Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma de familie - nucleu de dezvoltare sau pretext electoral?

Publicat: 05 noiembrie 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În cele două zile de dezbateri, derulate pe 8 și 9 octombrie a.c. în cadrul Conferinței Naționale organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală pe tema „Ferma de familie - nucleu al agriculturii durabile”, s-a încercat aducerea în prim-plan a fermei de familie, care să treacă dincolo de structura de fermă de subzistență și să devină resursă pentru dezvoltarea unei clase de mijloc în agricultura românească.

Click pe poza pentru galerie!

Deși lista vorbitorilor a fost lungă și plină de personalități care mai de care mai importante - comisarul Dacian Cioloș, ministrul Daniel Constantin, directorul general FAO - Vladimir Olegovich Rakhmanin, vicepreședintele Copa-Cogeca - Harold John Sinclair, dar și ministrul moldovean al agriculturii Vasile Bumacov - totuși Conferința RNDR, cu o temă generoasă, s-a dovedit, în final, un eveniment steril, dar un bun prilej de campanie electorală pentru premier.
În sală erau mai mulți primari PSD decât fermieri reprezentativi pentru ferma de familie din România, iar după discursul oficialităților, sala s-a golit pe jumătate. Au fost însă și prezentări pe tema abordată, care au adus, dacă nu lumină, măcar un licăr de speranță că, într-o zi, ferma de familie va fi un reper și în agricultura noastră. Nathaniel Page, de la Fundația ADEPT, a avut o prezentare care dincolo de titlu - „Importanța și rolul fermei de familie în UE” - chiar a reușit să surprindă realitatea din țara noastră. La fel a făcut și Ioan Agapi - director executiv la Federația Agricultorilor de Munte „Dorna”. Iar ca unic reprezentant al fermei de familie, a vorbit Dan Cismaș, însă abia în a doua zi.
În România, în perioada comunistă, a dominat mult mai mult forma de fermă de producție și ferma de stat, comparativ cu Polonia, unde procentul a fost invers. Ferma de familie poate fi performantă nu numai prin dimensiune, ci prin valoarea adougată. Sigur, asta presupune organizarea din partea agricultorilor, dar și consultanță. CE a lăsat o flexibilitate foarte mare pentru programele de dezvoltare rurală, dar, în același timp, vrem să ne asigurăm că vor fi programe simple pentru agricultori, deci că toate elementele de simplificare pe care le avem în reglementările comunitare sunt prinse, că există coerență în privința prioritizărilor. În România, chiar dacă se vrea țintirea spre anumite categorii de ferme, să nu fie lăsați deoparte ceilalți 90%, de exemplu, dintre agricultori, chiar dacă sunt ferme mici”, a declarat Dacian Cioloș.
Cioloș a adus în discuție și necesitatea ca România să exporte produse procesate, nu materie pșrimă. „România are interesul nu să exporte vapoare cu cereale, ci să exporte, în primul rând, produse procesate, pentru că în aceste produse procesate se regăsește tradiția, se regăsește specificul culinar din România, precum și mâna de lucru pe care o avem încă din abundență în mediul rural”, a declarat comisarul european.

Vizualizat: 749 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?