Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Disperat, Ion Pârâu vrea să ardă vacile pe rug!

Publicat: 17 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul Ion Pârâu din Blaj, județul Alba, a ajuns pe culmile disperării. Agricultorul în vârstă de 70 de ani este, practic, legat de mâini și de picioare. De ce?

Click pe poza pentru galerie!

Ion Pârâu ne spune că nu are bani să facă stoc de furaje pentru perioada de stabulație. Tractorul său, un Fiat de 45 CP, stă defect de mai mult timp, se pare că este ceva cu pompa de injecție; cositoarea, un model polonez mai vechi, cere reparații; presă de balotat nu are... Pentru toate acestea, cu nutreț și reparații, îi trebuie cam 250 de milioane de lei vechi. Și drama mare este că nu întrevede nici o soluție salvatoare!

 

Fost comisar al Gărzii Financiare, în... reconversie 

Povestea lui Ion Pârâu este destul de tristă: „Am avut o exploatație zootehnică de Bălțată Românească. Din cauza prețurilor mici la vânzarea producției și a investițiilor pe care trebuia să le fac cu instalațiile de răcire și cu amenajarea sălii de muls, am trecut la reconversie pe carne, am cumpărat un taur Angus și din metișii rezultați rețin junincile, iar tăurașii îi livrez”, ne-a relatat fermierul. 

Ferma a fost începută în 2002 de către tatăl său. După ce acesta a trecut la cele veșnice, în anul 2008 a preluat-o feciorul, drept moștenire. Ion Pârâu a fost funcționar public, un șef mai mic la Garda Financiară din Alba. Sistemul cu care s-a luptat l-a scos din joc. S-a retras în singurătate, împăcat cu el însuși. 

 

O fabrică a venit să pască pășunea! 

„Până în 2012 am mers pe lapte, pentru că am avut pășunea în periferia orașului Blaj și aveam desfacere și condiții cât de cât mai bune pentru muls. Dar o venit Primăria Blaj cu o investiție externă. Și pe pășune, inclusiv unde am avut eu adăposturile și animalele, s-a construit o fabrică. A trebuit să plec. Era bine, aveam 15 hectare de pășune închiriate, mai foloseam digurile de pe Târnava, mă mai lăsa și Silvicul să pasc animalele, m-am descurcat cumva cât am fost în preajma orașului”, ne-a declarat crescătorul de animale. 

 

Ocnișoara, o așezare din întunecatul Ev Mediu 

Ion Pârâu a fost nevoit să plece într-o zonă izolată, în satul Ocnișoara, comuna Lopadea Nouă. Sat e puțin spus, un cătun de vreo 20 de case din care doar 15 sunt locuite. Fără curent electric, cu drumuri neamenajate. O așezare demnă de Evul Mediu întunecat! Acolo a găsit adăpost, o fermă devastată a unui fost IAS; l-a reparat cât a putut mai bine pentru a adăposti văcuțele sale. Efectivul de animale numără acum 75 de capete, din care 50 matcă și 25 viței de anul acesta.

 

„Nu am bani nici să pun untul pe pâine!”

„Nu am bani să fac furaje, este secetă cumplită, totu-i uscat și de trei ani nu primesc nici un fel de subvenție. Medicul veterinar a făcut un inventar din birou fără să întreprindă acțiunile sanitar-veterinare pe teren și a constatat că eu nu mai am animale. Ca atare, m-a radiat din calculator! Un iresponsabil! Trebuia să mă duc în instanță, dar eu nu am bani nici să pun untul pe pâine!”, susține fermierul. 

Anul următor, s-a mutat la noua locație, la Ocnișoara, dar a transferat animalele cu întârziere de aproape o lună, deci nu mai putea să depună cerere la APIA pentru măsurile de sprijin la animale. „Acum sunt în al treilea an și nu știu dacă primesc vreun ban de subvenție, am depus actele la Agenția de Plăți. Stau cu animalele pe pășune și mă tot gândesc ce fac cu ele la anul? De asta spun că organizez ruguri și o să le dau foc! Să veniți dvs. să vedeți cum ard animalele de vii, că nu mai am cu ce să le întrețin!?”, și-a vărsat fermierul din Alba tot năduful.

Ion Pârâu a încercat să vândă o vacuță. Târgurile sunt pline de animale. Se destăinuie: „Mi s-a oferit 1.200 lei, e bătaie de joc. La vreo 1.700-1.800 lei m-aș fi învoit și aș fi dat-o! Am vândut un tauraș, ca să mă mai dreg cumva. Avea 700 kg și am primit 3.100 de lei, mai puțin de 5 lei pe kilogramul în viu; am făcut și scăzământul conținutului stomacal”. 

 

Se vrea desființarea țăranilor!?

Ion Pârâu simte că toată afacerea sa se duce pe... Apa Sâmbetei! Nu întrevede nici o soluție. Gaj la bancă nu știe ce să pună; aici, la Ocnișoara, unde are ferma, nu este nimic intabulat, casa, de asemenea, nu are cadastrul făcut. 

Ce speranțe să mai aibă la vârsta sa? La ambiția de a răzbi și de a ieși la un liman cu afacerea? Pare resemnat: „Așa am vrut eu să fac de unul singur și, uite, am rămas chiar singur! Se vrea desființarea țăranilor, nu mai înțeleg nimica! }ăranii au făcut țara; cei de la putere habar n-au ce exploatează; un lucru făcut de alții. Nu se gândește nimeni, începând de la APIA, de la ministerul Agriculturii și terminând cu Guvernul, la viitorul acestei națiuni; nu știu cu ce se ocupă ei, că numai de țara asta nu se preocupă!”, se întreabă fermierul. 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 986 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!