Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Expoziția AgriPlanta văzută prin ochii unui fermier

Publicat: 06 iulie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Personajul și-a dorit să rămână anonim. Cultivă 270 ha undeva în Bărăgan, a fost mecanizator la IAS apoi, încetul cu încetul, și-a construit o fermă. Nu are decât 134 ha în proprietate, dar și-ar dori să mai cumpere teren. Cât privește dotarea tehnică, niciunul dintre utilaje nu e cumpărat de nou iar combină nu are deloc. 

Click pe poza pentru galerie!

Pentru o vreme, fermierul nostru a făcut și zootehnie, dar acum a renunțat la ambiția aceasta. Mai are doar zece vaci de lapte și aproape 30 de oi pe care le dă unui cioban pe perioada verii. Deși nu este prea departe de Fundulea, anul acesta a venit pentru prima oară la AgriPlanta - RomAgroTec. Așa că l-am însoțit în primul său tur prin lumea agribusiness-ului de la Fundulea pentru a vă putea împărtăși experiența sa.

 

„Nu credeam că așa ceva există în România”

„De la intrarea pe câmpul expoziției am avut tot timpul sentimentul că mă aflu într-un loc cu povești pentru fermieri. De la fetele tinere și frumoase aflate la intrare care mi-au pus în mână plase colorate cu logouri de firme (a primit și de la revista Ferma - n.r.), și până la combinele verzi și strălucitoare de la John Deere”. Își aduce aminte de câtă muncă depunea la combinele românești de la IAS așa că nici nu a vrut să audă să-și cumpere un jaf de combină. „Dar acum îmi doresc un W 330”, spune fermierul vrăjit de puterea de convingere a lui Radu Meșină, care ne-a întâmpinat la standul IPSO Agricultură. 

Dar, printre primele standuri care ne-au ieșit în cale a fost Biocrop. L-am salutat cu respect pe Florin Munteanu, directorul tehnic, care ne-a prezentat cele patru soiuri cu grâu de toamnă, cei trei hibrizi de rapiță, dar și soiul de orz de toamnă Saphira. Surpriza a venit de la fermier care spunea că a pus acum doi ani pentru prima dată soiul acesta de orz (a început să râdă când ne-a povestit că îl recomanda colegilor și le spunea că orz ca „Shakira ăsta nu am avut niciodată”. Poate unde Saphira dansează la fel de frumos precum vestita cântăreață). A făcut o medie de 7,5 t/ha și, ceea ce l-a bucurat cel mai mult, „nu a căzut deloc”. Când am plecat de la Biocrop mi-a zis că lanul lui arată de două ori mai bine decât micuțul lot de aici. 

 

„M-am întâlnit și cu fermieri din Republica Moldova”

În dreptul standului Kongskilde, unde admiram utilajele firmei daneze (în fapt, o parte dintr-o mare cooperativă agricolă transformată acum într-o multinațională impresionantă) împreună cu Dorinel Mihai, directorul general, am avut ocazia să cunoaștem doi fermieri moldoveni din raionul Rizina, membri ai sigurei cooperative agricole (AgroStock) din Republica Moldova, alături de încă alți 14 fermieri. Fermierul din Bărăgan s-a adâncit într-o conversație cu Andrei Gîrnea (unul din cei doi fermieri moldavi), ca doi frați de suferință. Auzeam, din când în când, frânturi de conversație: „ne uităm în sus să ne plouă Dumnezeu” sau „politicenii aștia ne aburesc mereu”, apoi au făcut schimb de numere de telefon cu speranța că într-o zi se vor mai întâlni. 

I-au plăcut mult utilajele de aici, a fost impresionat de pluguri, dar și de combinatoare. Despre semănătorile pneumatice Becker era încântat, chiar are una în dotarea fermei cumpărată la mâna a doua care „merge brici”. 

 

„Am găsit o bancă ce ia ca garanție pământul”

Oferta celor de la Libra Internet Bank i-a descrețit fruntea fermierului. Mai ales creditul „Hotar”. A ascultat cu atenție detaliile oferite de Mihai Popa - directorul diviziei de agrobusiness a băncii. Am înțeles din discuția lor că banca ia în considerare prețul pieței pentru terenul luat în garanție (bineînțeles că se ia totuși o marjă de siguranță de circa 10-15% sub acest preț) iar clienții lor sunt în general fermierii mici și mijloci, care au între 50 și 1.000 ha în proprietate. Au bătut palma pentru o viitoare întâlnire, deoarece fermierul rămăsese cu gândul la combina de la IPSO. 

Despre Bayer CropScience a spus că folosește produsele lor. Marius Dineș a fost cel care ne-a vorbit despre ofertele Bayer. Fermierul a primit un catalog cu produsele și s-a înscris la tombola zilnică a acestora, prin care ofereau câte trei tablete pe zi. 

Dintre cele mai apreciate opriri prin standuri ale fermierului a fost vizita la BioHumussol (i-a plăcut mult ideea cu fabrica de râme, dar și faptul că aplicarea biohumusului pe sol face ca resturile vegetale să se descompună de 30 de ori mai repede decât în mod normal) și la Himmel România, unde a ascultat cu atenție povestea despre fabrica mobilă de peleți din resturi vegetale care a fost anul trecut vedeta expoziției. 

 

„Nu am văzut în viața mea atâtea utilaje muncind pământul”

Numai bine că venise ceasul demonstrațiilor în câmp. Aproape ca la un semn, ca și cum ar fi sunat goarna adunarea pe platou, mai toată suflarea aflată pe cărările expoziției se îndrepta spre terenul din spatele expoziției, unde în fiecare zi s-au făcut demonstrațiile cu mai mult decât toată gama posibilă de utilaje agricole. 

Îl priveam pe fermier atent, dar el deja era în altă lume. Nu mai avea ochi decât pentru ceea ce se întâmpla live. Ridica brazda, o mirosea, nu se ferea de praful ridicat de coloșii cu hergheliile sub capote... După ce s-au terminat "ostilitățile" pe câmpul întors și mărunțit ca pentru pus ceapa, o vreme destul de lungă a rămas cu ochii pe aliniamentul utilajelor. Cu greu l-am convins să purcedem mai departe. De aici am mers pe cărarea unde era și standul revistei noastre. 

 

„Am făcut și un abonament la revista Ferma”...

... dar a ținut cu tot dinadinsul să nu-i pomenim numele. Nu-i place să fie adus în față, deși am încercat să-i explic că noi aducem în atenție doar oameni ca el, care pot fi un exemplu pentru comunitate. Am reușit să-i smulg însă promisiunea că, atunci când va cumpăra combina, ne va chema nu doar la adălmaș ci și ca să scriem despre ferma lui. 

La ieșirea din expoziție, deși un pic obosit și cu mâinile pline de plase colorate, am zărit o bucurie care i se citea pe față. Asemănătoare cu cea a unui copil care a primit o jucărie mult visată. Într-un fel, a avut parte de câteva clipe frumoase atunci când a călărit utilaje de zeci și sute de mii de euro, precum călărea Făt-Frumos caii mâncători de jăratec. A zâmbit promițând că va reveni cu certitudine și anul viitor. „Greu a fost să vin prima oară”, recunoaște fermierul cu fața brăzdată de soarele și vântul Bărăganului. 

 

 

CIFRELE SPUN CĂ S-A MAI BIFAT O REUȘITĂ!

AgriPlanta-RomAgroTec și-a închis porțile duminică, 7 iunie a.c. Cea de-a 5-a ediție a expoziției în câmp a reunit, sub motto-ul "Totul de la sămânță la recoltă”, cei mai importanți producători și importatori de inputuri pentru agricultură.

A fost o ediție de succes pentru fermieri, expozanți, dar și pentru organizatori iar cifrele confirmă acest lucru:

• 11.200 de vizitatori, îîn creștere cu 17% față de ediția 2014

• 200 de expozanți și co-expozanți din 15 țări

• 86.000 mp spațiu expozițional brut

Vizualizat: 561 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?