Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Despre “războiul” de putere din FNPAR

Publicat: 28 septembrie 2011 - 16:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

De aproape două luni, funcţia de conducere a celei mai puternice Federaţii a Agricultorilor din România este sub semnul incertitudinii, deoarece poziţia este disputată de doi dintre oamenii de frunte ai acesteia: fostul şi actualul preşedinte, Viorel Matei, contestă legalitatea Adunării Generale Extraordinare a FNPAR, în urma căreia Daniel Botănoiu a fost ales preşedinte, în timp ce Botănoiu, fost director executiv şi actual preşedinte, contestă autoritatea lui Matei

Click pe poza pentru galerie!

Până când instanţa judecătorească va restabili ordinea în FNPAR, în martie anul viitor, va trebui găsită o soluţie de lucru şi de reprezentare a intereselor membrilor cu atât mai mult cu cât acum, la Bruxelles, se decide viitoarea Politică Agricolă Comună.

Pe 7 septembrie a.c., Viorel Matei, în calitate de “preşedinte al FNPAR, legal recunoscut”, cum se precizează în comunicatul transmis redacţiei noastre, s-a reunit cu membrii fondatori ai FNPAR la sediul MADR, pentru a le prezenta situaţia actuală a organizaţiei şi pentru a stabili cu aceştia planul de acţiuni pentru perioada următoare. Totodată, acesta i-a propus LAPAR-ului să redevină membru activ, cu drepturi depline în FNPAR.

De cealaltă parte, Daniel Botănoiu ne-a declarat că, pe data de 16 septembrie a.c., a convocat un Consiliu Director, care s-a întrunit legal şi a avut cvorumul necesar desfăşurării întâlnirii. "Am desfăşurat o şedinţă ordinară a Consiliului şi ne desfăşurăm activitatea în mod normal, chiar dacă avem şi termene în instanţă.

Pe data de 23 septembrie am convocat un nou Consiliu la care avem ca obiectiv reglementarea relaţiei cu LAPAR".
Se pare că FNPAR are activitate, însă cu doi preşedinţi şi în cadrul unor întruniri separate.

 

Matei: “Domnul Tabără a lucrat perfid”

“După mine, nu există divergenţe între mine, Dan Botănoiu, Nica şi Roşculete. Există o diferenţă de mentalitate şi de moralitate. Aceşti domni m-au acuzat de lipsa de implicare în activitatea Federaţiei. Şi astăzi, când am discutat cu membrii fondatori ai FNPAR, am susţinut că Dan este ca şi propriul meu copil.

Am avut o încredere oarbă, nu am crezut că un om ca domnia sa, sau ceilalţi de care am vorbit, pot încălca statutul Federaţiei. Prin ceea ce au făcut au încercat să umilească identitatea acestei asociaţii. S-au folosit de minciună şi de inducere în eroare.

Sunt membri care au recunoscut că la Adunarea Generală din iulie nu au ştiut ce au de făcut. Nu poţi acuza un preşedinte de federaţie că nu este în bune relaţii cu un ministru, la un moment dat. Rolul unui astfel de om este să fie într-un conflict constructiv cu orice oficialitate, indiferent de funcţie, pentru a apăra interesele membrilor. Acest lucru am făcut. Domnul

Tabără a lucrat perfid. Sunt discuţii pe care le-a avut cu Nica şi cu Caruz pe care i-a convins că Matei trebuie dat jos. Îmi aduc aminte că Tabără mi-a spus la un moment dat: . Dar diferendele dintre noi nu pot să anuleze bunul simţ şi implicarea în viaţa asociaţiilor profesionale.

Cum puteţi considera ca patru membri activi ai PSD, cum sunt cei despre care vorbim, să se ducă să îl acuze pe Matei la partid că l-a susţinut pe Rădulescu în campania pentru deputăţie. Ceea ce am făcut a fost să susţin un om al Federaţiei, un membru fondator. Era o datorie morală pe care trebuia să o împlinesc”, a declarat Viorel Matei, în exclusivitate pentru Ferma.


“Cu sau fără demisia mea, totul a fost ilegal”

Matei ne-a explicat şi motivele pentru care contestă legalitatea Adunării Generale din luna iulie. “În data de 26 iulie am aflat de data întâlnirii Adunării Generale de la Nica. Am avut nişte probleme şi am preferat să îmi depun demisia. Dar această demisie a mea trebuia să fie discutată şi aprobată de Adunarea Generală.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Convocarea AG trebuia să se facă în acest caz de următorul în funcţie, prim-vicepreşedintele Federaţiei, ca să nu mai vorbim despre cvorum. Cu sau fără demisia mea, a fost ilegal tot ce s-a întâmplat.

Îmi asum răspunderea faţă de încrederea oarbă pe care am avut-o şi spun că nu merit să mai fiu preşedinte al FNPAR, dar la o Adunare Generală care va avea loc după data de 16 martie 2012, conform termenelor de judecată pe care le avem. Până atunci, putem să completăm statutul şi componenţa Consiliului Director”, a concluzionat Matei.

 

LAPAR: “FNPAR trebuie să îşi desemneze o conducere”

LAPAR a fost reprezentată la şedinţa din 7 septembrie de către Marcel Cucu şi Nicolae Sitaru, acesta din urmă declarând: “Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici nu pot să îl numesc Consiliu Director FNPAR, deoarece nu ştiu cine face parte din el. A fost o discuţie a membrilor fondatori ai FNPAR.

Cred că o adunare generală este necesară cât de curând, pentru că numai ea poate lămuri cine este şi cine nu preşedintele unei asociaţii. LAPAR nu are un nume pregătit pentru această funcţie, dar adunarea generală trebuie să facă două lucruri extrem de repede: să pună ordine în actele asociaţiei şi să îşi desemneze o conducere.

Ceea ce s-a întâmplat până acum este un lucru foarte grav şi responsabili de acest lucru sunt mai mulţi. De un an de zile tot atragem atenţia că FNPAR este într-o direcţie greşită. Nu avem nici prietenii şi nici idei preconcepute şi nici duşmănii. Nu vrem să punem asociaţia în braţele unui partid sau altul”.

 

PE SCURT

• 8 iulie 2011- Daniel Botănoiu se retrage din funcţia de director executiv al FNPAR.

• 26 iulie 2011 - Viorel Matei îşi anunţă demisia din funcţia de preşedinte al FNPAR, precum şi retragerea din Federeaţie a Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice (APACPT) Timiş, al cărei preşedinte este tot Matei, pe motiv că nu au fost invitaţi de Consiliul Director să participe la Adunarea Generală a FNPAR, din data de 28 iulie a.c.

• 28 iulie 2011 - Are loc Adunarea Generală a FNPAR, în urma căreia Daniel Botănoiu este ales preşedinte.

• 18 august 2011 - Viorel Matei revine asupra deciziei de a demisiona şi afirmă că Adunarea Generală din 28 iulie nu a fost convocată conform prevederilor statului Federaţiei, iar alegerea lui Daniel Botănoiu în funcţia de preşedinte al FNPAR a fost, de asemenea, în afara statutului.

Vizualizat: 693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
fermier
|
10. 07, 2011. Friday 16:25
Acesti oameni au gustat din fructul puterii si acum nu vor sa-l pearda,FNPAR cea mai puternica organizatie din tara este o farsa, titlul confera dar in spate au niste franturi din organizatiile profesionale din tara.Se cearta pe nimic.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!