Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Facilități fiscale născute moarte

Publicat: 18 aprilie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Scutirea de plata impozitului agricol pentru cooperatori se pare că este o vorbă-n vânt! „De când ne-am înființat ca formă asociativă cooperatistă, în anul 2009, statul nu ne-a ajutat a[a cum s-a angajat prin acte normative aflate încă în vigoare”, a declarat Constantin Mocanu, pre[edintele Cooperativei Agricole BRAICOOP, în timpul recentei adunări generale a acționarilor. 

Click pe poza pentru galerie!

În esență, inginerul Constantin Mocanu s-a referit strict la nesocotirea [i neaplicarea de către Ministerul de Finanțe a unei legi care prevede în mod expres stimularea asocierii producătorilor agricoli în cooperative. „Când a fost dată Legea 566/2004 a cooperației agricole, s-a avut în vedere sprijinirea asocierii fermierilor în cooperative agricole [i acordarea din partea statului a unor facilități de ordin fiscal. Bunăoară, la CAP. 13 - Sprijinul statului pentru cooperativele agricole, articolul 76 prevede destul de limpede faptul că: «Statul sprijină activitatea cooperativelor agricole, având în vedere următoarele măsuri: a) scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire». Ei bine, toate cele câteva cooperative din România, care s-au înființat în baza Legii 566/2004, au ridicat problema acestei facilități cu prilejul numeroaselor întâlniri cu oficialitățile statale, pentru că nici una din aceste cooperative nu a beneficiat de această prevedere legală”, a susținut liderul cooperatorilor brăileni. 

 

Din ciclul: „Sed lex, mă doare-n... plex!” 

În aceste condiții, Cooperativa BRAICOOP a făcut o adresă organelor fiscale județene brăilene prin care a cerut lămuriri în legătură cu acest aspect. „Vă rugăm să ne precizați ce înseamnă din punct de vedere fiscal impozitul agricol al cooperativelor agricole [i care este corespondența în Codul Fiscal. Menționăm că în cadrul Cooperativei Agricole BRAICOOP Brăila, membrii cooperatori au fost înființați sub următoarele forme juridice: PF, II, IF SRL [i SA”, se spune în actul la care am făcut referire.

Răspunsul ANAF Brăila a fost de-a dreptul halucinant: inspectorii fiscali, prin semnătura unuia dintre [efii instituției județene, nici nu au auzit de a[a ceva, cu siguranță că nu citiseră legea - de parcă organele fiscale trăiesc în paradisul „}ării lu’ Habarnam!” 

După un preambul stufos [i echivoc, cu trimitere la paragrafe de lege, în adresa primită de BRAICOOP se scrie negru pe alb: „Referindu-ne strict la întrebarea dvs, precizăm că din punct de vedere fiscal nu este clar la ce se referă impozitul agricol. În opinia noastră, termenul în sine, impozitul agricol, din Legea 566/2004 cu modificările [i completările ulterioare ar trebui modificat în funcție de definițiile din actualul Cod Fiscal”.

 

BRAICOOP ar trebui să primească peste 100 mii de euro

Deci, sprijinul acordat de stat - prin lege specială - pentru stimularea asocierii producătorilor agricoli este un fel de vorbă-n vânt, cum de altfel tot vorbe-n vânt sunt mai toate promisiunile legate de sprijinirea fermierilor români. „Noi nu ne vom opri aici, vom înainta adrese similare la conducerile Ministerului de Finanțe [i Ministerului Agriculturii. Vrem să tran[ăm problema, mai ales pentru că este vorba de o facilitate fiscală legală [i de o sumă deloc neglijabilă calculată la peste 100 de mii de euro - care ni se cuvine. Chiar dacă, să zicem, nu o să mai vedem niciodată ace[ti bani din varii motive justificative, măcar să beneficieze de acum înainte cooperativele agricole care se vor înființa în anii următori, pentru că acesta va fi viitorul fermierilor - asocierea!”, ne-a declarat Constantin Mocanu.

Vizualizat: 685 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?