Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dublarea producţiei e posibilă!

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 17:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wageningen din Olanda şi-au propus nici mai mult nici mai puţin decât dublarea producţiilor la culturile de câmp, prin intermediul variaţiilor genetice naturale, care ar putea stimula fotosinteza plantelor.

Potrivit ambiţiosului proiect de cercetare, utilizarea mai eficientă a procesului de fotosinteză ar însemna automat o creştere a randamentelor, dar şi posibilitatea de a permite plantelor de a capta mai mult dioxid de carbon din aer în sol. Aceasta reprezintă un pas important pe drumul lung spre soluţionarea provocărilor alimentare globale şi realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Echipa de cercetători a demonstrat că Arabidopsis thaliana (o plantă comună), cunoscută sub denumirea populară de gâscariţă, conţine diferite gene care au proprietatea de a se adapta la schimbările de lumină la care sunt expuse plantele, studiul fiind publicat în revista Nature Communications.

Arabidopsis_thaliana_bO genă a fost deja studiată în detaliu. Este vorba de gena implicată în adaptarea cloroplastelor la schimbările de lumină. Datorită unei variaţii în această genă, unele plante din familia gâscariţei pot face faţă mai uşor variaţiilor de lumină (diferenţa dintre o zi înnorată şi o zi însorită, de exemplu). Dar cum genele pentru fotosinteză apar în aproape toate speciile de plante, oamenii de ştiinţă olandezi se aşteaptă ca o variantă similară să fie găsită în multe alte culturi de câmp.

Descoperirea arată că este posibilă îmbunătăţirea fotosintezei pe baza variaţiilor genetice naturale, ceea ce a fost pus la îndoială până acum. Pe termen lung, reproducerea pe o fotosinteză îmbunătăţită ar putea genera creşterea producţiei, folosind aceeaşi cantitate de sol, apă şi nutrienţi.

Plantele au nevoie de lumină pentru a transforma dioxidul de carbon şi apa în zaharuri şi oxigen. Zaharurile constituie baza şi sursa de energie pentru toate substanţele pe care o plantă le produce pentru a creşte. Dar plantele pot răspunde diferit la lumină, aşa cum se arată în eficienţa fotosintezei lor. Strămoşii culturilor pe care le consumăm astăzi aveau nevoie de această variaţie pentru a face faţă condiţiilor diferite în care au crescut. Le-a permis să se dezvolte atât în lumina soarelui, cât şi în umbra altor plante.

Dacă o plantă este expusă brusc la prea multă lumină, ea trebuie să se adapteze la noua situaţie. Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă de la Wageningen arată că plantele care se pot adapta mai rapid la condiţiile de lumină în schimbare vor putea utiliza mai eficient apa şi nutrienţii disponibili, producând în cele din urmă un randament mai ridicat.

Arabidopsis thaliana a fost prima floare al cărei genom a fost decodificat şi este folosită ca organism-model în cercetarea biologică şi moleculară.

Vizualizat: 940 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?