Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Eugen Claudiu Dan pune în valoare rodnicia pământului

Publicat: 21 octombrie 2016 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Frontul de ploi din ultima decadă a lunii septembrie a oferit un moment de respiro pentru producătorii agricoli. Lucrările de recoltare a culturilor de prășitoare s-au împotmolit, iar lucrările de arat și de pregătire a patului germinativ pentru noul sezon de producție au fost oprite.

Click pe poza pentru galerie!

Într-una din acele zile de septembrie l-am întâlnit pe producătorul agricol Eugen Claudiu Dan, fermier din comuna gălățeană Negrilești, din apropierea municipiului Tecuci. Fermierul era la birou și făcea analiza producției. Așadar, am asitat la un moment de bilanț. „Prima cultură, cea de rapiță, a fost mai mult decât mulțumitoare. Am cultivat o suprafață de circa 40 hectare. Am terenuri, în general, cu fertilitate redusă. Pe o parcelă care îmi dă an de an o producție de peste 3 tone de grâu/ha, am obținut o recoltă medie de 4.200 kg/ha! Ceea ce este foarte bine”, ne-a declarat tânărul cultivator. 

 

Rapița a fost valorificată bine 

Fermierul a fertilizat cum a știut el mai bine, administrând îngrășăminte complexe NPK triplu 16 și azotat de amoniu fracționat, în doze suficiente, pentru a le asigura plantelor o evoluție în parametri normali. Eugen Dan, sau Jenică, așa cum îi spun cei apropiați, a semnat un contract în precampanie cu doi dintre marii achizitori de cereale de pe piața națională. Agricultorul apreciază că a semnat pentru un preț bun, 1,53 lei per kilogram. Jenică recunoaște că se putea și mai bine! Și-a asumat un risc și când a înființat cultura în acest an. „Am semănat, ceva mai devreme, 20 ha pe o solă ceva mai sărăturoasă. După o ploaie de 24 l/mp, s-a făcut o crustă, cu mare greutate am reușit să o îndepărtăm. Chiar mă gândeam că trebuie să întoarcem cultura, dar nu am făcut-o. Acum, rapița, care ocupă o suprafață de 50 ha, este răsărită în proporție de peste 80 la sută”, ne-a declarat fermierul.

 

Producerea de sămânță va fi viitorul

Pe terenurile lui de la Negrilești, ce însumează 203 ha, majoritatea preluate în arendă, ploaia a fost un musafir rarisim, iar seceta, unul obișnuit, instalat confortabil. În miezul verii, atunci când culturile aveau cea mai mare nevoie de apă, norii nu s-au “silit” să apară pe cer. Cu toate acestea, grâul Glosa de sămânță și de consum i-a oferit nițică satisfacție prin producția obținută. „Mă voi focusa pe producerea de sămânță. Aduce și un profit mai bun, dar în același timp cere și o rigoare tehnologică mai ridicată. Am să înființez și în această toamnă un lot semincer de grâu de vreo 20 de hectare și unul de porumb, tot cam așa”, slobozește un gând fermierul. 

 

Porumbul românesc Olt, cultivat pentru arendă 

Eugen Claudiu Dan ne spune că în partea de nord a județului Galați a prins foarte bine hibridul românesc Olt, un produs tardiv, apreciat de particulari pentru că se păstrează mult mai bine. A constatat că în perioada de secetă, porumbul nu a fost stresat foarte tare; lanurile chiar sunt extraordinare. Fermierul a cultivat 20 ha din acest hibrid românesc care i-a răsplătit efortul cu cele peste 5.000 kg/ha. Cu toate acestea, consideră că „prețul este foarte prost, la 0,57 lei/kg, e o bătaie de joc”. De aceea, încearcă să meargă pe culturi oleaginoase și leguminoase.

Fermierul tecucean susține că și floarea-soarelui i-a adus stabilitate financiară. A folosit sămânță convențională de la Pioneer. Lanurile de răsărită au dat o roadă de peste 2.500 kg/ha. Floarea s-a vândut bine, cu un preț de aproape 1,5 lei/kg. 

Eugen Claudiu Dan spune că vrea să scarifice întreaga suprafață. O va face începând din această toamnă, iar în primăvară va ara perpendicular pe brazdă. Așa, a avut și până acum rezultate de producție dintre cele mai bune. 

În câmp, pregătește terenul pentru pentru culturile de înverzire. Pe o suprafață mică. Eugen Claudiu Dan îmi explică succesiunea lucrărilor. Imediat după recoltarea porumbului va scarifica pentru a afâna adânc solul și va intra cu discul în teren pentru a asigura patul germinativ, apoi va semăna și va fertiliza. În primăvară, va întoarce cultura verde cu plugul. 

 

Proiect pentru dotarea fermei

Cultivatorul din Negrilești are de gând să finalizeze un proiect european. A luat legătura cu o firmă de consultanță care s-a și apucat de lucru. Vrea să se doteze cu noi utilaje agricole, îndeosebi cu un tractor de putere mai mare, și cu toate utilajele de prelucrat solul, precum și cu o combină de dimensiuni medii. La lucrul în câmp se bazează pe mecanizatori cu state vechi în serviciu, precum: Cristinel Dan - fratele său, Ovidiu Potârniche, sub managementul tatălui lui - Toader Dan, fost șef de secție de mecanizare, care la cei 72 de ani ai săi imprimă și impune o disciplină tehnologică în activitatea de câmp, respectul față de muncă și față de pământ. 

Toți împreună formează o echipă ce se străduiește să facă performanță pe suprafețele pe care le lucrează, să pună în valoare pământul, să-l facă să rodească mereu mai mult. 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 687 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!