Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermele zootehnice sunt în stabulație... controlată!

Publicat: 08 februarie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După o toamnă destul de lungă și blândă, iarna și-a intrat ceva mai târziu în drepturi. Prima ninsoare a venit la începutul lunii ianuarie, însoțită de valuri de ger... siberian, în unele zone. Având experiența anilor trecuți, crescătorii de animale și-au pregătit fermele așa cum s-au priceput mai bine. 

Click pe poza pentru galerie!

Deocamdată, în ultima decadă a lunii lui Gerar, iarna nu ridică probleme deosebite, îngrijorările unor agricultori constau în asigurarea furajelor până la primăvară, mai ales că majoritatea dintre aceștia nu și-au primit subvențiile promise.

 

Prioritare sunt furajele

Stelu Crancu deține o fermă cu trei sute de oi la nici zece kilometri de Panciu. „A fost ger, câteva zile cu temperaturi de până la -20oC, dar am adăpostul modern și bine pregătit pentru sezonul rece; este asigurat cu apă curentă, alimentat cu energie electrică. O problemă ar fi cu furajele, am ceva, dar nu un stoc suficient pentru a ieși din iarnă. Trebuie să cumpăr porumb și vreo zece tone de tărâță de grâu, produs lactogen; e perioada fătărilor și stimulează lactația Am deja o sută de oi fătate și mai aștept încă 150 de miei”, ne-a declarat fermierul.

În parc, stau frumos stivuiți 5.000 de baloți de fân și de lucernă și cocenii de porumb adunați de pe șase hectare de cultură. În zonă nu s-au făcut furajele, seceta a mușcat din plin. Fermierul ne spune că îi mai trebuie zece mii de lei pentru a cumpăra plante de nutreț ca să iasă în primăvară cu oile sale. „Lucrez 50 de hectare de teren, nu am primit banii de subvenție pentru suprafață, dar nici pentru animalele pe care le cresc. Problema e că m-am împrumutat de bani de la oameni și nu am reușit să-i returnez. Nu știu anul următor dacă mai găsesc înțelegere și nici dacă voi mai primi furaje pe datorie. Mi-e frică să lucrez cu băncile!”, a susținut vrânceanul.

Fermierul dorește să achiziționeze o remorcă pentru a împrăștia gunoiul pe teren. Are deja peste o sută de tone de îngrășământ organic fermentat, „aur, nu altceva”. Se gândește să mai cumpere echipamente pentru pregătirea furajelor și pentru procesarea laptelui. În aceste zile, merge la piață să vândă cașul de oaie. În vară a făcut ceva brânză, a vândut cât a putut, iar ce i-a rămas, a pus la „dospit” pentru... zilele negre din albul anotimp. „Vin în piață la Panciu, dar merge foarte slab, dacă strâng 300 lei săptămânal; prețul e acceptabil, 20 lei/kg, dar nu e mișcare. Mai am și alte cheltuieli, am două fete la facultate, iar cea mică este la liceu...”, și-a vărsat oful Stelu Crancu. 

 

Un sezon favorabil pentru Charolaise

În apropierea Tecuciului, în comuna Barcea, Nelu Drăghici deține o fermă de taurine pentru carne. Pentru cele 35 de văcuțe Charolaise, zilele de iarnă sunt ca o... binefacere, rasa suportă destul de bine temperaturile mai reci. „Am furaje suficiente: 1500 baloți de lucernă, 3000 baloți de paie, 500 baloți de ovăz amestecat cu borceag și mazăre, și vreo 30 tone siloz de porumb. Ne ajută să scoatem animalele din iarnă”, a apreciat agricultorul. 

Nelu Drăghici a avut o ciocăniște de câteva hectare, unde a lăsat vitele să pască, iar ce a rămas după recoltare, a tăiat, a adunat și a transportat în fermă. 

„Nu am primit subvenția; am depus cererea la comun și pentru suprafață, și pentru animale. Îmi trebuie un tractor cu cupă și o remorcă, să pot scoate gunoiul de grajd. Îl am depozitat la platformă, anul viitor va trebui să-l împrăștii pe teren. Am nevoie și de o semănătoare mai performantă”, ne-a declarat fermierul tecucean. 

Fermierul a alocat 20 ha de teren culturilor furajere, jumătate au fost cu porumb, șase hectare cu lucernă și patru cu ovăz și mazăre. 

 

Fermă pregătită să iasă din iarnă 

În comuna gălățeană Tudor Vladimirescu, tehnicianul veterinar Ionel Panait îngrijește  aproape o sută de bovine de lapte, din care circa jumătate sunt vaci adulte și juninci. „La sfârșitul lui ianuarie, mercurul termometrelor a coborât până la -14oC. Zăpada căzută nu a produs pagube. În parcul de furaje am pus la adăpost un stoc de hrană suficient, încât să ajungă până la sfârșitul lunii aprilie”, ne-a declarat fermierul. 

Ionel Panait știe că vacile, în general, suferă mai mult de căldură decât de frig. Are un grajd relativ nou, construit în anii ’90, care oferă condiții optime cu cerințele fiziologice ale animalelor cazate; complexul de factori fizici - temperatura, umiditatea, luminozitatea, curenții de aer - este controlat.

Din toamnă, a fost destul timp să pregătească sectorul pentru iernat, de fapt nu a avut prea mult de lucru. Acesta a susținut că a cheltuit cu nutrețul peste 30.000 lei, în condițiile în care nu primise subvențiile. S-a împrumutat la bancă. „În această primăvară intenționez să cumpăr un tractor cu încărcător frontal de vreo 100 CP, să-mi mai ușureze munca în sector. Am pus deoparte 10.000 euro”, a precizat fermierul gălățean, care a văzut pe internet o ofertă acceptabilă. 

Pentru agricultor, ferma este o afacere de familie; în exploatație lucrează împreună cu Vergilia, soția, și cu copiii. Nu vrea să mărească efectivul fermei, nu deține suficient teren și prețul laptelui este scăzut. Livrează producția unui procesator la prețul de 1,1 leu/litru. Toamna a fost lungă și fermierul a pășunat animalele până aproape de sfârșitul lunii noiembrie. Ionel Panait are o suprafață de izlaz de 35 ha și alte aproape 15 ha pe care cultivă plante de nutreț. Pentru gălățean, această iarnă, deocamdată, nu ridică probleme deosebite. 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Vizualizat: 578 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!