Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dialogul stinge conflictul

Publicat: 25 februarie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârșitul lunii ianuarie, crescătorii de ovine și reprezentanții vânătorilor din județul Alba au analizat, în prezența autorităților județene, cauzele care au generat în ultimii ani dispute între cele două îndeletniciri vechi de când lumea. Ambele părți s-au delimitat de toți cei care creează tensiuni și situații conflictuale - fie ei ciobani certați cu legea sau vânători care comit abuzuri în numele legii.

Click pe poza pentru galerie!

Atunci când statul își sărăcește contribuabilii și când instituțiile de stat nu aplică și nu respectă legea, apar neînțelegerile, abuzurile și pe fondul lor izbucnesc disputele care generează acte de răzbunare personală. Așa se explică tensiunile dintre oieri și vânători. De pildă, crescătorii de ovine reclamă că vânătorii le omoară câinii ce păzesc turmele și stânele, lăsându-i fără apărare în fața sălbăticiunilor. “Câinii reprezintă 30 la sută din afacerea mea. În Ajun de Crăciun am rămas cu afacerea descoperită, sus, în munte, pentru că un așa-zis vânător mi-a otrăvit cinci câini. (...) Vă invit să faceți vânătoare la mine la stână, să vedeți cum vin mistreții în fiecare noapte și mâncă cucuruzul rămas de la oi”, a precizat fermierul Dan Mihai. Alarmantă a fost situația, relatată de un crescător, în care Ministerul Mediului a eliberat cu o întârziere de două luni autorizația de împușcare a unui urs (specie protejată) care a omorât câteva bovine. 

Vânătorii acuză oierii că nu atașează câinilor jujeul, așa cum prevede legea. Problema majoră nu este numărul câinilor, recunosc gestionarii fondurilor cinegetice, cât înfometarea acestora, devenind prădători ai vânatului mic. La fel de periculoase sunt și haitele de câini vagabonzi aduși din orașe și abandonați în marginea satelor.

Cea mai mare vină a unora dintre oieri este încălcarea proprietăților private cu turmele și distrugerea culturilor agricole. Și animalele sălbatice produc pagube economice agricultorilor, însă aici statul sau, după caz, gestionarii fondurilor de vânătoare se obligă la plata despăgubirilor (asta dacă demersurile birocratice nu le împotmolesc între timp). 

În acest context conflictual, Horia Moruțan, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine, a inițiat demersurile pentru a face front comun cu vânătorii în a găsi soluții favorabile ambelor părți, pe care să le înainteze forurilor decizionale: “Îi chemăm pe vânători într-un parteneriat frățesc, pentru că problemele nu pleacă nici de la crescător, nici de la vânător, ci de la bani, de la legi prost făcute”.  

 

Oierii și vânătorii se ceartă, statul încasează taxe

Oierii desfășoară o activitate economică ce le asigură existența, o ocupație subvenționată de stat - ce-i drept, cu mare întârziere și din ce în ce mai subțire, raportat la costurile tot mai mari din sector: “Calculând de la porumb până la miel și caș, deja ai pierdut tot raționamentul financiar al existenței noastre (...). Dacă am avea bani, le-am ține pe stabulație șapte ani”, a spus Horia Moruțan, făcând referire la pășunatul oilor pe timp de iarnă. 

La rândul lor, vânătorii au obligația de a gestiona durabil fondurile cinegetice pe care le dețin în administrare. Ambele categorii împart un teritoriu comun pentru care, pe de-o parte, oierii plătesc la bugetul local taxă pe pășune, iar pe de altă parte vânătorii plătesc statului o taxă de gestiune, ce valorează mii și chiar zeci de mii de euro, atrage atenția deputatul de Alba Dan Simedru. Acesta consideră că statul n-ar trebui să trateze vânătoarea și gestionarea fondurilor cinegetice ca pe-o afacere, ci ca pe o responsabilitate ecologică. 

Dacă statul s-ar îngriji de bunăstarea fermierilor și ar aloca bani pentru gestionarea fondurilor cinegetice, atunci poate că și animalele ar fi întreținute în arealul lor: oile pe pășune vara și în stabulație iarna, iar animalul sălbatic în pădure, habitatul lui natural, care e tot mai restrâns din cauza defrișărilor masive de masă lemnoasă. 

 

 

AU ÎNCEPUT NEGOCIERILE PE LEGEA VÂNĂTORII

Pe 9 februarie a.c., deputații din Comisia de Agricultură au susținut consultări privind modificările și completările la Legea fondului cinegetic nr. 407/2006. La discuții au participat reprezentanți ai MADR, ai Ministerului Mediului, Institutului de Pajiști Brașov, Agrostar, ai Federațior Naționale ale crescătorilor de ovine, precum și ai LAPAR, AGVPS și Pro Agro. 

În continuare, grupe de lucru, formate din câte un reprezentant al tuturor părților implicate, vor analiza punctual fiecare propunere de modificare a legii. 

Anterior, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat că va căuta împreună cu crescătorii de ovine soluții la revendicările acestora, după ce Federața Agrostar a amenințat cu reluarea protestelor, întrucât reprezentanții ai MADR și ai Ministerului Mediului au convenit modificarea Legii vânătorii fără a consulta și crescătorii de ovine.

Cum au decurs consultările de la Comisia de Agricultură, citiți pe larg în numărul viitor al revistei. 


 

Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 718 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?