Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Director APIA: Subvențiile nu pot fi plătite înainte de luna mai!

Publicat: 08 februarie 2016 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii nu pot primi nici un ban mai repede de luna mai 2016! Asta le-ar fi spus Nicolae Horumba, director general adjunct în APIA, crescătorilor de animale care s-au întâlnit, pe 26 ianuarie, cu ministrul Agriculturii. 

Click pe poza pentru galerie!

„Directorul APIA ne-a anunțat că subvențiile, toate schemele de plată, și pentru suprafață și pentru animale, nu se pot plăti înainte de luna mai 2016. Domnul de la APIA ne-a anunțat că abia atunci se termină modulul de plăți, softul cu care lucrează Agenția de Plăți nu e pregătit până atunci. Deci, am avut promisiuni că în martie, că în februarie și acum plata subvenției s-a amânat pentru luna mai! E posibil să ne așteptăm la ce e mai rău. Mai rămâne să ne spună că nu le mai primim deloc. E un dezastru total”, ne-a spus Dan Petrescu, crescător de ovine din Curtea de Argeș. Acesta are 2.000 de oi.

Potrivit fermierilor, anunțul „șoc” a fost făcut în prezența ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. La jumătatea lunii ianuarie, Irimescu declara că a ajuns la o înțelegere cu SIVECO-Teamnet, dezvoltatorul softului cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), și le promitea fermierilor că plățile vor începe în martie!

 

Riscăm să pierdem banii! „Să cumpere alt soft, din altă țară, unde funcționează!”

„L-am întrebat pe domnul director de la APIA despre subvenții, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat și ne-a dat un răspuns debusolant. Nu știm dacă vom primi banii până-n luna mai. Cred că a greșit domnul director. Nu poate fi așa! Sprijinul cuplat trebuie să-l primim până-n 31 martie. Așa e stabilit de Comisia Europeană, sprijinul cuplat și plățile pe agromediu trebuie virate fermierilor până la sfârșitul lunii martie. Din punctul meu de vedere, cei de la APIA nu au decât să cumpere alt soft, din altă țară, unde funcționează. Că noi am dat 28 de milioane de euro pe un soft care nu merge. (...) Nu e corect”, e nemulțumit și Ionică Nechifor, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine Romovis.

„Problema este să nu se piardă banii. Aia ar fi cea mai mare nenorocire. Pentru sprjinul cuplat avem un buget de 27 de milioane de euro și ar fi o crimă să se piardă banii”, spune Dumitru Andreșoi, liderul crescătorilor de ovine din Hunedoara, fermier care are aproape 25.000 de capete de oi.

Conform regulamentelor europene, termenul limită pentru plata subvenției europene pe suprafață (SAPS) și a ajutorului național tranzitoriu (ANT) este 30 iunie. În cazul ANT în sectorul zootehnic și al sprijinului cuplat pentru toate sectoarele, până la finalul lunii ianuarie 2016, APIA nu comunicase nici efectivele, respectiv suprafețele eligibile la plată, nici cuantumul sprijinului.

 

„Dacă nu dăm repede banii, nu mai avem cui îi da”

„Dacă nu găsim soluția ca să-i dăm crescătorului foarte repede banii (…)  nici nu mai avem la cine da subvenția. Și este vorba despre tot, și ajutor național tranzitoriu, și sprijinul cuplat. Ambele plăți sunt legate de modulul informatic pentru cererea unică de plată. Niciodată nu a existat o presiune atât de mare a fermierilor pe noi, liderii, ca să facem ceva, să ieșim, să vedem ce mai putem salva din sector. Totul ține de APIA. Bani sunt, hotărârea de Guvern pentru ajutorul național tranzitoriu poate ieși repede, dar suntem legați de modul”, afirmă Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), care a fost pe 26 ianuarie la București, la o întâlnire a crescătorilor de bovine cu ministrul Agriculturii.

 

„Luam mai mult pe piele decât luăm acum pe vaca întreagă!”

Acesta spune că prețurile la laptele și carnea de vită sunt în cădere și efectivele de bovine sunt „peste 30% decimate”. „Trebuie să te programezi cu două luni înainte la un abator ca să poți să tai o vacă și o vinzi pe prețul unei perechi de papuci. Altădată luam mai mult pe piele decât luăm acum pe vaca întreagă!”, spune Frânc.

„Mai este o problemă aici: noi nu vom putea depune cererea unică pentru 2016 decât foarte târziu. Nu putem să completăm cererea, dacă nu avem determinate efectivele  de animale din 2015. Iarăși ne vom îngrămădi toți fermierii la APIA”, a adaugat președintele FCBR.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Vizualizat: 604 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
DIRECTOR apiasubventiile nu pot fi platite anainte de luna mai
|
02. 10, 2016. Wednesday 15:41
toti ministri agriculturi pana an acest moment au platit relativ la timp subventiile vine un tehrocrat care are experienta la ue dar care a terminat ceva paralel cu agricultura subventii antarziate neprr,is de mult povesti de copil de la tara sfarsit de mandat
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?