Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DEZASTRU la APIA! Cum se pierde sprijinul cuplat?

Publicat: 09 mai 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APIA se pregătește să excludă de la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) toate bovinele a căror înregistrare în SNIA este efectuată mai târziu de 20 de zile de la naștere. Asta se traduce prin DEZASTRU, avertizează crescătorii de bovine. 60% din efective nu vor intra la plată!

Click pe poza pentru galerie!

Organizațiile crescătorilor de bovine strâng rândurile să convingă Ministerul Agriculturii să intervină. Într-o adresă comună către ministrul Achim Irimescu, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental susțin că „din informațiile primite de la asociațiile din țară, numărul bovinelor aflate în această situație (a căror înregistrare în SNIA s-a făcut după 20 de zile de la naștere), care vor fi excluse de la plata SCZ, se ridică la aproximativ 60% din efectivul total”.

 

Cel mai mare sprijin, doar pe hârtie!

În ianuarie 2016, șeful APIA, Ioan Merca, declara că sunt 190.000 de fermieri români care au solicitat subvenții pentru bovine, caprine și ovine în 2015: peste 5.000 bivolițe de lapte, peste 8.000 taurine de carne, peste 85.000 vaci de lapte, peste 5 milioane ovine și caprine.

La finalul lunii martie 2016, ministrul Achim Irimescu anunța că sumele pe care crescătorii de animale le vor primi în contul SCZ pe 2015 s-ar putea dubla la 500 euro/cap pentru vaca de lapte și la 600 euro/cap pentru vita de carne. Pentru ovine, sprijinul cuplat va fi 16 euro/cap de animal. Plățile trebuie făcute până pe 30 iunie 2016.

 

Fermierii acuză: APIA schimbă regulile în timpul jocului!

„Am reușit să creștem de la 8.000 de capete înscrise în Registrul Genealogic în 2011 la 70.000 de capete în 2015. Fermierii care au aplicat la SCZ fac parte din Registrele Genealogice pe rase, unde se colectează date REALE în urma COP privind starea civilă a fiecărui animal, iar conform Ordinului 619/2015, pentru ca acele animale să fie eligibile trebuiau îndeplinite cumulativ următoarele condiții: să fie înscrise în Registrele Genealogice pe rase, să fie sub 8 ani, să fie identificate și înregistrate în RNE. De ce au fost necesare adeverințele de la asociațiile de RG, dacă animalele sunt excluse din alte motive decât cele prezentate în Ordinul 619/2015? Când mai sunt câteva săptămâni până la momentul în care zeci de mii de fermieri își vor primi subvențiile, atât pe ANT, cât și pe SCZ, aflăm că tocmai acei fermieri care au venit alături de autorități să dezvolte Registrul Genealogic vor fi penalizati pe SCZ, din cauza unui motiv care de cele mai multe ori nici nu a depins de ei”, spun, revoltați, reprezentanții crescătorilor de bovine.

 

Mia Toma (MADR): Este o problemă de interpretare a APIA

„Nu este o condiție nouă. În Regulamentele 1760/2000 și 21/2004 era stipulat că în 20 de zile de la fătare se înregistrează vițeii, respectiv în 6 luni, produșii de la ovine și caprine. Este o problemă de interpretare a APIA. Regulamentul privind plățile directe 639/2014 care completează Regulamentul 1307/2013, și în special articolul 53, care privește acordarea sprijinului cuplat, spune că o condiție de eligibilitate în cazul speciilor bovine, ovine și caprine este să fie înregistrate conform celor două regulamente care se referă la identificare și înregistrare - Reg. 1760/2000 pentru bovine și Reg. 21/2004 pentru ovine și caprine.

Noi, Ministerul Agriculturii, înțelegem că trebuie înregistrate și identificate doar cu cerințele de bază: animalul pentru care se solicită plata să fie într-o bază națională de date, adică RNE, să aibă pașaport, să aibă crotalie și să fie în Registrul individual al exploatațiilor (RIE). Nu am mers atât de departe încât să vorbim și de perioada de înregistrare din cele două regulamente.

Mai departe, Regulamentul 639/2014 care se aplică pentru plăți spune că un animal este considerat eligibil pentru sprijin și în cazul în care cerințele pentru sprijin sunt îndeplinite până la o dată stabilită de statul membru, dar nu mai târziu de a) prima zi a perioadei de retenție, care este prima zi după încheierea perioadei de depunere a cererilor, sau b) o dată aleasă pe baza unor criterii obiective, atunci când nu avem o perioadă de retenție. Noi am stabilit că animalul pentru care se solicită sprijinul trebuie să fie în RNE la data solicitării sprijinului”, explică Mia Toma, director în cadrul Direcției Politici în Zootehnie din MADR.

Aceasta spune că luni, 26 aprilie 2016, a avut loc la MADR „o discuție foarte aprinsă” la care a participat și ministrul Achim Irimescu și conducerea APIA. Ca urmare, pe 27 aprilie, MADR a solicitat încă o dată lămuriri la Comisia Europeană în acest sens, așteptând, în decurs de 2-3 zile, un punct de vedere oficial din partea Comisiei.

„Mai întrebăm încă o dată la Comisie, pentru că și alte state membre au întrebat și tocmai pentru aceia s-a relaxat acum doi ani posibilitatea de a stabili când se înregistrează și identifică animalele”, precizează Mia Toma.

„Noi, Ministerul Agriculturii, vom transmite o notă de clarificare către APIA, că noi nu înțelegem ca ei neapărat perioada pentru înregistrare. Dacă lasă la latitudinea statului membru să aleagă o zi când acel animal să fie identificat, eu cred că nu se impune termenul de 20 de zile. Vom face o notă către APIA pentru eliminarea acelor restricții care se referă la acel termen. APIA a înțeles și a motivat că tot ce scrie în regulamente trebuie să se întâmple în realitate cuvânt cu cuvânt. Dacă cele 20 de zile ar fi obligatorii, n-ar mai avea sens să ne mai dea două variante, deci n-are logică cum a interpretat APIA”, adaugă reprezentantul MADR.

Aceasta mai spune că „perioada de identificare este o atribuție a ANSVSA, nu a APIA”. Mai mult, unica sancțiune pentru fermierii care anunță cu întârziere medicul veterinar ar fi că aceștia trebuie să plătească singuri manopera de crotaliere. Veterinarii sunt obligați să identifice animalul, cu data nașterii pe care le-o spune proprietarul, chiar dacă acesta nu a venit să-l declare în termenul de 20 de zile, respectiv șase luni.

Mia Toma admite că „sunt cazuri în care nu sunt medici concesionari sau aceștia sunt în procedură de concesionare și nu are cine să facă înregistrarea animalelor”.

Aceasta mai spune că nici la MADR nu se știe încă efectivul eligibil la plata SCZ: „Așteptăm să ne dea APIA animalele eligibile, ca să elaborăm hotărârile cu plafoanele totale și cuantumurile pe cap de animal pe fiecare schemă de plată”.

De ce interpretează APIA un regulament UE cuvânt cu cuvânt în defavoarea fermierilor români? Deși am solicitat un punct de vedere și din partea celor doi directori APIA (Ioan Merca și Nicolae Horumbă) care au fost la întâlnirea de la MADR, până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns. Vom reveni cu detalii.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.8(169) 1 - 14 mai 2016

Vizualizat: 1027 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?