Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evenimente în premieră și forum agricol la Agralim

Publicat: 12 octombrie 2015 - 11:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ajuns la ediția a șaptea și desfășurat în perioada 3-6 septembrie a.c. la Ferma Ezăreni -Miroslava, a Stațiunii didactice din cadrul USAMV Iași, târgul Agralim 2015 a încheiat seria celor trei evenimente agricole organizate de Abplus Events pentru regiunea de Nord-Est (Întâlnirea anuală a fermierilor - SCDA Secuieni Neamț, Târgul pentru zootehnie ZEFA - Suceava și Târgul Agralim - Iași).

Click pe poza pentru galerie!

Târgul Agralim 2015 a adus, ca noutăți, pe platforma agricolă expozițională, amplasată pe zece hectare, programul de demonstrații privind lucrările solului, demonstrații cu mașini de erbicidare, cu utilaje agricole de mici dimensiuni, precum și drive test în poligon cu tractoare de până la 100 CP, organizate zilnic de firmele Agritehnica, Titan Machinery, Ipso și Agricola 96. De asemenea, pe aproximativ 5.000 de mp au fost organizate loturi demonstrative pentru culturi de porumb, soia, floarea soarelui și sorg, realizate de mari producători și furnizori de semințe.

 

150 de expozanți de tehnică agricolă

Spectacolele de tehnică agricolă au fost realizate de producători de renume din Europa și SUA, prezenți la Agralim cu mărci de utilaje consacrate.

Agri Alianța a prezentat noua gamă de Minipluguri Ovlac destinate lucrului la adâncime redusă, iar Farm Tech a adus noile modele de încărcătoare articulate Schaeffer, de la 20 CP la 157 CP, pentru toate domeniile: agricol, silvic, construcții biogaz, domeniu public. Tractorul Fastrac produs de JCB a fost expus în premieră de NHR Agropartners, importator autorizat al mărcii New Holland în România. De asemenea, a fost expus și noul utilaj Güttler de prelucrat solul, GreenManager, pentru vița de vie. 

În total, 150 de expozanți au prezentat tehnică agricolă performantă, produse și soluții complete pentru ferme, iar segmentul de vizitatori-fermieri cu 100-500 de hectare în exploatare a cunoscut o creștere cu 6% față de 2014. „Anul acesta am reunit la Ezăreni producători, furnizori și dealeri autorizați din opt țări, respectiv Italia, Germania, Olanda, Ungaria, Spania, Danemarca, SUA și România, trendul fiind crescător, cu 30% mai multe companii participante față de ediția precedentă. Cât despre vizitatorii din cele patru zile de târg, 4.000-4500 de vizitatori unici, indicatorii noștri arată că a fost cel mai așteptat eveniment expozițional al regiunii de Nord-Est și Republica Moldova, 95% dintre vizitatori fiind fermieri, ceea ce confirmă încă o dată caracterul strict profesional al târgului Agralim. Pentru prima dată, anul acesta, am avut și oaspeți din Ucraina, iar pe viitor ne dorim extinderea acestei colaborări cu fermierii”, au precizat organizatorii. 

Tot în premieră, printre vizitatori, s-au aflat și fermieri din județele Galați și Vrancea, organizatorii propunându-și să continue extinderea campaniei de informare și a câmpului de vizibilitate a târgului Agralim către sudul Moldovei.

 

Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est 

Fermieri și specialiști în agricultură din toată Moldova, oficiali ai instituțiilor de stat, cercetători și cadre didactice din învățământul agricol au participat la Forumul Agricol al regiunii de Nord-Est, o platformă de informare și de dezbateri dintre fermieri și autorități.

Secretarul de stat în MADR George Turtoi a prezentat și a explicat informații de interes pentru fermieri, unele în premieră. De la faptul că pentru a mai primi subvenții pe pășuni, asociațiile trebuie să se transforme în cooperative, care însă trebuie să păstreze membrii din vechile asociații, de la despăgubirile pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei, și până la iminentele prime controale în piețe după introducerea noii legi a piețelor, toate au fost subiecte care au stârnit interesul, dar și reacțiile fermierilor, unele remarci reprezentând chiar sugestii de care George Turtoi a spus că se va ține seama atunci când vor fi definitivate anumite demersuri ministeriale.

Un exemplu este subiectul legat de despăgubirile pentru secetă, pe care Ministerul se pare că dorește să le acorde pentru pierderea de venit pe care au înregistrat-o în anul agricol 2014-2015, față de media ultimilor trei ani (2012, 2013, 2014). Dorel Așchiopoaie este administrator al unei societăți înființate în anul 2015, în județul Iași, și care se ocupă cu producerea de cereale. Seceta a afectat și recoltele sale, iar în varianta de calcul anunțată de Ministerul Agriculturii, se pune problema dacă va putea primi despăgubiri sau nu. „Ce facem cu firmele care nu au istoric și care s-au apucat în 2015 sau anul trecut de agricultură, astfel neavând istoric de venit? Vom discuta și acest aspect”, a promis George Turtoi. Dacă pentru micii fermieri, care nici nu au istoric de venit contabilizat undeva oficial și care nici nu și-au asigurat terenurile, s-a anunțat deja că există o valoare fixă de ajutor financiar, pentru persoanele juridice aflate în situația descrisă anterior încă nu au fost făcute publice soluțiile.

 

Finanțarea indirectă a universităților agricole, prin PNDR

Un alt punct de discuții ușor contradictorii între oficialul de la MADR și mediul de învățământ a fost cel al posibilității universităților, prin fermele didactice, de a avea acces la fondurile europene prin PNDR 2020. „Universitățile, pentru prima dată, în noul PNDR, sunt eligibile, prin fermele didactice, să poată aplica pe proiecte de modernizare a fermei. Este una dintre măsurile de finanțare, indirectă, a învățământului de specialitate”, a spus George Turtoi. Si totuși, cei vizați se plâng de dificultăți în întocmirea documentației. “Stațiunile didactice nu au personalitate juridică, iar aceasta este o condiție pentru eligibilitate. Noi ne chinuim de 3-4 luni de zile să depășim această etapă și văd că tot nu reușim. Problema ține de Guvern”, afirma Vasile Vântu, rectorul USAMV Iași.

În privința cercetării agricole, oficialul a menționat faptul că prin stimularea utilizării de material genetic autohton, soiuri și rase autohtone, atât pe zona de proiecte, cât și pe cea de tineri fermieri ori pe aceea a fermelor mici, s-a creat, indirect, o piață pentru ceea ce obțin și pot oferi stațiunile de cercetare. “Acum, ar trebui și stațiunile să se managerieze foarte bine, astfel încât să reușească să producă și să fie competitive“, sublinia George Turtoi. 

Cât privește viitorul Târgului Agralim de la Iași, având în vedere permanenta dezvoltare și creșterea gradului de specializare a manifestărilor profesionale din sectorul agribusiness, Abplus Events anunță, ca noutate, în calendarul de manifestări pentru anul 2016 un nou eveniment, dedicat sectorului horticol. 

 

Petronela COTEA MIHAI

redactor Radio România IașiLANSARE DE VINURI - „DOMENIILE LUNGU”

Platforma expozițională de la Ezăreni a găzduit, chiar în prima zi a manifestării, lansarea în cadrul Agralim a vinurilor obținute de către inginerul Vasile Lungu și aflate sub denumirea „Domeniile Lungu”, specialistul deținând pe Valea Prutului o plantație viticolă de aproximativ 200 ha și o cramă. Investiția în domeniul producerii vinurilor este de aproximativ 2,5 milioane de lei și presupune un ansamblu tehnologic de vinificație, îmbuteliere și învechire a vinurilor obținute la Crama Hermeziu - Domeniile Lungu. 

 

Vizualizat: 695 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Pacat de...
|
10. 20, 2015. Tuesday 15:29
aceste evenimente ca nu sunt mai intens mediatizate
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?