Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Declaraţiile lui Tabără fac preţurile terenurilor

Publicat: 12 septembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii a declarat, recent, la Alba Iulia, că a primit atenţionări din partea marilor cumpărători de terenuri din ţară şi din străinătate, după ce, la jumătatea lunii august a.c., prezent la inaugurarea unui târg de animale la Zlatna, în jud. Alba, Valeriu Tabără i-a îndemnat pe agricultorii din zonă să nu-şi vândă pământul, spunându-le că valoarea terenurilor agricole, în special a păşunilor şi a fâneţelor, va creşte mai mult decât a celor imobiliare, avansând chiar ideea că „s-ar putea să ajungă hectare de pământ care depăşesc 20.000-25.000 de euro hectarul”

Click pe poza pentru galerie!

Acesta a explicat că, deşi „se supără unii” susţinând că declaraţiile lui ar fi „determinat creşterea preţului la terenuri”, el nu a făcut decât să stimuleze şi să îi atenţioneze pe români că se găsesc „în faţa unei avuţii pe care o au, a unei averi, şi pe care nu o pot risipi oricum, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 15-18 ani, prin acea lege a pieţei funciare, în care terenuri din zona agricolă de primă mărime a ţării s-au vândut cu 50 de mărci”.

 

Rezervele de agricultură nu sunt în câmpie

Tabără a adăugat că îşi menţine şi punctul de vedere referitor la gestionarea resurselor din zona de munte. „Rezervele noastre de agricultură nu sunt în câmpie. (...) Nu, acolo mai avem rezerve de randament, până la un anumit loc putem creşte la grâu la 5.000 - 6.000 de kilograme la hectar, dar rezervele mari pentru agricultura României sunt aceste zone colinare şi cele din zona de munte, care trebuie puse în valoare şi eu sunt convins că în următorii ani şi valoarea terenurilor, dar şi valoarea economică va creşte”, a declarat ministrul Agriculturii.


Trebuie reguli clare pentru certificarea producătorilor

Pieţele volante nu vor rezolva problema pieţelor pentru producătorii agricoli, crede Ministrul Agriculturii, care susţine că trebuie făcută ordine în pieţele din marile oraşe şi în pieţele de gros, dar şi că este necesară o modificare a legislaţiei privind eliberarea certificatului de producător, care ar trebui „să fie acordat cu responsabilitate, iar cei care încalcă procedurile să răspundă”.

Ministrul Tabără mai este de părere că este foarte importantă şi organizarea producătorilor, „care să poată să negocieze mai cu forţă preţurile pentru produsele pe care le realizează”, dar şi existenţa spaţiilor de depozitare. Acesta a menţionat că, în prezent, sunt în construcţie spaţii de depozitare care vor putea stoca peste 2 mil. tone de cereale şi legume şi fructe.

Valeriu Tabără a mai precizat că există posibilitatea de dezvoltare de micro-depozite şi pentru fructe de pădure, spunând că este deschisă procedura pentru finanţarea acestora.


Grâul mai ieftin nu scade preţul pâinii

Preţul pâinii e dictat de regulile pieţei şi ar trebui să rămână constant în perioada următoare, chiar dacă preţul grâului a scăzut în acest an, a declarat, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie ROMPAN, Aurel Popescu.

„Din punctul meu de vedere, preţul pâinii nu ar trebui nici să scadă, nici să crească în perioada care urmează, însă piaţa este cea care dictează nivelul la care acest produs ajunge să fie achiziţionat. Este adevărat că preţul grâului nu mai e de 12.000 lei vechi pe kilogram, ca anul trecut, ci a scăzut până la circa 8.500 lei vechi la poarta unităţilor de morărit, însă există numeroşi factori care îngreunează foarte mult balanţa costurilor de producţie”, a declarat Aurel Popescu, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că mulţi brutari au lucrat în pierdere în perioada octombrie 2010 - iunie 2011, din cauză că preţul grâului a fost mare şi preţul gazelor şi al energiei electrice a crescut, iar piaţa nu a permis decât o creştere cu maxim 15% a preţului pâinii.


INFO

CARAŞ-SEVERIN
Peste 600 de agricultori eco

Numărul producătorilor din Caraş-Severin care fac agricultură ecologică a crescut de 15 ori faţă de anul trecut. În acest an, Direcţia Agricolă Caraş-Severin a înregistrat 618 producători înscrişi în agricultura ecologică şi o suprafaţă totală de 4.621 ha pe care este practicat acest tip de agricultură.

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor DADR Caraş-Severin, cei mai mulţi producători agricoli înregistraţi sunt din Cornereva, Domaşnea, Teregova, Zăvoi, Armeniş sau Bucoşniţa, zone cu tradiţie în agricultura ecologică, şi se bazează pe producţia de fructe.

Producătorii agricoli care optează pentru agricultura ecologică primesc subvenţii în primii trei ani de conversie a exploataţiei.


BRAŞOV
Aşteptări mari la recolta de cartofi

Producţia medie de cartofi în această toamnă va fi de 20-25 tone/ha, faţă de 18-20 tone/ha în 2010, potrivit estimărior Direcţiei Agricole Braşov.

Recoltarea cartofului de pe cele 15.000 ha cultivate în judeţul Braşov a început la sfârşitul lunii august, iar „marii producători din judeţ ar putea avea producţii ce vor depăşi 40 de tone/ha, datorită tehnologiei folosite”, a spus directorul executiv al DADR Braşov, Călin Achim, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că doar 62.000 ha din totalul de 116.000 ha de teren arabil existente în judeţ sunt lucrate, însă, faţă de anul trecut, suprafeţele cultivate au crescut cu 10%. Cartoful, porumbul, sfecla de zahăr şi grâul sunt principalele culturi agricole în judeţul Braşov.

Vizualizat: 631 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?