Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna septembrie 2012

Publicat: 05 septembrie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Regimul termic mediu diurn al aerului în luna septembrie se va încadra în limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptând sudul, sud-estul şi vestul ţării, unde valoarea temperaturii medii a aerului ar putea depăşi normele climatologice

Click pe poza pentru galerie!

Se prognozează cantităţi de precipitaţii apropiate de normalul perioadei în majoritatea regiunilor agricole, iar în sudul şi sud-estul ţării, acestea s-ar putea situa sub mediile multianuale.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii septembrie 2012, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, nordul şi centrul Transilvaniei, precum şi local în nord-vestul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

 

Caracteristici fenologice

Pe fondul menţinerii unui regim termic al aerului şi al solului ridicat, precum şi a deficitelor accentuate de apă în sol, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi în continuare stânjenite, semnalându-se forţări stadiale, plante sterile, ştiuleţi subdimensionaţi şi boabe şiştave la porumb.

Totodată, pe unele suprafeţe agricole din sudul, sud-estul şi vestul ţării, insuficienţa apei din sol va determina desfăşurarea cu dificultate a lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum şi încetinirea proceselor de răsărire şi de dezvoltare la rapiţa de toamnă semănată în epoca optimă.

Porumbul se va afla la maturitatea deplină în toate zonele de cultură, iar la hibrizii semitardivi şi tardivi se vor extinde lucrările de recoltare.

Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, precum şi maturitatea tehnologică.
Cultura de cartof va înregistra maturitatea deplină, fiind posibilă finalizarea recoltării, îndeosebi în sudul şi vestul ţării.

În majoritatea plantaţiilor pomicole se vor continua fazele de maturare a rodului şi a lemnului, îngălbenirea fiziologică a frunzelor şi recoltarea fructelor.
Viţa de vie va înregistra fazele de acumulare a zahărului în boabe şi coacerea acestora, totodată continuându-se lucrările de recoltare.

La cultura de rapiţă semănată pe suprafeţe restânse se vor semnala germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze, extinzându-se suprafeţele însămânţate, în toate regiunile agricole. De asemenea, se vor declanşa lucrările de semănat la orzul şi grâul de toamnă, îndeosebi pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

 

Calendarul lucrărilor agricole

• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Pregătirea terenului prin efectuarea unor lucrări superficiale, adaptate conţinutului scăzut de umiditate din sol şi fără o mobilizare accentuată a solului, ca urmare a deficitului de apă;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie - 20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.

Vizualizat: 364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?