și un extras obținut de la Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru total venituri.

Actele trebuie să ne demonstreze că veniturile lui din activitatea agricolă sunt mai mari, adică cel puțin o treime din total venituri pe care la are ca persoană. Sau, subvenția pe care ar trebui să o primească reprezintă cel puțin 5% din total venituri pe care le are el ca persoană”, explică George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Dacă fermierul își autorizează activitatea comercială, lucrurile se simplifică. La cerere va fi atașat doar un extras de la Registrul Comerțului în care e specificat obiectul de activitate al firmei.

Vizualizat: 731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!