Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dezactivarea genelor pentru a stimula diversitatea culturilor

Publicat: 11 ianuarie 2019 - 18:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prin tehnici avansate de manipulare genetică, cercetătorii francezi au reuşit să dezactiveze o genă dintr-o anumită plantă, ceea ce a dus la o sporire a diversităţii speciei studiate. Această activitate este importantă pentru crearea viitoarelor culturi agricole.

Recombinarea este un mecanism natural comun tuturor organismelor care se reproduc (plante, fungi sau animale), iar amestecul cromozomial determină diversitatea genetică a speciilor. Cercetătorii utilizează această tehnică de mulţi ani, pentru a crea noi soiuri de culturi, de exemplu, care sunt mai bune la gust ori mai rezistente la dăunători sau boli.

Totuşi, acesta este un proces de lungă durată pentru ameliorarea plantelor, deoarece foarte puţine recombinări apar în timpul procesului de multiplicare. În medie, există doar 1-3 puncte de trecere a materialului genetic între cromozomi pentru fiecare încrucişare. Prin urmare, este imposibil să combinăm 6 gene valoroase într-o singură generaţie, care reprezintă un obstacol major în calea ameliorării genetice a culturilor.

plante studiate in laborator_bDar ce anume limitează numărul de recombinări? Pentru a afla asta, angajaţi ai Institutului de cercetare francez INRA au identificat şi studiat genele implicate în controlul recombinării într-o plantă de Arabidopsis thaliana (cunoscută sub denumirea populară de gâscariţă), organism-model în cercetarea biologică şi moleculară. Ulterior, oamenii de ştiinţă au descoperit că o genă, RECQ4, este deosebit de eficientă în prevenirea încrucişării. Într-o asemenea măsură încât inactivarea acesteia va creşte frecvenţa de recombinare de 2 ori până la 4 ori.

Care ar putea fi până la urmă efectul asupra culturilor în sine? Un consorţiu care implică INRA şi CIRAD (un centru de cercetare francez care colaborează cu ţările în curs de dezvoltare pentru a aborda problemele internaţionale legate de agricultură şi dezvoltare) a cercetat trei specii valoroase din punct de vedere agricol: mazăre, tomate şi orez. Iar prin "dezactivarea" RECQ4 s-a reuşit triplarea, în medie, a numărului de încrucişări, ceea ce a dus la o mai mare mişcare a cromozomilor, crescând astfel diversitatea, cu fiecare generaţie.

Vizualizat: 254 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?