Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Eveniment omagial dedicat Profesorului Constantin Vasilica

Publicat: 09 martie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Iași și-a sărbătorit unul din cei mai reputați profesori de Fitotehnie din România. Animată de mulți foști studenți, actuali fermieri și oameni de afaceri, manifestarea a fost de cea mai înaltă ținută, impecabil susținută de personalitatea intelectuală și morală a marelui sărbătorit.

Click pe poza pentru galerie!

În Aula Magna a Universității Agronomice, pe 5 februarie a.c., imnul Gaudeamus a răsunat emoționant vestind ziua în care prof. univ. Dr. dr H.C. Constantin Vasilica împlinea 90 de ani și 66 de ani de activitate universitară. În prezența a peste două sute de participanți, Profesorul a punctat inteligent și afabil, vivace și spiritual, dovedind o memorie de invidiat, timp de patru ore, toate intervențiile vorbitorilor greu gestionați în timpul limitat de a-i aduce omagii. Printre ei, trebuie menționați invitații din străinătate, rectori sau profesori de la Universități agronomice din Germania, Cehia, Moldova, dar și reprezentanți ai Universităților ieșene, ai ASAS București, ai institutelor și stațiunilor de cercetare agricolă din țară.
Profesorul Constantin Vasilica s-a născut la data de 05.02.1926 în comuna Tudora din jud. Botoșani, fiind primul din cei unsprezece copii ai Soficăi și ai lui Dumitru Vasilica. În 1951 a absolvit Facultatea de Agronomie a Universității "Ion Ionescu de la Brad" din Iași, parcurgând apoi în cadrul aceleiași Universități etapele pregătirii de viitor profesor, de la preparator până la titular de catedră în cadrul Facultății de Agronomie.
A fost decan al Facultății de Agronomie în două rânduri,1981-1985 și în 1990.
De-a lungul carierei, profesorul Constantin Vasilica și-a perfecționat pregătirea academică absolvind mai multe specializări postuniversitare: 1958 - Folosirea izotopilor radioactivi în biologie și agricultură, la Institutul de Fizică Atomică București; în 1968 și 1972 - specializare în tehnologia modernă a cultivării și prelucrării inului pentru fibră, la Universități din Paris și Praga; în 1974 și 1978 a urmat stagii de documentare la Universități de profil din Leipzig și Duisburg.
A scris și a publicat peste 132 de lucrări științifice, printre care și cele trei ediții de Fitotehnie, în colaborare cu profesorii titulari de la celelalte universități agronomice din România.
Este membru de onoare al ASAS și face parte din mai multe organizații științifice în domeniul agriculturii din țară și străinătate.
În anul 1995 a primit Medalia Gisevius, conferită de Universitatea „Justus Liebig” din Germania, pentru activitatea științifică din domeniul fitotehniei și dezvoltarea colaborării științifice dintre Universitatea Giessen și USAMV Iași.
În 2007, ca o recunoaștere a muncii sale de peste 50 de ani, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al USAMV București.
La Mulți Ani, Domnule Profesor Doctor Constantin Vasilica!
Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 875 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?