Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FCBR: „Găsim soluții sau venim cu miile în fața Guvernului?”

Publicat: 07 martie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 24 februarie 2016, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), s-a întâlnit cu ministrul Achim Irimescu. Frânc s-a dus „înarmat” cu o listă de revendicări și cu un ultimatum din partea crescătorilor de bovine și ovine: găsim soluții sau, pe 1 martie, venim cu miile în fața Guvernului!

Click pe poza pentru galerie!

FCBR și-a unit forțele cu Federația Oierilor de Munte și, spune Frânc, și cu Sindicatul Crescătorilor de Ovine. Ce vor să obțină, împreună, de la ministrul Agriculturii?

1. Modificarea Ordinului 619/2015. Mai exact, încă o derogare pentru asociații astfel încât acestea să poată solicita subvenția pe pajiște fără să fie obligate să se transforme în cooperative sau grupuri de lucru până la apariția Legii 566 modificată, care se află în Parlament încă de anul trecut.
Mai vor, ceea ce au cerut și anul trecut, ca asociațiile înființate în baza OG 26/2000 să fie recunsocute ca „fermier activ”. Regulamentul UE 1307/2013 (art. 4, alin. 1, lit. a,b,c, coroborate cu art. 9) ar permite acest lucru.
Tot legat de asociații, crescătorii de animale cer reintroducerea adeverinței care atestă statutul de crescător de către asociațiile reprezentative. „Am muncit 10-15 ani să facem asociații puternice și tu mă pui sa mă transform în cooperativă fără să-mi dai legea? Cooperativele care sunt înființate pot depune cererea doar dacă au animalele în cooperativă. Câte din astea avem? Care fermieri renunță la animalele lor ca să le treacă pe cooperativă?”, se întreabă Claudiu Frânc.
Liderul FCBR spune că numai în județul Mureș ar fi în jur de 15.000 ha de pajiști pentru care asociațiile au depus anul trecut cererea pentru subvenție. „Ministrul Agriculturii a spus că asociațiile de oieri nu vor modificarea Ordinului. Nu-i adevărat! Sunt doar câțiva oieri foarte mari care vor să pună mâna pe subvenția pe pășuni și să nu dea socoteală la nimeni ce fac cu banii”, acuză președintele FCBR.
2. Plata imediată a subvențiilor în luna martie 2016. FCBR cere modificarea graficului de implementare a modulelor APIA pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) pentru specia bovine imediat după modulele de plată pentru sectorul vegetal.
3. Eliminarea art. 12 din Hotărârea de Guvern care stabilește distribuirea sprijinului UE pentru producătorii de lapte și pentru crescătorii de porci. „La articolul 12 au strecurat faptul că banii nefolosiți de un sector se transferă celuilat sector. Or, la vaci ne-au plafonat la 200 de tone de lapte, indiferent cât ai produs și ai livrat, iar la porc nu este nici o plafonare și atunci sigur că porcul va cheltui toți banii, iar banii de la vacă vor fi tranferați la porc și de acolo vor pleca la Smithfield și în China”, afirmă Claudiu Frânc.
Proiectul de HG scris de MADR are însă mai multe probleme. „Beneficiarii sunt doar cei au au livrat lapte, deci nu și vânzări directe, și care au înregistrată producția respectivă la Direcția națională de cotă în anul de cotă 2014/2015. Vă aduc aminte că atunci s-au reziliat cele mai multe contracte de către procestori și oamenii nu au lapte înregistrat”, afirmă președintele FCBR.
O altă lacună legislativă: deși actul normativ nu exclude explicit persoanele fizice dintre beneficiarii sprijinului, rămâne întrebarea cu ce document fiscal vor justifica acestea vânzarea laptelui? Cu fila din carnetul de comercializare? „Păi atunci (anul de cotă 2014/2015 - n.r.) nu exista”, remarcă Frânc.
4. Implementarea în maxim o lună a modificărilor legislative în sectorul lapte, suspendate în Parlament din octombrie 2015, privind etichetarea produselor din lapte și condițiile care se impun în comerțul cu lapte.
5. Eliminarea taxei pe ambalaje: „Întotdeauna când a fost o creșetere de preț, la curent, la motorină, la orice, toate s-au răsfrânt asupra prețului la poarta fermei. Nu e treaba noastră sau a industriei alimentare. Să vadă unde sunt firmele care au luat bani pe reciclare și nu au făcut nimic!”, susține Claudiu Frânc.
6. Scutirea de la plata impozitului pe norma de venit până la plata integrală a subvențiilor: „Fermierii trebuie să plătească până pe 25 februarie impozitul pe norma de venit, dar ei n-au primit subvenții. Finanțele le calculează majorări și penalități. Fermierii cu animale vor primi subvențiile în mai-iunie. Până în iunie, plăteșe majorări și penalități? Când va depune cererea unică, îi trebuie documente că nu are datorii la bugetul de stat, cei care au primit peste 5.000 de euro, ori aduc certificat de înregistrare ca formă juridică, ori documente justificabile de la ANAF”, spune revoltat președintele FCBR.
7. Eliminarea interdicției de accesare simultană a Pachetului 6 pajiști din plățile pe agromediu și a măsurilor de agricultură ecologică din PNDR și un sprijin de 302 euro/ha pentru Pachetul 6. „Dacă accesezi Pachetul 6 pajiști, nu mai poți accesa și pachetul de agricultură ecologică, cu toate că acolo este cel mai important, să le deschidem în ecologic și să îi stimulăm pe fermieri să acceseze ambele măsuri. Anul trecut, Turtoi, care era atunci la Ministerul Agriculturii, a recunoscut că a greșit cu chestia asta, dar tot n-au corectat-o”, mai spune Claudiu Frânc.
8. Sprijinul cuplat pentru ovine pentru anul 2016 să facă excepție de la înscrierea animalelor în Registrul Genealogic. „Sectorul nu este pregătit pentru a desfășura activitatea corect din punct de vedere tehnic, financiar, profesional, iar înregistrarea pe rase și varietăți în RNE este o catastrofă. Un program de genetică și ameliorare a raselor de ovine forțat va duce în derizoriu și va compromite pentru mulți ani genetica și ameliorarea”, motivează crescătorii de ovine. La acest punct, ministrul Achim Irimescu a invocat necesitatea de a consulta Comisia Europeană pentru a vedea corespondența cu normele comunitare aplicabile.


PROPUNERE UE: COTĂ DE LAPTE VOLUNTARĂ
Sectorul european al laptelui este în criză. Statele UE caută soluții. „Am fost la Consiliul de miniștri UE și statele membre au solicitat măsuri ferme din partea Comisiei Europene. O propunere, la care am aderat și eu, a fost să se introducă limitarea voluntară a producției de lapte de către fermieri și să fie stimulați. S-a aplicat deja în Olanda și li s-au dat de către procesatori 2 eurocenți pe litru și a funcționat. Rămâne de văzut dacă se va adopta o astfel de măsurăArticol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 592 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?