Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Dezastru național”: Pesta porcină africană, la graniță!

Publicat: 24 octombrie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tocmai când aflam că porcul românesc va avea liber la export, pesta porcină africană a ajuns la granița României! Două cazuri au fost confirmate la finalul lunii septembrie în Republica Moldova, la 53 km de localitatea Mitoc din județul Botoșani. Ministrul Agriculturii recunoaște că „ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România”.

Click pe poza pentru galerie!

Boala nu se transmite la om, dar nu are vaccin sau tratament. Singura soluție ar fi uciderea porcilor și distrugerea cadavrelor.

Problema este atât de gravă încât Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a convocat, pe 27 septembrie 2016, conducerea MADR, ANSVSA, Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor, ANAF, Poliția de Frontieră, Ministerul de Interne, Colegiul Medicilor Veterinari și Direcța Generală a Vămilor, precum și reprezentanți ai fermierilor (APCPR și Pro Agro) pentru a discuta situația. Pentru că „a constatat că nu există o coordonare eficientă între instituții”, a motivat Nini Săpunaru, președintele Comisiei.

Ministrul Agriculturii spune că pagubele pe care pesta porcină africană le-ar putea produce ar fi „de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde”. „(...) Ar fi probleme enorme, în care practic o mare parte a economiei s-ar concentra să contracareze această boală”, a declarat Achim Irimescu.

 

Roatiș (ANSVSA): Doamne ferește de apariția bolii!

„Noi nu avem pestă porcină clasică, dar acest efort trebuie să fie conjugat, cu implicarea tuturor instituțiilor statului (...). Doamne ferește în cazul apariției bolii! (...) Lupta cu această boală nu va fi o lună, o zi sau două luni. (...) Încercăm să fim extraordinar de drastici. Am solicitat ANAF-ului să închidă posturile de trecere la frontieră. Vom solicita măsurile care trebuie și facem apel la populație să le înțeleagă - vorbim de un efort unitar pentru a salva România”, spunea șeful ANSVSA, Radu Roatiș, pe 27 septembrie.

Pe 4 octombrie 2016, ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și a cerut reprezentanților ANSVSA, Poliției de Frontieră și organelor vamale menținerea unei stări de alertă permanentă la granița cu Ucraina și cu Republica Moldova și prezența permanentă a ANSVSA la vămile Halmeu, Siret și Sighetul Marmației pentru controlul introducerii în țară a unor alimente de origine animală.

Ministerul de Interne a anunțat că ANSVSA va înainta Guvernului un memorandum și un proiect de Hotărâre de Guvern care să reglementeze aceste măsuri.

 

Fermieri: Nu se fac controale în gospodării!

Totuși, pe 7 octombrie, după două săptămâni de când s-a dat alarma în Rep. Moldova, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine (ACEBOP) din România, Mary-Eugenia Pană, declara că „a aflat cu surprindere”, la o întâlnire cu președintele Colegiului Medicilor Veterinari, faptul că „nu au fost declanșate verificări în gospodăriile populației la porci”.

„Toate focarele identificate până acum în Republica Moldova au fost în gospodării ale populației, apariția bolii fiind confirmată tardiv, după moartea porcilor. Supravegherea în gospodăriile cu porci este o prioritate. La fel și verificarea întărită a mișcării lor: prezența în tîrgurile cu animale (deși a fost interzisă în anumite zone), verificarea curselor aeriene care sosesc din țările în care evoluează pesta porcină africană, interzicerea deversării deșeurilor alimentare ale acestor curse în aeroporturile noastre, supravegherea deversării deșeurilor alimentare de pe vapoare, dezinfecția rutieră a mijloacelor de transport la granițele de risc și altele”, a transmis ACEBOP.

Conducerea ACEBOP a cerut și clarificarea de urgență a mijloacelor de ecarisare în cazul în care boala pătrunde în România și planul de aplicat în fiecare fermă în caz de boală: cum vor ucide porcii, cu ce, unde îi vor neutraliza sau îngropa, dacă există sumele necesare pentru toate acțiunile - inclusiv repopularea și cine va suporta pierderile de venit?

În același timp, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a solicitat interzicerea intrărilor de animale, carne și produse alimentare din Moldova și Ucraina, control eficient în punctele de frontieră, controlul vânătorilor și să se folosească mesaje de „Interes Public” la TV pentru informarea populației.

 

 


IMPORTANT PENTRU CRESCĂTORII DE PORCI!

Potrivit ANSVSA, în Europa pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și Italia (insula Sardinia), Rusia, Ucraina, Belarus.

Cât de mult durează de la infectarea porcilor, până la apariția semnelor de boală? 3-15 zile, dar în forma acută semnele pot apărea în 3-4 zile.

Cum arată un porc bolnav de PPA? Nu există semne specifice, acestea pot fi atribuite și altor boli: mortalitate ridicată, aproape 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte mare (40,5-42oC) și stare febrilă; roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 ore înaintea morții; vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

Cum se transmite virusul? Prin contact direct între animalele sănătoase și cele bolnave sau indirect, prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută; alți vectori infectați ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala; toate secrețiile, excrețiile, fluidele, țesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave și moarte, precum și animale care au supraviețuit îmbolnăvirii și s-au recuperat.

Este cel mai rezistent virus. În mediul extern poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc - mai multe luni, iar în carnea congelată - mai mulți ani.

Ce să faceți în cazul în care suspectați că un porc este bolnav? Anunțați imediat medicul veterinar sau Direcția Sanitară Veterinară; izolați imediat animalul bolnav sau cadavrul de alte animale fără semne de boală; nu aruncați cadavrul animalului în locuri neamenajate.

„Este mai bine să raportați orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportați deloc! Nu vă temeți de penalizări ale Guvernului!”, subliniază ANSVSA.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.18(179) 15 - 31 octombrie 2016

 

Vizualizat: 1424 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?