Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din bazaconiile Cod(r)ului (Neo)fiscal

Publicat: 26 august 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“Tratamentul fiscal aplicabil din acest an veniturilor din arendă obținute de persoanele fizice este unul halucinant, ce nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în agricultura reală”, ne-a declarat Costel Hâncu, economist și administrator al unei societăți agricole din județul Galați

Click pe poza pentru galerie!

Cititorul nostru aduce în discuție problema calculării, reținerii și virării contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în cazul arendării terenurilor.

Potrivit legii, începând cu 2014, contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) se determină prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul. Baza lunară de calcul a CASS pentru arendator este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut și nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra caruia se calculează contribuția.

De asemenea, pentru arendator, obligația reprezentând contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul, se reține și se virează de către arendaș până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.


Se vine cu bani de acasă!

Clar... obscur! „Dacă un om deține 10 ari de teren, eu nu am cum să-i rețin CASS pentru salariul minim pe economie, adică de 900 de lei!! După un simplu calcul, la arenda de 600 kg de grâu/ha pe an, ar trebui să primească 60 de kilograme sau contravaloarea în bani de 36 lei, (anul acesta kilogramul de grâu s-a vândut cu 0,60 lei!) Cota contribuției asigurărilor sociale de sănătate calculată este de 37 lei. La aceasta se adaugă și impozitul pe venit, care este de 4 lei! Așadar, omul nostru trebuie să mai aducă 5 lei de acasă pentru a fi la zi cu dările la stat!”, a explicat Costel Hâncu.

 

“Ne batem joc de oameni!”

„Și mai este și o altă greutate, să nu spun bazaconie a Cod(r)ului Fiscal! Să luăm cazul unui om care are un hectar de teren în arendă și spune așa: «Mie pe un sfert de hectar îmi dai ulei, pe un alt sfert - grâu, apoi porumb și pe un sfert de hectar - orzoaică!». Deci sunt patru produse pe care le va primi în patru luni diferite. Conform Codului Fiscal eu trebuie să-i calculez cota de 5,5% până la data de 25 ale lunii. Dacă îi plătesc de fiecare dată în luni diferite, trebuie să-i calculez și să-i rețin CASS la salariul minim pe economie, pe fiecare produs în parte, de patru ori cota asigurărilor sociale de sănătate! Deci i-am luat de trei ori bani în plus! Îmi este greu să cred că va calcula cineva așa. În cazul ăsta ne batem joc de arendași, dar ne batem joc și de proprietarii terenurilor”, susține Hâncu.

 

Statul cu mâna pân’ la cot în... Constituție

La exploatația agricolă gălățeană Muncostmar sunt peste 400 asemenea situații. „Nu numai că este un calcul infernal, dar se și bagă mâna până la cot în buzunarul oamenilor!”, continuă fermierul.
Și cu o umbră de mâhnire în glas, cititorul nostru se întrebă și ne întreabă: „Cum mai asigură statul nostru un trai decent, potrivit articolului 47 din Constituție - Legea fundamentală - care prevede că «Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent»? Chiar așa, de unde atâta decență!!!”.

PRECIZARE: Aceste comentarii reprezintă opinii personale și nu reflectă în mod necesar poziția revistei Ferma!

Au consemnat Marian MUȘAT și Paula CIUPAG


RECOMANDAREA FERMIERULUI!

Eugen Baziliuc, fermier din localitatea Jimbolia, județul Timiș, deține „secretul” recoltelor bogate și îl recomandă cu drag colegilor de breaslă. „Anul acesta, la porumb cred că vom obține o producție medie de 13 tone/ha. În obținerea acestor producții principalul secret este tehnologia. Pe lângă acesta, mai este un «secret» pe care l-am recomandat județului Timiș, și chiar întregii țări: folosirea unui produs pe care eu îl numesc miracol; este doctorul pământului și se numește dolomita amorfă de Delnița. Anul trecut am avut la rapiță o producție mai mare cu 1.400 kg față de martor, dar am zis că poate s-a întâmplat ceva. Eh, anul acesta mi s-a confirmat, producția este cu 150% mai bună decât a altor colegi și investiția a meritat. Anul trecut la porumb, la un leu investit în dolomita aplicată în câmp am câștigat 20 de lei. La un leu investit în cultura de grâu am câștigat circa 16 lei, iar la rapiță, în jur de 18-19 lei. Sunt niște rezultate pe care eu le-am obținut și pe baza cărora recomand produsul tuturor celor care vor să producă mult și bun”, ne-a declarat fermierul timișean.


SCRIE-NE POVESTEA TA!

Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvențiilor, soluții de finanțare, costuri și beneficii? Ai reușit să obții recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deții o fermă profitabilă sau ești abia la început de drum? Intră pe www.agroinfo.ro la secțiunea “Vocea fermierului” și scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!

Vizualizat: 477 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?