Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„FĂRĂ DESPĂGUBIRI ERAM DEJA FALIMENTARI!” Retrospectivă 2020 cu Raul Mărunţoiu

Publicat: 22 decembrie 2020 - 09:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un an extrem de complicat ne dă acum şansa unei retrospective. Ce-a fost bun, ce-a fost rău în 2020? Ce priorităţi avem în 2021?

Iată ce spune Raul Mărunţoiu, tânăr fermier din Constanţa !

„Totul a fost un dezastru de la A la Z, am înregistrat pierderi catastrofale! Deşi noi, fermierii, ne-am făcut datoria cu vârf şi îndesat. Fără despăgubiri eram deja falimentari. Sperăm să continue sprijinul şi la culturile de primăvară, pentru că la porumb, la mazăre şi lucernă eu am înregistrat producţie zero!
Apoi, fermierii sunt complet neprotejaţi în faţa traderilor care-i execută în continuare pentru că nu şi-au putut onora nişte contracte din cauză de forţă majoră, nu din vina lor”, arată Raul Mărunţoiu.
„O măsură mai puţin fericită o consider întârzierea despăgubirii fermierilor, deşi plăţile comportau o maximă urgenţă”, a adăugat tânărul.

 

CONDIŢII MAI ASPRE LA ACORDAREA SUBVENŢIILOR

 

„Trebuie să se înăsprească şi condiţiile de încasare a subvenţiilor, în sensul ca cei care cer plată să dovedească cu facturi de achiziţii de seminţe, de pesticide, de îngrăşăminte, de prestări servicii. Acum se permite oricărui om care depune o simplă cerere, pe vorbe, să primească subvenţii. Aceştia sunt doar încasatori de subvenţii”, a explicat cultivatorul.

Raul Maruntoiu - retrospectiva 2020_b

„Între măsurile prioritare menţionez reabilitarea în sistem de urgenţă a irigaţiilor şi extinderea acestora; elaborarea unui cadru legislativ mai actual şi mai adaptat pentru agricultură, în ceea ce priveşte contractele de arendare, de muncă. Trebuie găsite soluţii pentru a proteja salariaţii din agricultură, pentru că după dezastrul de anul ăsta, mare parte din fermierii din sud-est nu mai au bani de salarii. Asta se va traduce prin concedieri”, a concluzionat fermierul constănţean.

Vizualizat: 1960 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?