Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DEZVOLTAREA IMOBILIARĂ vs. SECURITATEA ALIMENTARĂ!

Publicat: 20 martie 2018 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119/2014, care stabileşte distanţele minime la care pot fi amplasate fermele zootehnice faţă de locuinţele populaţiei, precum şi numărul maxim de animale din gospodăriile populaţiei, va fi modificat.

În Referatul de aprobare a modificărilor, Ministerul Sănătăţii precizează că: „în anul 2017, Ministerul Agriculturii a solicitat o serie de modificări ale OMS nr. 119/2014 pentru a înlesni accesul micilor fermieri la finanţările din fonduri UE. În plus, a fost ridicată problema cu care se confruntă multe ferme situate în proximitatea localităţilor, ferme care la momentul înfiinţării respectau toate reglementările în vigoare, dar ulterior dezvoltarea imobiliară s-a extins peste teritoriul de protecţie sanitară, reclamându-se apoi nerespectarea distanţelor”.

Aceasta este adevărata miză a OMS 119, pe care o ştiu şi cei de la Ministerul Agriculturii: dezvoltarea imobiliară, care, până acum, aşa cum arată atât reglementările în vigoare, cât şi propunerile de modificare, pare mai importantă decât dezvoltarea rurală şi decât securitatea alimentară.

Am încercat să aflăm ce a făcut Ministerul Agriculturii pentru a „repara” Ordinul 119. Spun, din start, că dialogul cu secretarul de stat Alexandru Potor, care a negociat din partea MADR cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, a fost cel puţin frustrant. Tonul general: „Staţi liniştiţi, că se rezolvă!”. Vă sună cunoscut? Cam asta e replica celor din conducerea MADR la multe dintre problemele fermierilor. Cea mai repetată propoziţie: „Le mulţumesc pentru deschidere colegilor din Ministerul Sănătăţii”. Adică, exact acelor colegi din Ministerul Sănătăţii care înlocuiesc argumentele ştiinţifice cu miza politică şi vor să lase decizia de amplasare a adăposturilor de animale în mâna Consiliilor locale. Şi care, după nenumărate sesizări primite, în ultimii cinci ani, numai din partea Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi, încă nu vor să priceapă că factorul poluator nu este animalul în sine, ci dejecţiile şi că, pentru a stabili cantitatea de noxe trebuie luate în calcul şi tehnologia de creştere şi soluţiile constructive din fermă!

Chiar se fac cei de la Agricultură că nu ştiu cât de mult rău provoacă fermelor zootehnice aplicarea prevederilor OMS 119?!
Precizarea unei distanţe de amplasare a unui obiectiv zootehnic fără a fi fundamentat ştiinţific şi legal contravine oricărui principiu de mediu sau de sănătate publică aplicat în Comunitatea Europeană. Din analizarea Ordinului 119 din 2014 şi compararea cu legislaţia naţională şi europeană din domeniu, cât şi cu literatura de specialitate, rezultă clar o neconcordanţă între acest ordin şi prevederile legale naţionale şi europene, cât şi defavorizarea fermierului/gospodarului român în comparaţie cu cel european. Legislaţia naţională trebuie să fie armonizată cu cea europeană. De asemenea, ar trebui să protejeze cetăţeanul, indiferent că este producător sau consumator.

În paginile 20-22 aveţi dovada clară a neputinţei sau nepăsării Ministerului Agriculturii în faţa unor probleme care afectează direct crescătorii de animale. Pe modelul: „Sssst. Linişte! Politicul lucrează pentru voi”... Ce-ar mai fi de spus? Citiţi şi vă minunaţi!

Detalii AICI: OMS 119: Agricultura tace, Sănătatea îşi face parte

Vizualizat: 1107 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?