Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma comercială, de la 8.000 euro SO

Publicat: 15 aprilie 2015 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Noua Lege 37/2015 privind clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole, în vigoare din 15.03.2015, redefinește exploatațiile în funcție de tipul general de activitate agricolă și în funcție de dimensiunea economică. Tradus în număr de hectare sau capete de animale, o fermă comercială pornește de la 15 ha cu grâu sau 12,5 ha cu porumb boabe, ori 8 vaci de lapte, 342 ovine, 153 familii albine, 1,1 ha cu legume în câmp sau 0,21 ha cu legume în sere. 

Click pe poza pentru galerie!

În funcție de activitatea agricolă, exploatațiile se clasifică în: exploatații specializate în culturi: de câmp, horticultură, culturi permanente; exploatații specializate în producție animală: creșterea erbivorelor, creșterea granivorelor; exploatații mixte: exploatații de culturi mixte; exploatații mixte de creștere a animalelor; exploatații mixte de culturi și creșterea animalelor; exploatații neclasificate.

Dimensiunea economică se determină pe baza Producției Standard Totale (SO - Standard Output), exprimată în euro (Reg.CE 1.242/2008). SO se calculează înmulțind suprafața, respectiv numărul de animale din exploatație, cu coeficienții fiecărei culturi, respectiv specii. Dimensiunea economică a fermei este suma tuturor SO pe hectar de cultură și pe cap de animal. SO exclude din calcul plățile directe și costurile de producție.

Potrivit Legii 37/2015, în funcție de dimensiunea economică, fermele și exploatațiile agricole se clasifică și se definesc astfel:

a) sub 1.999 euro SO - ferme de subzistență care produc în totalitate pentru consumul propriu;

b) 2.000-7.999 euro SO - ferme de semi-subzistență care își asigură consumul propriu și comercializează o mică parte din producția proprie;

c) 8.000-49.999 euro SO - ferme comerciale mici care comercializează peste 50% din producția agricolă pe care o realizează;

d) 50.000-999.999 euro SO - ferme comerciale/exploatații agricole mijlocii care își comercializează întreaga producție;

e) peste 1.000.000 euro SO - ferme comerciale/exploatații agricole mari care își comercializează întreaga producție.

 

Fermele comerciale pot avea unități proprii de procesare

Fermele de semi-subzistență (2.000-7.999 euro SO) pot procesa din producția proprie produse tradiționale, iar cele peste 8.000 euro SO reprezintă forme de comasare a terenurilor agricole și pot dispune și de unități proprii de procesare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, mai stabilește Legea 37/2015.

Actul normativ reglementează realizarea unui cadru unitar pentru implementarea programelor cu finanțare din bugetul național și din fonduri europene, iar Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze normele metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi a fost abrogată OUG 108/2001, potrivit căreia exploatațiile comerciale proneau de la 110 ha culturi vegetale în zona de câmpie, respectiv 50 ha în zona de deal, 0,5 ha sere și solarii, 15 capete vaci de lapte, respectiv 50 capete taurine de carne, 300 capete ovine/caprine, 100 capete porcine, 2.000 găini ouătoare, rescpectiv 5.000 păsări pentru carne, 50 familii albine, 1 ha păstrăvării.

Vizualizat: 1727 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?