Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DEZBATERE la MADR pe tema LICEELOR AGRICOLE

Publicat: 29 aprilie 2019 - 11:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL, iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei Ferma, dă roade: situaţia liceelor agricole din România a fost dezbătută la Ministerul Agriculturii.

În data de 15 aprilie 2019, a avut loc, la sediul Ministerului Agriculturii, o primă întâlnire între reprezentaţii MADR, ai societăţii civile, reprezentanţii liceelor agricole şi cei ai organizaţiilor de fermieri. Subiectul abordat a fost modificarea Legii Educaţiei, prin care a fost creat cadrul legislativ prin care Ministerul Agriculturii poate finanţa liceele agricole pentru crearea şi întreţinerea bazelor didactice ale acestora.

MADR 3_b

Ca urmare a demersurilor realizate prin proiectul "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol", iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei Ferma şi coordonat de NICOLETA DRAGOMIR - redactor-şef Revista FERMA şi LEONARD CONSTANTIN STAFIE - colaborator Revista FERMA, specialist avicultură, reprezentanţii MADR s-au declarat deschişi către o colaborare reală cu reprezentanţii Fundaţiei Revistei FERMA.
La invitaţia MADR, Nicoleta Dragomir, împreună cu reprezentanţii a 12 licee agricole cuprinse în proiect au fost prezenţi la această dezbatere. Colega noastră a transmis către oficialităţi şi un raport scris cu privire la nevoile şi dificultăţile întâmpinate de liceele agricole. Acestui document i-au fost ataşate memoriile întocmite de către reprezentanţii liceelor agricole, memorii în care sunt prezentate problemele reale din fiecare liceu agricol în parte. La întâlnire au participat şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România.

MADR 2_b

Cel mai recente evenimente din campania naţională "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol" au avut loc în data de 12 aprilie 2019, la Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” din Geoagiu, judeţul Hunedoara (a eveniment au participat peste 350 de persoane, inclusiv delegaţi din partea a 9 licee agricole din ţară - profesori şi elevi) şi la Liceul Tehnologic Agricol "Mihail Kogălniceanu" din Miroslava, judeţul Iaşi (Evenimentul "VREAU SĂ FIU ELEV LA LICEUL AGRICOL - Ziua Porţilor Deschise la Miroslava").
Până în momentul de faţă au fost organizate zece evenimente, în cadrul cărora au fost transmise mesaje de susţinere din partea a peste 1.800 de persoane - fermieri, foşti absolvenţi de licee agricole, autorităţi locale şi centrale, reprezentanţi ai universităţilor cu profil agricol, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare agricolă.

MADR 1_b

„Această modificare a Legii Educaţiei promovată de Ministerul Agriculturii readuce pe făgaşul normal o stare de fapt: de la apariţia României şi a primelor şcoli agricole, până aproape în zilele noastre, liceele agricole au fost sub tutela Ministerului Agriculturii, un lucru care a mers peste 180 de ani, dar, la un moment dat, cineva a inventat roata. Rezultatul se vede: din 250 de licee agricole, mai sunt aproximativ 40. Cel mai important este că cei de la Ministerul Agriculturii vor şi se implică în viaţa acestor licee”, a declarat Leonard Stafie, unul din coordonatorii proiectului „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”.
„Să nu mai pierdem timpul cu strategii şi proiecte... trebuie acţionat acum, deoarece situaţia din liceele agricole este dramatică şi dacă ne mai gândim mult fără să acţionăm vom avea surpriza neplăcută că avem strategii şi proiecte, dar nu avem cu cine să le punem în practică. Câte licee, tot atâtea probleme - un lucru care ar trebui să dea de gândit”, a subliniat Nicoleta Dragomir, prezentă la dezbaterile de la sediul MADR.

legea-nr-57-2019-pentru-completarea-legii-educatiei-nationale-nr-1-2011-1_b

legea-nr-57-2019-pentru-completarea-legii-educatiei-nationale-nr-1-2011-2_b

legea-nr-57-2019-pentru-completarea-legii-educatiei-nationale-nr-1-2011-3_b

Vizualizat: 2422 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Citeste si:

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?