Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Exporturi de 4,5 mld. euro în 2014

Publicat: 29 ianuarie 2015 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile României de produse agroalimentare din perioada ianuarie - octombrie 2014 au însumat aproape 4,489 mld. euro, cu 397 mil. euro mai mult față de aceeași perioadă din 2013 (+9,7%), în timp ce importurile au totalizat 3,992 mld. euro, depășind cu 82,5 mil. euro valoarea înregistrată în primele zece luni din 2013 (+2,1%). 

Click pe poza pentru galerie!

Astfel, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, excedentul comercial al schimburilor României de produse agroalimentare din primele zece luni ale anului 2014 a fost de 496,5 mil. euro, mai mare cu 314,5 mil. euro față de aceeași perioadă din 2013, când surplusul balanței comerciale a atins valoarea de 182 mil. euro.

Peste jumătate din veniturile încasate au fost obținute din exporturile grâu, țigări, porumb și floarea-soarelui.

 

Încasări mai mari din țigări, rapiță și ovine

Nivelul record al excedentului comercial s-a datorat, în cea mai mare parte, exporturilor de țigări și semințe de rapiță, care au adus venituri mai mari cu 143,6 mil. euro, respectiv 143,4 mil. euro.

Încasări majorate s-au mai obținut și la grâu (+66,7 mil. euro), porumb (+67,3 mil. euro), ovine și caprine vii (+28,9 mil. euro) și nuci (+19,8 mil. euro).

Comparativ cu primele zece luni din 2013, a scăzut valoarea exporturilor de semințe (-100,9 mil. euro) și ulei de floarea-soarelui (-21,3 mil. euro) și de carne de pasăre (-15,1 mil. euro).

 

Importuri

Valoarea importurilor a crescut la tutun brut +29,3 mil. euro, carne de pasăre +23,9 mil. euro ș.a., dar a fost compensată parțial prin scăderea achizițiilor de zahăr (-56,6 mil. euro), țigări (-22,2 mil. euro), porumb (-14,3 mil. euro), grâu (-10,2 mil. euro) ș.a..

Vizualizat: 482 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!