Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Efectivele de scroafe: UE pe minus, România pe plus?

Publicat: 19 martie 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Efectivul de porci din Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 2% anul trecut, în comparaţie cu 2010, potrivit unui studiu publicat recent de britanicii de la Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB), iar sectorul de reproducţie a suferit cel mai mult, fiind semnalată o pierdere de 3% în efectivul de scroafe, şi declinul efectivului de reproducţie în sectorul creşterii porcilor ar putea continua şi în 2012, în condiţiile în care numărul de scrofiţe gestante s-a diminuat cu 4% pe parcursul anului trecut

Click pe poza pentru galerie!

În afară de Olanda şi Estonia, care au raportat o creştere a efectivului de scroafe aproape nesemnificativă (sub 1%), toate celelalte state membre ale UE au avut o evoluţie negativă pe parcursul anului 2011. Cele mai mari scăderi în efectivul de reproducţie au fost înregistrate în Cehia, Polonia şi Slovenia, dar şi în Lituania, Luxemburg, Malta şi Finlanda, ţări care par să fi făcut eforturi deosebite pentru a se conforma noilor norme de bunăstare, mai arată studiul citat.

 

Patronatului Român al Cărnii de Porc acuză INS de eroare

Paradoxal, însă, în timp ce aproape toate statele membre UE au înregistrat scăderi ale efectivelor de scroafe, România a raportat anul trecut o creştere de 14% a efectivului de reproducţie. „Nu ştiu cine a transmis aceste date, dar cu siguranţă ele nu sunt reale. Din calculele noastre reiese o scădere de 8 la sută, nicidecum o creştere.

Cel mai probabil greşeala aparţine Institutului Român de Statistică, căci din ce am constatat la minister datele erau procesate în mod corect”, ne-a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.  (Liviu GORDEA)

 

Fuia: Crescătorii de ovine iau “subvenţii substanţiale”

Crescătorii de ovine nu au nici un motiv, la ora actuală, să crească preţurile la carnea de miel, în condiţiile în care „sectorul ovin este susţinut din bugetul Agriculturii prin subvenţii substanţiale”, consider ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. „Am văzut că se practică foarte mult în ultimul timp, a devenit un sport, să anunţăm măriri de preţuri, ca apoi chiar să le mărim.

În ultima săptămână am văzut că preţul la carnea de miel pentru Paşte se va mări, dar eu nu cred că există motivaţie, pentru că MADR susţine sectorul ovin prin subvenţii substanţiale”, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, „preţul nu-l face ministerul, îl face piaţa, iar dacă producătorii vor exagera în continuare cu creşterea preţului, acest lucru se va se va întoarce împotriva lor pentru că o se avem consumatori care nu-şi vor mai permite să cumpere şi vor rămâne cu stoc de produse”.

 

Tulcea: Un singur abator pentru tăierea mieilor

În judeţul Tulcea, există un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, iar alte două unităţi ar putea fi autorizate temporar.

„În momentul de faţă, într-un singur abator din judeţul Tulcea, aflat în comuna Stejaru, s-ar putea sacrifica miei, alte două unităţi din raza localităţilor Ceamurlia şi Cerna putând fi autorizate temporar”, a spus directoarea DSVSA, Marilena Tertiş, citată de Agerpres.


Noi reglementări pentru bunăstarea porcilor

ANSVSA, împreună cu reprezentanţii Patronatului Român al Cărnii de Porc, au elaborat un set de Norme metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat, precum şi a necesarului de apă şi de hrană, în vederea asigurării statusului minim de bunăstare a porcinelor din exploataţiile comerciale, informează Agenţia.

Dacă legislaţia sanitară veterinară în vigoare stabileşte doar nivelul maxim al zgomotului din adăpost, condiţiile de iluminat şi suprafeţele minime de cazare pentru fiecare categorie de porcine în parte, noile reglementări, care vor fi promovate printr-un ordin, vizează parametri precum circulaţia aerului, nivelul de pulberi, temperatura, umiditatea relativă a aerului şi concentraţia gazelor, actualizând şi completând informaţiile cuprinse în ghiduri şi fiind destinate exploataţiilor comerciale, unde creşterea suinelor se face în sistem intensiv.


Cererile pentru bunăstare pot fi depuse până la 30 martie

Cererile pentru solicitarea ajutorului de stat acordat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării şi protecţiei porcinelor aferent perioadei 16 octombrie 2011-15 ianuarie 2012 vor putea fi depuse, în mod excepţional, până la 30 martie 2012, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii şi care aştepta aprobarea.

 

Rusia nu mai importă vite şi porci din UE

Rusia a suspendat, din 20 martie 2012, importul cornutelor şi al porcinelor din toate statele Uniunii Europene, ca urmare a propagării virusului Schmallenberg în fermele europene. Măsura, criticată de Bruxelles, este considerată „indispensabilă” de către Agenţia federală rusă de control veterinar Rosselhoznadzor, care acuză, într-un comunicat de presă citat de Agerpres, „absenţa unui control al exporturilor de animale din partea serviciilor competente ale Comisiei Europene”, în timp ce „controlul importurilor în statele UE este efectuat la un nivel foarte înalt”.

Suspendarea temporară a importurilor de vite şi porcine de către Rusia va avea consecinţe serioase asupra exportatorilor din statele baltice. Un oficial leton, citat de Agerpres, a declarat că două treimi din veniturile din exporturile de animale vor fi afectate de această decizie a Rusiei.


Virusul Schmallenberg a afectat 1.000 de ferme

Virusul Schmallenberg, care afectează turmele de oi, vaci şi capre, a fost identificat pentru prima oară în Germania în vara anului 2011 şi a fost raportat apoi şi în Olanda, Belgia, Franţa, Marea Britanie şi, recent, în Italia, cauzând deja pierderi în aproape 1.000 de ferme din UE.

Vizualizat: 649 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?