Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Efective de ovine îmbătrânite, costuri de înlocuire prea mari

Publicat: 06 aprilie 2015 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federația Oierilor de Munte (FOM) din România a solicitat ministrului Agriculturii acordarea, începând cu 2015, a unui ajutor de stat de minimis crescătorilor de ovine pentru menținerea unui efectiv de înlocuire corespunzător.

Click pe poza pentru galerie!

„Sectorul ovinelor și caprinelor înregistrează pierderi financiare importante, iar efectivele de ovine și caprine matcă sunt îmbătrânite în proporție de aproximatv 50%. (...) La ora actuală, se află peste 800.000 oi reformă în turma de bază”, susține Eugen Gonțea, președintele FOM, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

„Având în vedere codițiile tehnico productive ale zonelor din România se impune un procent de înlocuire în efectivul matcă de 30-40% pe an. În prezent, media procentului de înlocuire este de 10-15% de efective foarte îmbătrânite, iar diferența până la 30-40% necesită costuri suplimentare considerabile”, afirmă Gonțea.

 

Cât au scăzut prețurile la ovine în ultimii patru ani?

Potrivit FOM, procentul de înlocuire nu este repectat din cauza scăderii veniturilor crescătorilor de ovine, pe de o parte din cauza reducerii subvenției (ANT) cu 20% în 2014, urmând a scădea cu câte 5% în fiecare an până în 2020, pe de altă parte din cauza prețurilor tot mai mici pentru animalele vândute, odată cu creșterea costurilor de producție.

Mai exact, reprezentanții FOM susțin că oile reformă se vând, în 2014, cu 2-3 lei/kg, față de 5-6 lei/kg în 2010, iar mieii de lapte în viu, care erau, în 2010, 11-15 lei/kg, au ajuns, în 2015, la 9 lei/kg, în timp ce pentruu mieii grei în viu, crescătorii de ovine au luat 6 lei/kg în 2014, față de 11-12 lei/kg, în 2010.

În același timp, costurile cu medicamentația, atât pe perioada repausului mamar, dar mai cu seamă la tineretul de înlocuire ținut în fermă, ajung la 10-12 lei/animal, iar procentul de mortalitate la tineretul de înlocuire în fermele care nu își permit un program de medicamentație constant este de până la 10-12% (anaerobioze, hiposclerozie, actaxie cerebrală carențială, avorturi spontane carențiale, avort salmonelic cauzat de invazia rozătoarelor pe pajiști). Totdată, costurile nutriționale pentru femelele de reproducție până la trecerea în turma de bază (1,5 -2 ani) se ridică la 800-1.200 lei/cap, în funcție de rasă.

Alte cauze pentru care procentul de înlocuire aefectivelor de ovine nu este respectat sunt și variația extremă a prețurilor la furajele de bază, cât și la concentrate, pierderile cauzate de modificările climaterice drastice în unele zone și atacul carnivorelor mari, precum și lipsa forței de muncă calificată, mai ales în zonele montane, cu condiții grele, unde animalele adulte și tineretul de înlocuire trebuie gestionate separat până când tineretul de înlocuire poate fi considerat că a intrat în turma de bază.

Vizualizat: 434 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?