Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Federația Viticultorii: MADR blochează reconversia viilor!

Publicat: 02 septembrie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Viticultorii solicită Ministerului Agriculturii și Guvernului României să ofere condiții nediscriminatorii de acces la finanțare pentru reconversia plantațiilor de viță de vie și amenință că va da în judecată MADR dacă nu renunță la condiționarea efectuării plăților către viticultori de plata mai întâi de către aceștia a facturilor pentru servicii și lucrări.

Click pe poza pentru galerie!

Se schimbă regulile: Deconturi, după plata facturilor

MADR a publicat, pe 7 august a.c., un proiect de ordin prin care se modifică Normele metodologice privind condițiile de punere în aplicare a măsurii de investiții, eligibilă pentru finanțare în cadrul Programului Național de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 - 2018, aprobate prin Ordinul 1801/2014. „Una dintre condițiile noi este aceea ca la cererea de plată pentru lucrările efectuate de către viticultori să se prezinte copii ale documentelor prin care se atestă plata facturilor/serviciilor achiziționate. Până acum, plățile erau efectuate după verificarea lucrărilor realizate, nu și a plății lor. Această procedură s-a aplicat din cauza costurilor foarte mari pentru reconversie, ajutorul pentru plantarea unui hectar de viță de vie ridicându-se la peste 15.000 de euro. Viticultorii au încheiat contracte cu furnizorii de servicii pentru efectuarea lucrărilor de reconversie și i-au plătit atunci când au primit banii de la APIA”, explică reprezentanții Federației Viticultorii, într-un comunicat citat de Agerpres.

 

Plăți blocate. Viticultorii amenință că dau în judecată MADR

„Programul de reconversie în viticultură nu va mai funcționa dacă măsurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate. Condiționarea efectuării plăților către viticultori de plata mai întâi de către aceștia a facturilor pentru servicii și lucrări va duce la blocarea programului de sprijinire a viticultorilor. Solicităm conducerii APIA să deblocheze în regim de urgență plățile pentru viticultorii care au finalizat lucrările și care au solicitat fondurile necesare plății acestora. ~n caz contrar, Federația Viticultorii va apela la toate mijloacele legale pentru rezolvarea acestei situații, inclusiv la acțiuni în justiție împotriva Ministerului Agriculturii”, mai spun viticultorii.

Conform calculelor efectuate de Federația Viticultorii, suma necesară pentru plantarea unui hectar de viță de vie se ridică la 140.000 lei, din care fondurile europene acoperă o parte. „Dacă un viticultor vrea să planteze 10 hectare de viță de vie, sprijinul financiar este de peste 150.000 de euro. De unde să aibă un fermier acești bani, dacă nu are acces la creditare sau la alte surse de finanțare? Schimbarea regulilor afectează nu doar pe viitor programul de reconversie, ci și pe cei care l-au accesat deja, au efectuat lucrările și au de primit sume care ajung la sute de mii de euro”, se mai precizează în documentul citat de Agerpres.

Vizualizat: 580 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?