Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Există viață după cotă?

Publicat: 16 aprilie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producția de lapte va crește, în 2015, cu numai 1%, importurile de lapte au scăzut, fermierii vor primi sprijin național și european, iar odată cu reducerea TVA la lapte și lactate, procesatorii se vor înghesui să cumpere lapte românesc, susține ministrul Agriculturii. „Nu cred că vor exista probleme pe piață”, spune Daniel Constantin.

Click pe poza pentru galerie!

Acesta a explicat că subvenția pentru lapte va fi acordată și în 2015, crescătorii care au 1-5 vaci se pot asocia și pot primi ajutorul de minimis de 5.000 de euro pentru achiziționarea unui tanc de răcire a laptelui, cei care au sub 10 vaci vor primi un ajutor de la bugetul de stat, iar fermierii cu 10-250 vaci vor primi sprijin cuplat de producție, de 250 euro/cap pentru vaci de lapte (valoare maximă, se calculează în funcție de efectivele eligibile - n.red.).

Mai mult, Ministrul Agriculturii spune că odată cu aplicarea TVA de 9% la lapte și lactate va fi relansat consumul, iar procesatorii se vor înghesui să cumpere lapte românesc. Fermierii care s-au opus reducerii TVA vor fi surprinși să vadă că prețul la poarta fermei nu va scădea ci, dimpotrivă, va crește, crede Constantin.

Practic, „lapte și miere”. În realitate, deocamdată este doar lapte, prea mult lapte, iar miere deloc.

 

Agrostar: peste 60% din fermele de vaci vor dispărea

Federația Agrostar estimează că peste 60% din fermele de vaci vor dispărea, după 1 aprilie, odată cu eliminarea cotelor de lapte. „Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile”, afirma, la finalul lunii martie, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, și vicepreședinte al Agrostar, {tefan Muscă. Acesta a dat exemplu Ferma Poroschia din jud. Teleorman, care „are 140 de bovine și a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele”.

„În această perioadă, Danone, la fel ca orice producător de lactate, renegociază contractele pentru lapte. (...) E normal ca acest portofoliu de furnizori să fie dinamic, cu furnizori noi care intră în portofoliu și alții care ies, pe criterii precum cantitatea și calitatea de lapte livrate sau aspecte de logistică”, a recunoscut, cu jumătate de gură, Danone România, precizând însă că, în prezent, folosește 100% lapte românesc.

 

Statistici de subzistență

Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Florin Căpraru, afirmă că fermierii din județ nu sunt pregătiți pentru renunțarea la cota de lapte, deoarece nu au încă forme de asociere viabile, nici utilități, nici contracte foarte bune, nici desfacere asigurată în lanțurile de magazine.

Potrivit acestuia, în județ sunt 8.343 de fermieri înscriși în sistemul cotelor de lapte, cu cca. 47.000 litri lapte. Majoritatea vând laptele cu 0,8 - 1 leu/litru, foarte puțini primind 1,2 - 1,4 lei/litru, iar producția medie de lapte este de 10-12 litri/cap de vită furajată.

 

Reguli noi la livrarea laptelui

După 1 aprilie 2015, orice livrare de lapte pe teritoriul României se poate realiza doar în baza unui contract încheiat pe minim 6 luni, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în legătură cu noile reglementări legale privind livrarea laptelui de la producător către prim-cumpărătorul de lapte odată cu eliminarea cotelor (Legea 297/2013).

De asemenea, procesatorii de lapte vor trebui să declare, până pe data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achiziționată de la producători în luna precedentă.

Pentru a rezista pe piața laptelui și a-și crește puterea de negociere a prețului laptelui, producătorii trebuie să se constituie în organizații de producători. Odată recunoscute, conform HG 441/2014, acestea pot negocia contractele de livrare a laptelui crud în numele membrilor lor.

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?