Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fără sprijin de minimis

Publicat: 22 decembrie 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• suspiciune de sabotaj sau lipsă de organizare?

Click pe poza pentru galerie!

O situație mai puțin obișnuită, dar cu consecințe extrem de importante, s-a petrecut în județul Arad, unde circa 50 de fermieri au rămas fără ajutoarele de minimis acordate de guvern pentru îmbunătățirea materialului genetic. Am încercat să aflăm care sunt de fapt cauzele acestei neînțelegeri chiar de la cei implicați în acest scandal, ale cărui ecouri s-au propagat până la minister.

 

În data de 19 noiembrie a.c. am primit pe adresa redacției o sesizare din partea Asociației Crescătorilor de Vaci de Carne din județul Arad (ACVCA), semnată de președintele Cristian Chișmore (foto), în care era denunțat „comportamentul abuziv” al funcționarilor Direcției Agricole Arad cu privire la gestionarea dosarelor întocmite de membrii asociației, pentru a beneficia de schema de minimis ce vizează achiziționarea de berbeci de reproducție și de juninci din rase specializate. Potrivit lui Chișmore, în seara zilei de 10 noiembrie 2014, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Vaci de Carne a Județului Arad, însoțiți de câțiva fermieri, s-au prezentat la sediul Direcției Agricole Arad, în jurul orei 21, în vederea înregistrării unui număr de 48 de cereri de sprijin. Programul de preluare a dosarelor fusese special prelungit până la miezul nopții, întrucât sesiunea de depunere a fost foarte scurtă. „Revoltați că li s-a cerut să stea la serviciu pâna la 12 noaptea, funcționarii Direcției pentru Agricultură Arad s-au răzbunat pe fermieri, care, ce-i drept, au sosit puțin cam târziu cu dosarele, însă totuși cu trei ore înainte de ora închiderii programului în acea zi. Aceștia au refuzat înregistrarea cererilor de sprijin sub pretextul că sunt prea obosiți, că e răspunderea prea mare și că ar mai fi nevoie de mici completări la dosar. Menționăm că, potrivit Hotărârii de Guvern 873/2014, care reglementează modul de derulare a sprijinului de minimis, cei de la Direcția Agricolă aveau obligația ca mai întâi să înregistreze aceste cereri de sprijin, indiferent dacă dosarele erau sau nu în regulă, după care să le evalueze până la data de 30.11.2014, așa cum se precizează în articolul 11 din H.G. 873”, se arată în comunicatul ACVCA.

 

85 de dosare preluate

Contactat de redacția Ferma, Ioan Martin, directorul instituției incriminate de către fermieri, are o cu totul altă opinie. „Până la data de 10 noiembrie 2014, dumnealor nu au putut prezenta toate documentele necesare întocmirii dosarului. Au fost doar șase fermieri, nu ce vorbește domnul Chișmore în stânga și în dreapta. El nu a avut împuternicire notarială, nu a putut prezenta adeverințele de montă și certificatele de origine din Ungaria, documente necesare, de altfel, pentru întocmirea actelor. El spune că este șeful Asociației Crescătorilor de Vaci de Carne, dar nu a venit cu nici un document care să ateste că este reprezentantul fermierilor. Am prelungit programul de preluare a dosarelor până la ora 24, iar dumnealor s-au prezentat în jur de ora 23. Conform Codului muncii, un salariat lucrează opt ore. Noi am fost însă de partea fermierilor și am prelungit programul. Dar avem nevoie de documente legale, nu vreau să ajung să dau cu subsemnatul pe nicăieri. Nu pot să fac favoritisme”, susține șeful Direcției Agricole Arad. Potrivit acestuia, în data de 10 noiembrie - ultima zi de depunere a cererilor - au fost preluate în total 85 de dosare, dintre care numai 58 au fost eligibile la plată pentru această schemă de minimis.

 

Probleme cu certificatul de producător

„Comisia a verificat toate dosarele și a constatat că în unele nici măcar cererea nu era după tipicul din HG 873/2014. Au fost probleme și cu certificatul de producător. Acesta era valabil până în 31 octombrie 2014, după care guvernul a scos legea 145 care abrogă HG 161/2001 legat de eliberarea certificatului de producător. Eu nu pot obliga pe nimeni să preia dosare în alb. Am avut toată disponibilitatea pentru a-i ajuta pe fermieri, numai că ei nu au știut să se organizeze. Am luat act de înștiințarea de la minister, trimisă de domnul director Neață, și contrar Codului muncii am rugat colegii să rămână până la miezul nopții a zilei de 10 noiembrie. Eu l-am cunoscut abia acum pe domnul Chișmore. Nu am nimic cu dumnealui. Nu știam cine e, nu s-a prezentat la nici o ședință a asociațiilor interprofesionale. Nimeni nu i-a propus să vină dimineața, așa cum susține, pentru că era deja târziu. Dacă el la ora 23 nu avea buletinele de însămânțări pentru respectivele juninci provenite din Ungaria, nu aveam cum să facem mai mult decât ce ne impune legea. Prin aceste ajutoare de minimis, ministerul a vrut să amelioreze rasa }urcană, în cazul Aradului, și să ajute micii crescători de oi, respectiv de vaci, ca să se dezvolte și să producă pentru piață. Sigur, la noi în țară nu s-au găsit juninci și au fost aduse de afară, asta este o altă poveste. Pentru că la noi au fost probleme cu registrul genealogic”, ne-a precizat Ioan Martin.

Pe de altă parte, Cristian Chișmore le reproșează autorităților arădene tocmai faptul că nu au înregistrat acele cereri. „Noi reclamăm faptul că nu au fost înregistrate dosarele, nicidecum faptul că le-ar fi evaluat prost sau că erau sau nu eligibile. Aveau timpul fizic să dea 48 de numere de înregistrare până la miezul nopții. Nu se poate să lași atâția oameni pe drumuri din comoditate, din oboseală sau din lipsă de asumare. Puteau să spună a doua zi că nu e bun formularul de cerere, cu toate că acesta nu este un motiv de neconformitate. Dar nu au făcut-o. Pierdem atâția bani () din cauza comodității lor”, se plânge reprezentantul crescătorilor de vaci de carne din Arad. 

 

 

AȘTEAPTĂ O NOUĂ SESIUNE

Toate speranțele sale se leagă acum de programarea unei noi sesiuni de preluare a cererilor, la începutul anului viitor. „Cei de la minister ne-au promis că încearcă, dacă mai rămân la guvernare, să deschidă o nouă sesiune de depunere, la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie, pentru a-i mulțumi și pe cei cu certificatele de producător emise după data de 3 noiembrie, care nu sunt eligibili la plată, deși sesiunea era până în 10 noiembrie”, ne-a mărturisit Chișmore.

Într-adevăr, mai mulți crescători de animale care doreau să primească ajutorul de minimis oferit de guvern pentru îmbunătățirea materialului genetic s-au trezit cu dosarele respinse din cauza unor probleme cu certificatul de producător. Practic, toate certificatele eliberate în perioada 3-10 noiembrie sunt lipsite de valoare din cauza schimbării legislației.

Vizualizat: 523 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?