Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Din fericire pentru noi, au ales calea agriculturii!

Publicat: 17 martie 2023 - 17:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tânărul fermier... un subiect pe care îl abordez ori de câte ori am ocazia și mă bucur că am prilejul, prin podcastul #agroSTORY, noul proiect al revistei Ferma, să aduc în primplan tineri pe care am avut ocazia să îi văd crescând. Și la propriu, dar și ca formare profesională, îmbrățișând cu dăruire și ambiție meseria pe care au dobândit-o sau pe care au moștenit-o de la generațiile anterioare.

Nu pot să nu admir, de-a binelea, perseverența unor tineri care ar fi putut să facă orice altceva în viață, poate să aleagă o cale mult mai ușoară decât agricultura. Poate că nu conștientizăm pe deplin cât de mult înseamnă pentru noi toți alegerile acestor tineri fermieri și mai ales modul în care ei își asumă, cu maturitate, rolul foarte important pe care îl au: acela de a ne hrăni!

Cu atât mai mult mă suprinde și chiar mă irită foarte tare reacțiile atât de virulente la adresa unor tineri fermieri, venite, culmea, chiar din partea altor fermieri. Am mai spus de multe ori și voi repeta de câte ori e nevoie, poate pricep și cei mai îndărătnici, că nu poți să lipești pe fruntea unui tânăr eticheta de ”băiat de bani gata” doar pentru că a moștenit o afacere agricolă de la părinții sau bunii săi. Să zicem mersi că a ales să o ducă mai departe, să investească și să creeze plusvaloare în fermă, în loc să o vândă și să risipească munca familiei sau, ca să fiu și mai clară, să ia mâncarea de la gura multor semeni!

Cred că suntem atât de preocupați cu răutățile gratuite, încât uităm că dacă n-ar fi agricultura, PIB-ul României, cu tot ce implică el, ar fi vai și-amar de capul lui! Și așa ne confruntăm cu o lipsă acută de lucrători în agricultură, calificați și necalificați, și așa îi școlim după manuale vechi și mașinării demne de muzeu, în cel mai bun caz, și așa le sunt puse bețe-n roate și li se cere marea cu sarea ca să poată face un pas înainte în activitatea lor. Dar să mai și aruncăm cu vorbe aiurea în tânărul fermier, asta mi se pare cu totul nedemn de nația noastră!

Am adus și vom aduce la #agroSTORY tineri cultivatori de pământ, crescători de animale, mai mici sau mai mari, care duc mai departe ferma familiei sau care au pornit de la zero. O generație de astăzi și de mâine pe care personal o prețuiesc și consider că e și în interesul nostru să le asigurăm condițiile optime pentru a face performanță în agricultură.

Vă invit să daţi Click AICI și să ascultați poveștile de viață și de agricultură ale invitaților mei. Veți face cunoștință cu tineri care s-au născut și au crescut în ferme, care și-au petrecut vacanțele de vară pe câmpuri sau printre animale și care au avut posibilitatea să o apuce pe alt drum. Și totuși, spre norocul nostru, au ales calea agriculturii!  

 

nicoleta dragomir 2023NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

 

Vizualizat: 603 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?