Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Distanțele minime creează probleme... maxime!

Publicat: 28 octombrie 2014 - 18:00
44 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Problema stabilirii distanțelor minime de amplasare a fermelor zootehnice față de spațiile de locuit nu e de ieri, de azi. Excesul de zel, neștiința sau ignoranța duc la situații total contradictorii în România, raportat la legislația europeană, care ar trebui să fie suverană.

Click pe poza pentru galerie!

La începutul acestui an, Ministerul Sănătății a emis Ordinul nr. 119 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. În acest Ordin, la Art. 11, alin. (1) sunt prevăzute distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și o serie de unități care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației. Printre care fermele zootehnice. Problema este că distanțele stabilite de Ministerul Sănătății par a nu avea un fundament științific și contravin normelor europene, aplicate în multe state din Vestul Europei. Am solicitat Ministerului Sănătății să ne pună la dispoziție documentația tehnică pe baza căreia au fost calculate distanțele, dar până la închiderea ediției nu am primit un răspuns. Am întrebat și la Ministerul Agriculturii dacă li s-a solicitat un punct de vedere pentru stabilirea distanțelor minime la care să fie amplasate fermele, iar răspunsul primit a fost NU, Ministerul Sănătății nu a solicitat o astfel de expertiză.

În aceste condiții, doi specialiști în zootehnie - dr.ing. Daniel Simeanu, Președintele Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din județul Iași și subsemnatul - am înaintat Ministrului Agriculturii un memoriu justificativ și o solicitare pentru crearea unui grup științific de lucru care să trimită o Notă de fundamentare în vederea modificării Ordinului 119 al Ministrului Sănătății. Până acum nici o reacție din partea MADR, motiv pentru care prezentăm succint câteva argumente tehnice cuprinse în acest memoriu și care subliniază erorile ce se regăsesc în legislația privind stabilirea distanțelor la care trebuie amplasate fermele față de spațiile protejate.

 

Distanțele fixe nu sunt conforme cu realitatea!

Aplicarea tehnologiilor de creștere a animalelor în sistem tradițional sau „free range”, indiferent de specie, necesită cheltuieli de producție net superioare celor din sistemul industrial. Sunt necesare suprafețe de teren mari pentru fiecare animal, motiv pentru care aceste tehnologii sunt prietenoase cu mediul. Volumul de noxe cât și al dejecțiilor acumulate într-o astfel de fermă sunt mult mai mici decât în cazul sistemelelor industriale. Având în vedere aceste argumente, dar și multe alte aspecte ce diferențiază cele două sisteme, considerăm oportună inițierea unui grup de analiză care să elaboreze un ghid de bune practici cu recomandări concrete (formule matematice), care să țină cont de degajările de noxe și dejecțiile produse pe unitatea de suprafață.

Pentru exemplificare, prezentăm în cele ce urmează modalități de calcule aplicate în cazuri diferite (calcul preluat din literatura de specialitate, legislație europeană cât și legislația unor țări cum ar fi Austria, Belgia sau Germania).

În urma studierii literaturii științifice de specialitate și a regulamentelor europene am constatat că, pentru stabilirea distanțelor minime de amplasare a fermelor, se aplică diverse formule de calcul ce țin cont de degajările de noxe, suprafața ocupată de fermă, disiparea noxelor de către curenții de aer, dar și de tipul de tehnologie aplicată. Legislația germană reglementează amplasarea fermelor stabilind distanțe minime între acestea și zonele rezidențiale printr-un sistem de calcul logic și ușor de aplicat, ce se bazează pe numărul de UVM.

Utilizarea unor distanțe fixe, așa cum prevede Ordinul 119 al Ministrului Sănătății, care nu sunt stabilite în mod obiectiv, duce la îngrădirea drepturilor fundamentale ale cetățenilor cu privire la proprietate și asigurarea unui trai decent.

 

Tehnologia de creștere ar trebui să facă diferența!

Pentru o normare corectă, factorul principal care trebuie luat în calcul este tehnologia de creștere, deoarece în funcție de aceasta se stabilește suprafața fermei și cantitatea de noxe. Spre exemplificare facem referire la creșterea puilor de carne în sistem tradițional și creșterea puilor de carne în sistem intensiv.

Astfel, sistemul „tradițional - creștere în aer liber” poate fi utilizat doar dacă densitatea pe un mp nu este mai mare de 12 păsări, fără ca greutatea vie să depășească 25 kg/mp (Regulamentul CE 1538/91). Totuși, în cazul adăposturilor mobile, a căror suprafață de pardoseală nu depășește 150 mp și care rămân deschise pe timpul nopții, densitatea poate crește la 20 de păsări/mp, fără ca greutatea în viu să depășească 40 kg greutate vie/mp (Regulamentul CE 1538/91). Suprafața utilizabilă totală a adăposturilor pentru păsări dintr-un singur punct de producție nu trebuie să depășească 1.600 mp și fiecare hală pentru pui nu poate avea o capacitate mai mare de 4.800 capete. De asemenea, adăpostul pentru pui trebuie prevăzut cu trape de ieșire cu o lungime combinată de cel puțin 4 m la 100 mp suprafață de adăpost (Regulamentul CE 1538/91). În același timp, trebuie să se asigure acces continuu în timpul zilei în spații exterioare, cel puțin de la vârsta de 6 săptămâni (Regulamentul CE 1538/91). Este necesar ca spațiile exterioare să aibă o suprafață acoperită în principal cu vegetație, care să asigure cel puțin 2 mp pe pui (Regulamentul CE 1538/91). În cazul creșterii puilor de carne în sistem intensiv, densitatea în adăposturi este de 14-16 pui pe mp.

Dacă luăm o exploatație tip de 5.000 capete, în cazul creșterii puilor de carne în sistem tradițional spațiul necesar păsărilor este de aproximativ 500 mp adăpost, plus un padoc exterior de 10.000 mp; rezultă o suprafață totală a fermei de aproximativ 11.000 mp. În cazul puilor de carne crescuți în sistem intensiv, pentru 5.000 de pui adăpostul necesar este de 400 mp, adică un necesar total de teren de 600 mp. 

Nu vom reda acum formulele de calcul pentru noxe și dejecții, dar comparând datele obținute am concluzionat că... nu există termeni de comparație! Valorile cu noxele și dejecțiile în sistemul intensiv sunt de zece ori mai mari decât în sistemul „tradițional - creștere în aer liber”! Cu toate acestea, conform Art. 11 din ord. 119, fermele de păsări cu peste 5.000 de capete și complexele avicole industriale trebuie amplasate la 1.000 de metri față de spațiile protejate, distanță care se aplică ambelor sisteme de creștere, fără nici o diferențiere!

 

Un calcul simplu scoate la iveală erorile din lege

Din punct de vedere economic, fermele care aplică sistemul de creștere „tradițional - creștere în aer liber” au cheltuieli mult mai mari: costul de producție este mult mai mare și la fel este investiția inițială, cu asigurarea accesului în padoc și asigurarea celor 2 mp pe cap de pasăre în padoc.

Comparativ cu celelalte specii, distanțele sunt calculate aleatoriu, dacă luăm în considerare numai cantitatea de dejecții produsă de fiecare specie, pe zi, pe fermă. Pentru a putea face comparație vom utiliza coeficienții pentru conversia de animale în Unități Vită Mare (UVM): vacă 500 kg - 1 UVM; grăsun (porci) 70 kg - 0,14 UVM; păsări 1,6 kg - 0,0032 UVM. 

Dacă ne referim la exemplu nostru, cu ferma de 5000 de capete pui de carne, calculăm dejecțiile pe numărul de capete, raportate la UVM pe fiecare specie, cât și distanțele prevăzute în Ordinul 119 din 2014.

Astfel:

- pentru ferma de 5000 pui de carne rezultă 16 UVM

- pentru ferma de porci de 114 capete rezultă 16 UVM

- pentru ferma de vaci de 16 UVM rezultă 16 capete vaci

Cantitățile de dejecții rezultate zilnic în fermele luate în discuție sunt: 

- din ferma de 5.000 pui rezultă 7,14 kg dejecții

- din ferma de 114 porci rezultă 456 kg dejecții

- din ferma de 16 vaci rezultă 824 kg dejecții

Distanțele precizate în Ordinul 119/2014, raportate la 16 UVM sunt:

- ferme și crescătorii de taurine 6-20 capete, distanța 50 m

- ferme de porci între 101 și 501 capete, distanța minimă 500 m

- ferme de păsări peste 5000 capete, distanța minimă 1000 m

În aceste condiții, se poate afirma că distanțele fixe sunt neconcludente și nesigure și lasă loc la interpretări, pentru că nu se raportează la factorii poluatori - noxe și dejecții. Putem amplasa o fermă de vaci de 16 capete la 50 de metri față de ultima casă de locuit, fermă care ocupă 500 de mp (incluzând adăpost și platformă betonată pentru dejecții), iar cantitatea de dejecții este de 824 kg/zi, în timp ce ferma de 5000 de pui crescuți în sistem „tradițional - creștere în aer liber”, unde cantitatea de dejecții pe zi este de 7,14 kg și suprafața, prin tehnologie, e de 11.000 mp... o trimitem la un kilometru distanță!!! 

Am demonstrat prin calcule, în funcție de specie și tehnologie, că distanțele prevăzute în Ordinul 119 nu sunt conforme cu realitatea. De multe ori sunt amplasate obiective economice mari poluatoare chiar lângă teritoriile protejate, în timp ce un obiectiv economic care practică tehnologii prietenoase cu mediul, îl trimitem prin lege la peste un kilometru, fără nici o justificare științifică și tehnică.

 

Cum e la alții...

În studiul „Development and validating procedure of a formula to calculate a minimum separation distance from piggeries and poultry facilities to sensitive receptors”, autorii au studiat condițiile de mediu a 43 de ferme existente, 21 de porci și 22 de păsări cu capacități de producție între 200 și 4000 capete la porci și capacități între 840 și 86000 capete la păsări, pentru a stabili formula pentru calcularea distanței dintre ferme și zonele de locuit. Studiul a fost realizat la cererea guvernul belgian, pentru testarea diverselor orientări referitoare la calcularea distanței minime și pentru a recomanda o distanță între fermele de animale (mai ales de porc și de pasăre) și locuințe, pentru a asigura un nivel de acceptabilitate a mirosului generat. Opt formule aplicate în diferite țări au fost examinate și comparate și a fost realizat un studiu de senzitivitate a diferiților parametri. Formula obținută reflectă „Ghidurile legislative de mediu” din Germania (TA - Luft and VDI), din Olanda, din Elveția, Quebec - Canada, din Austria și Belgia.

Pentru a evidenția mai bine discrepanțele dintre legislația românească și cea germană, am realizat un tabel comparativ între prevederile celor două legislații cu privire la distanța minimă dintre ferme și zonele de locuit, între două specii și capacități diferite, conform legislației românești, utilizând conversia LU. După cum rezultă din datele analizate în tabel, distanțele prevăzute de Ordinul 119/2014 al Ministrului Sănătății nu respectă un minim științific de corelare între specii, noxe, dejecții, care ar trebui să stea la baza calculării acestor distanțe. Mai mult, contravin și practicii curente din țările vechi membre ale Comunității Europene. 

Vom reveni...

 

 

TABEL PRIVIND DISTANȚELE MINIME ÎNTRE FERMELE ZOOTEHNICE ȘI ULTIMA CASĂ DE LOCUIT. COMPARAȚIE LEGISLAȚIE ROMÂNEASCĂ - LEGISLAȚIE GERMANĂ

Vizualizat: 1880 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [44]  
Pagini: [1]  1   
44.
Ventilatoare
|
05. 31, 2016. Tuesday 14:44
aveti un fix, pastrati pentru dumneavoastra ideile.... si mai cititi din cand in cand cate o revista de can can si vre-o emisiune de manele ca acolo gasiti toate informatiile tehnice. Spor la Treaba
43.
VENTILATOARE
|
05. 21, 2016. Saturday 12:27
Ca urmare, pe palele ventilatoarelor se afla microorganisme potential letale... pentru animale! "QED" ca sa zic asa... nu trebuie sa stiu cum arata ventilatoarele exhaustoare de mare capacitate (unul singur poate avea >40.000mc/h)
42.
ce bacterii..
|
05. 20, 2016. Friday 09:06
daca sunteti asa de informati de ce nu spuneti oamenilor ce bacterii se dezvolta pe paletele ventilatoarelor. Eu cred ca nici nu stiti cum arata un ventilator in realitate si nu ati intrat in viata voastra intr-o ferma de pasari dar va dati cu presupusul. Nici un fermier cu scaunul la cap nu lasa ventilatoarele la voia intamplarii sa isi contamineaza viitoarea serie.
41.
Ce bacterii cresc pe palele ventilatoarelor domnule doctor?
|
05. 17, 2016. Tuesday 09:11
Ce bacterii cresc acolo sunt si in aer si in plamanii nostril ca vecini ai fermelor mey doctore,... aia e doctore...
40.
REPET (ca vad ca te faci ca nu intelegi cat de grava e situatia)!!
|
05. 16, 2016. Monday 22:27
Daca ia cineva probe de pe palele ventilatorului ce bacterii cresc?
39.
poate faceti si in spitale
|
05. 16, 2016. Monday 09:25
ETAPELE DECONTAMINĂRII La decontaminare, lucrările se execută în ordinea următoare: - evacuarea mecanică a aşternutului existent şi a părţii grosiere a aşternutului; - finisarea şi eliminarea tuturor rămăşiţelor din perimetrul halei; - flambarea tuturor suprafeţelor din hala de producţie; - spălarea halei: tavanul, utilajele, pardoseala, buncărele de furajare, ventilatoarele, aleile de deservire; - aspersia cu soluţie decontaminantă, apoi văruirea; - termonebulizare I, apoi introducerea aşternutului în adăpost; - din nou apersia cu soluţie decontaminantă; - reglaje hală şi izolaţie termică; - termonebulizare II.
38.
Asa e..
|
05. 16, 2016. Monday 09:00
in loc sa verificati contractele cu spitalele si modul cum se realizeaza decontaminarea in spitale, gasiti vinovatul de serviciu, fermierii. Esti destept ca noaptea
37.
Asa este - Comunitatea are dreptate...
|
05. 15, 2016. Sunday 14:39
"În legislația UE privind sănătatea animalelor nu există prevederi care să reglementeze distanțe minime între exploatațiile agricole și zonele rezidențiale urbane pentru nicio specie de animale." ASA ESTE !!! OAMENII nu imbolnavesc ANIMALELE din ferme, DAR INVERS??? Nu mai prostiti oamenii@@@ !!!
36.
Dr. Stafie ???
|
05. 15, 2016. Sunday 14:37
Leonard Constantin Stafie, doctore, dava vine o institutie (alta decat DSP-ul) si ia PROBE DE PE PALELE VENTILATOARELOR (acolo... unde este biofilm) si testeaza rezistenta la antibiotice a BACTERIILLOR IDENTIFICATE ... ce zici doctore?
35.
Leonard Constantin STAFIE
|
12. 17, 2015. Thursday 08:51
Dear Sir,In the EU legislation on animal health minimum distances between holdings and urban residential areas are not laid down for any livestock species. Stimate domn, În legislația UE privind sănătatea animalelor nu există prevederi care să reglementeze distanțe minime între exploatațiile agricole și zonele rezidențiale urbane pentru nicio specie de animale. Cu stimă, AGRI-ANIMAL-PRODUCTS-INT European Commission DG Agriculture and Rural Development Unit C3 - Animal products
34.
Abrogarea ordinului
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:21
Abrogarea Ordinului de urgenta... pai normal ca nu doriti remediaerea acestui ordin ca dupa aia nu aveti motive sa intrati in ferme si sa luati spaga trantorilor de la DSP ca de fapt asta este motivul pentru care tineti cu dintii de acest Ordin. spagari nenorociti! ar trebui sa mutati si spitalele in afara oraselor deoarece sunt pline cu bacterii rezistente la antibiotice. Spagarilor, in loc sa va vedeti de treaba voastra va bagati in ferme ca sa aveti de mancare la degeaba.
33.
Dreptulla munca
|
09. 09, 2015. Wednesday 09:10
Este stipulat in Constitutia României.pe timpul lui tovarasilor satele românești erau pline de animale si nu mai plângea nimeni. Acum suntem saraci si fudui vorbim de un mediu curat dar mu aruncam deseurile menajere la tomberon si nici selectiv. Avem wc-ul in fundul curtii nu folosim pasta de dinti si săpun dar vrem un mediu curat.
32.
Floresti avicola
|
07. 07, 2015. Tuesday 09:57
fratilor v-ati mutat la oras si dint-o data nu mai suportati mirosul de porc ?? ce fel de oameni sunteti? unde a-ti crescut,de a-ti devenit asa sensibilii?Daca a-i uitat vezi in certificatul de nastere!!Chiar numai voi meritati respect,vecini vostri NU? a-i cumparat o proprietate si deja nu a-i loc de putoarea vecinului??? De ce ?
31.
primar floresti
|
04. 25, 2015. Saturday 19:16
Dupa ce a luat spaga sa faca cartier de vile acum este un mare APARATOR. HAI SICTIR CA SUNTETI NEBUNI
30.
Primarul comunei Florești, Horia Șulea
|
04. 19, 2015. Sunday 21:58
http://www.stiridecluj.ro/economic/ceva-se-intampla-cu-ferma-de-pui-din-floresti-cred-ca-suntem-in-pre-momentul-incheierii-video
29.
... de unde sa stiu ...
|
04. 19, 2015. Sunday 21:53
UNDE SUNT AUTORITATILE STATULUI CAND SE FAC ASEMENEA PORCARII?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
28.
... de unde sa stiu ...
|
04. 19, 2015. Sunday 21:53
UNDE SUNT AUTORITATILE STATULUI CAND SE FAC ASEMENEA PORCARII?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
27.
de unde sa stiu
|
04. 18, 2015. Saturday 08:07
Si ce vina are fermierul? Daca ai luat teapa leagate de cel care ti-a vândut mu de fermier
26.
De unde sa stiu mizeria in care am cumparat casa?
|
04. 09, 2015. Thursday 22:15
*** Am pus mana pe carte mey si am citit ce inseamna MIROSUL, VIRUSURILE si BACTERIILE mey... *** cine a construit aici a bagat o groaza de bani intr-o capcana@
25.
buna credinta
|
04. 09, 2015. Thursday 06:57
Săracul de tine, te-a inselat cumva fermierul? Si atunci esti de buna credinta, recunoaste ca nu ai cascat okii vand ai cumpărat cada si acum ai gasit vinovatul, ferma de pui
24.
??????
|
04. 09, 2015. Thursday 06:42
Si nu ai văzut ferma? Sau aveai ochelari de soare/
23.
Nu mi-a pus nimeni pistolul!!!
|
04. 08, 2015. Wednesday 17:41
SUNT CUMPARATOR DE BUNA CREDINTZA MEY!!!!!!!!!!!!!!
22.
raspuns floresti
|
04. 06, 2015. Monday 14:25
Cine v-a pus sa va faceti casa lângă ferma? V-a pus cineva pistolul la tâmplă?
21.
Raspuns la "din ciclu prostia la romani..."
|
04. 04, 2015. Saturday 10:44
PROTECTIA SANITARA A FERMELOR SI LOCALITATILOR SE REALIZEAZA IN TOATA LUMEA ASTA PRIN GARANTAREA UNEI "ZONE DE PROTECTIE CIRCULARE LIBERE"! ACESTA ESTE CEL MAI EFICIENT SI USOR VERIFICABIL PROCEDEU. In rest sunt prostii... iar LOBBY-ul pe care-l vad aici poate pune in pericol viata si sanatatea oamenilor nevinovati care traiesc in zona fermelor. Cand ati tras ultima data pe nas virusuri si bacterii domnule anonim?? Ca de imputiciune si duhoare nu duce lipsa niciun vecin de ferma??!!!! Este usor daca traiti in alta parte decat vecinii fermei!!! Veniti cu familia in Floresti!!!
20.
din ciclu prostia la romani
|
04. 03, 2015. Friday 07:19
Daca ferma era la 1 km si avea gard de 5 metri inaltime, tovarasii agenti patogeni nu pot evada si pbosesc sa meargă pe jos atata distanta iar populatia din sat este protejata. Gândire de roman get pe get.Sag0
19.
adio spital
|
03. 30, 2015. Monday 18:34
La noi on oras astia au închis spitalul pentru ca era prea aproape de locuinte si nu tespecta distanta minim. Asa ca problema a fost rezolvata. Ca sa nu mai fie reclamatii va se îmbolnăvesc găinile de gripa.uta
18.
ADIO FLORESTI, FERMA ...
|
03. 24, 2015. Tuesday 20:57
Primarul comunei Florești, Horia Șulea, a dezvăluit, joi seara, la emisiunea Știri de Cluj LIVE că ferma de pui din Florești nu mai ”prea” lucrează de o bună perioadă. ”Nu am mai simțit mirosul de la ferma de pui în ultima perioadă. Pe parcursul timpul s-au făcut mai multe plângeri. Astăzi suntem în situația să dăm curs unor cereri ale instituțiilor statului și cred că suntem în pre-momentul încheierii acestei activități. Nu aș putea să vă spun ce se întâmplă, nu că nu vreau, dar nu știu, însă ceva se întâmplă. Din ce în ce mai multe instituții ne cer date despre acele construcții”, a spus Horia Șulea
17.
Mi se pare mie sau ati cam "bulit-o"...?
|
03. 24, 2015. Tuesday 20:42
E cam imbarligata cu bacteriile provenite din ferme - nu pot sa cred!!
16.
spre stiinta
|
03. 22, 2015. Sunday 16:20
Termenul de infectare se utilizează ptr organisme vii, in cazul suprafetelor de teren se cheamaCONTAMINARE. CU PRIVIRE LA DEUNERE CE MICROBII SUMT ALBINE SAU NU STIU CE INSECTE si DEPUN OUA? Ar trebui sa va rezolvati problemele din spitale cu microbii rezistenti la antibiotice si dupa aia sa macaniti de ferme.
15.
BARZA (Ciconia Ciconia) vs. OM (Homo Sapiens)
|
03. 14, 2015. Saturday 09:12
http://stirileprotv.ro/stiri/social/operatiunea-barza-a-provocat-reactii-adverse-in-schitu-golesti-viceprimarul-comunei-chiar-ca-mi-e-teama.html ADEVARUL este ca in Romania ... BAZA DE MAI PROTEJATA DECAT OMUL!
14.
UE
|
03. 14, 2015. Saturday 08:30
Asa este nicăieri in UE nu este data o lege de genul asta mai ales de cei de la sănătate. Este atributul ministerului mediului. Dar tovarasii doftori din Romania nu stiu de unde sa mai scoată bani si nu aveau nici un motiv sa intre in ferme.
13.
UE
|
03. 13, 2015. Friday 13:24
Nicăieri in ue nu exista asa ceva noi suntem mai breji si nu stim cum sa mai inventam legi
12.
nu conteaza unde lucrezi
|
03. 08, 2015. Sunday 18:23
de unde stii dumneata ce este aia Biosecuritatea atata tim[ cat nu stiti sa faceti diferenta dintre dezinfectie si decontaminare. dupa cunostintele voastre vaste cladirile, instrumentarul se dezinfecteaza ca vorba ceea sunt organisme vii. Va jucati cu termenii pe care ii cititi pe internet si va credeti intelectuali.
11.
Articol de la Cluj !!
|
03. 08, 2015. Sunday 14:53
http://journals.usamvcluj.ro/index.php/promediu/article/view/9948/8328
10.
Nu conteaza unde lucrez !
|
03. 08, 2015. Sunday 13:43
Important este ca "LOBBY-ul" vostru sa nu aiba success pe seama vietii si sanatatzii oamenilor! Voi tineti cont facand calcule doar de MIROS, noi tinem cont si de BIOSECURITATE respectiv distanta/suprafata pe care (datorita aerului exhaustat) se depun bacterii (E-coli, Staphylococcus, Campylobacter si Salmonella) care au potential sa devina rezistente la agenti antimicrobieni! ACUM ATI INTELES UNDE GRESITZI CU LOBBY-ul?
9.
ptr d-ul anonim
|
03. 08, 2015. Sunday 11:28
Am lmpresia ca lucrezi la ministerul sănătății ca prea esti informat. Nu cumva pierderi banii de spaga si nu mai puteri mulge fermierii. De ce nu recunoasteti ca pierderi o vaca de muls si ii dati un aspect de legalitate
8.
COMPARATI "MERE" cu "PERE"...
|
03. 07, 2015. Saturday 15:46
Asa zisa Legislatie GERMANA se refera la metode teoretice de stabilire a distantelor sub aspectul MIROSULUI iar asa zisa legislatie nationala sub aspectul MIROSULUI SI ASIGURARII BIOSECURITATII!!! Adica are ceva in plus! (va rog sa nu va faceti ca nu intelegeti...). Are dreptate tipul cu articolul de pe www.fao.org cu bacteriile lui...
7.
"TA Luft" nu este "legislație germană" !
|
03. 06, 2015. Friday 21:20
"TA Luft" este una din multele metode aplicate la facultate... Este o metoda teoretică aplicabilă in CONDIȚII OPTIME DE EMISIE SI DISPERSIE si când DEJECȚIILE sunt stocate in recipiente închise (cu capac). Nu aplicați metoda teoretica "TA Luft" fără discernamânt, oriunde si oricum....
6.
Mergeti la oamenii carora le pute in casa a găinaț!
|
03. 06, 2015. Friday 21:02
Veniti la Floresti! Mergeti langa Alba Iulia! Faceti acest efort deosebit pe canicula ... dupa care ... poate va mai ganditi la LOBBY-ul facut...
5.
"TA Luft" niciodata! Este o metoda TEORETICA si atat!
|
03. 06, 2015. Friday 20:59
Inainte sa faceti "LOBBY" pe la Ministerul Agriculturii sa-i preseze pe cei de la Ministerul Sanatatii sa modifice OMS 119/2014 va rog sa cititi acest articol de pe www.fao.org : http://www.fao.org/ag/AGAINFO/home/events/bangkok2007/docs/part2/2_10.pdf (acum intelegeti de ce Ministerul Sanatatii nu va modifica OMS 119/2014 pentru motive de "LOBBY" pentru cresterea capacitatii de productie in vechi amplasamente????)
4.
Leonard Constantin STAFIE
|
03. 06, 2015. Friday 19:53
la un articol anterior tipa in gura mare sa respectam Ta Luft, acum a descoperit America, nu mai este bun Ta Luft, reprezentam un grup de interese si ai nou trebuie sa imbuteliem aerul exhausat din ferme. Asta da, este un roman get pe get. Tipul de gica contra pe orice.
3.
INTERESE...
|
03. 05, 2015. Thursday 20:28
Sunt interese sustinute de dl. Stafie si dl. Daniel Simeanu sa se poata creste CAPACITATEA DE PRODUCTIE pe actualele amplasamente. Si asa nu "deranjeaza" Autoritatile Statului crescatorii de porci/pasari/vite sa ne numere capetele... functie de distantele de protective sanitara. NU!! Acesti domni vor mai mult! Mai mult pe acelasi amplasament!!! CAND ATI VORBIT ULTIMA DATA CU OAMENII CARE TRAIESC PE LANGA FERME DOMNILOR DOCTORI IN ANIMALE???
2.
Atentie la TA Luft
|
03. 04, 2015. Wednesday 22:47
Managementul deseurilor in TA Luft se face in recipiente inchise. Nu aplicati orbeste TA Luft!!! Cine isi inchipuie un german care sta nepasator in timp ce 24 ore / 24 o sa-i puta a gainatz ??? Ca asa a dat TA Luft domnilor specialisti? mai cititzi odata TA LUFT si nu mai profitatzi ca germana nu este o limba accesibila sa prostitzi Autoritatile Statului!!!
1.
"TA Luft"
|
03. 04, 2015. Wednesday 22:43
"TA Luft" este o metoda teoretica, aplicabila doar in conditii optime de dispersie... "VDI Guidelines" ofera o anumita siguranta dpdv practice. In momentul in care aplici TA Luft nu trebuie sa existe aer viciat exhaustat! Exista o justificare in OMS 119/2014 !! Nu presati asupra Autoritatilor Statului in acest context nenorocit de insecuritate biologica!
Rezultate: [44]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?