Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dermatoza bovinelor face ravagii! Holstein RO vrea vaccinare voluntară

Publicat: 11 iunie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 18 mai 2016, ANSVSA a interzis circulația bovinelor și a închis târgurile și expozițiile în 12 județe: Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș, pentru a preveni apariția Dermatozei Nodulare Contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) pe teritoriul țării noastre.

Click pe poza pentru galerie!

Boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecințe economice grave pentru crescătorii de bovine, precizează ANSVSA. Evoluția bolii este rapidă și agresivă: la o lună de la confirmare, în Bulgaria au fost confirmate 77 de focare, iar boala s-a extins deja și în Macedonia și în Serbia.

Conducerea Holstein RO a cerut ANSVSA constituirea de urgență a unui stoc național de vaccin și posibilitatea vaccinării voluntare preventive. Deșii sunt unii fermieri dispuși să plătească pentru vaccin, problema ar fi alta, spun reprezentanții Holstein RO. O parte dintre exportatorii de animale se opun vaccinării, motivând că vânzările vor scădea. Traderii de animale ar specula o prevedere a legislației europene care spune că mai întâi trebuie să apară un focar de boală și abia ulterior se poate începe vaccinarea.

Măsura vaccinării preventive este însă vitală pentru protecția efectivelor de vaci matcă, iar apariția unui focar de Dermatoză Nodulară Contagioasă într-o fermă industrială ar conduce la falimentul fermelor, susțin crescătorii de vaci de lapte din Holstein RO.

 

Cât pierd producătorii de lapte?

Apariția unor focare în ferme industriale din România prevede, conform legislației europene actuale, omorârea întregului efectiv. Legislația UE dă posibilitatea acordării unor despăgubiri europene de 800 euro pentru fiecare animal omorât. O eventuală sumă suplimentară ar putea fi acordată de la bugetul ANSVSA/MADR, în termen de 4 - 6 luni, însă această sumă nu există, iar valoarea de piață a unei juninci gestante este de peste 1.800 euro.

Cât de gravă ar fi, în aceste condiții, apariția bolii într-o fermă comercială din România? S-ar distruge un efectiv matur, în producție, plus tineretul, iar despăgubirea ar acoperi doar cca. 40% din valoarea reală a animalelor. S-ar bloca toate contractele de furnizare a laptelui și livrarea de lapte pentru 10 - 16 luni, ceea ce înseamnă imposibilitatea totală de a achita credite, rate leasing pentru utilaje, impozite și salarii, susțin reprezentanții Holstein RO.

Aceștia au contactat deja unicul producător de vaccinuri care operează în Europa, care și-a arătat disponibilitatea de a oferi spre vânzare fermierilor din România vaccinul pentru imunizare împotriva Dermatozei Nodulare Contagioase. Vaccinul este produs în Africa de Sud și, deși nu este înregistrat în nici o țară europeană, este utilizat deja în Grecia din ianuarie 2016, cu autorizație specială de import și de utilizare, în urma aprobării Comisiei Europene de a vaccina. Bulgaria (275.000 doze) și Macedonia (250.000 doze) au primit recent aprobarea CE de vaccinare cu Lumpyvax și urmează să primească stocurile solicitate.

Vaccinul poate fi disponibil și pentru fermierii români în maxim 8 săptămâni de la comanda fermă, dacă ANSVSA va solicita CE permisiunea de vaccinare preventivă. 

Conform Ordinului 187/2007, Capitolul 1, art. 8), „în cazul unor boli epizootice grave, ANSVSA poate permite provizoriu utilizarea de produse medicinale veterinare imunologice, fără autorizație de comercializare, în absența produselor medicinale veterinare adecvate situației, numai după informarea Comisiei Europene despre condițiile de vaccinare”, arată producătorul vaccinului.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 487 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?