Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma ta = Familia ta

Publicat: 27 ianuarie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sub acest slogan se desfășoară primul concurs din 2014 destinat exclusiv abonaților FERMA și Recolte bogate. Detalii găsiți pe pagina alăturată

Click pe poza pentru galerie!

Ferma de familie, după cum îi spune și numele, n-ar putea să existe fără... familie. Aveam zilele trecute o discuție în redacție pe tema rolului determinant pe care femeia îl are în gospodărie, în fermă, în activitatea de zi cu zi a unei exploatații agricole.

Avem și o concluzie care să împace pe toată lumea: fermierul este de gen masculin, dar agricultura e de gen feminin! Tocmai de aceea vrem să ne spuneți povestea voastră, povestea fermei, rolul pe care îl are fiecare membru al familiei, să ne trimiteți și o poză cu întreaga familie, iar noi vom premia cele mai frumoase fotografii. Mai jos vă oferim, spre exemplificare, o scurtă incursiune în viața și în ferma unui fidel cititor al publicațiilor noastre. Și, bineînțeles, fotografia cu familia fermierului.

Așteptăm fotografiile și scrisorile pentru Concursul abonatului până în ziua de 31 martie 2014, data Poștei.

 

O familie, o fermă, o afacere

Apariția în cartier a primului dozator de lapte a stârnit uimire. Prețul era tentant, laptele venit de la sursă și proaspăt, produsul finit igienic și păstrat în condiții propice. Pe primele aparate, clienții au putut citi numele Joiana. Cine era, însă, Joiana cea timișoreană venită direct din aparatul asemănător cu un joc de la mall sau cu un clasic aparat de cafea? În spatele său se află o afacere de familie, din imediata proximitate a Timișoarei, din comuna Covaci.

Protagoniștii au pornit ca producători de lapte și au intrat pe piață cu aceste mașini care, în scurt timp, au avut impact național. Viorel Hapenciuc este capul familiei și, implicit, al afacerii, însă prima care intră în contact cu laptele de la sursă este soția, Violeta. Jeni, după cum o știu apropiații. În fiecare dimineață, la 4 fără 20, se dă jos din pat pentru a mulge cele 120 de vaci.

Ea este practic responsabilă de latura zootehnică a afacerii, tot ea fiind cea care aprobă investițiile în fermă. „Eu și băieții facem necesarul de achiziții, iar ea trebuie să găsească resursele pentru a ne putea finanța”, ne-a mărturisit Viorel, care împreună cu cei doi flăcăi ai săi, Mihai și Marian, se ocupă de cele 250 de hectare de cultură mare.

La rândul ei, nora Andreea, soția lui Mihai, este foarte matinală, având misiunea de a hrăni vițeii. „Fiecare știe ce are de făcut. Tot ce am câștigat am reinvestit. Practic așa ne-am putut dezvolta. Vrem să lăsăm totul copiilor noștri și ei la rândul lor să continue această tradiție, la fel ca în Germania sau Austria, unde fermele de familie sunt foarte populare. Noi avem circuitul integrat, ne procurăm singuri furajele cu care hrănim animalele și asta ne dă o siguranță mai mare. Nu depindem de fluctuațiile de preț de pe piață”, susține fermierul bănățean.

Pe viitor se gândește să investească în creșterea vacilor de carne, dar și în achiziția de noi terenuri.

Vizualizat: 673 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?