Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Eroziunea solului accelerează schimbările climatice

Publicat: 20 aprilie 2020 - 19:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Există de trei ori mai mult carbon în sol decât în atmosferă iar acesta este eliberat prin despăduriri necontrolate şi prin practici agricole deficitare, se arată într-un raport IPBES, consultat de BBC, care va fi publicat în luna mai.

Platforma Interguvernamentală pentru Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice (IPBES), entitate aflată sub umbrela ONU, susţine că aceste cauze alimentează şi mai mult efectul schimbărilor climatice şi pot compromite ambiţiile privind siguranţa alimentară a unei populaţii globale în creştere.

Eroziunea solurilor este un fenomen de care ne-am lovit tot mai des în ultimii ani, iar cauzele sunt în primul rând asociate cu degradarea provocată de utilizarea excesivă a echipamentelor grele în agricultură, dar poate fi pusă şi pe seama supra-udării terenurilor. Prin aceste intervenţii ale omului, este pusă în dificultate însăşi dezvoltarea plantelor.

sol-degradat_b"Aproximativ 3,2 miliarde de oameni din toată lumea au de suferit din cauza solurilor degradate. Asta reprezintă aproape jumătate din populaţia lumii. Pierdem din sol carbonul organic şi acest lucru subminează productivitatea agricolă şi contribuie la schimbările climatice. Trebuie neapărat să restabilim solul degradat de noi", avertizează prof. Sir Bob Watson, preşedintele IPBES, grup care studiază beneficiile naturii pentru oameni.

Guvernele s-au concentrat asupra schimbărilor climatice mult mai mult decât s-au concentrat pe pierderea biodiversităţii sau pe degradarea terenurilor, deşi toate trei sunt la fel de importante pentru bunăstarea umană. Doar 3% din suprafaţa planetei este considerată a fi teren arabil şi se estimează că anual 75 miliarde de tone de sol fertil se pierd prin procesul de degradare a terenurilor.

Există anumite incertitudini cu privire la nivelul exact al degradării globale a solului, dar se ştie clar că cele mai sensibile regiuni ale lumii sunt America de Sud, unde pădurile sunt tăiate fără control, Africa Sub-Sahariana, India şi China.

Vizualizat: 746 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!