Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De patru ani nu primește subvenția pe pășune

Publicat: 17 octombrie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Așa a ajuns Ioan Sima - fermier cu peste două mii de oi la Ticuș, județul Brașov- să facă greva foamei împreună cu soția sa prin București. Poate așa autoritățile vor deschide ochii să vadă câtă mârșăvie este în teritoriu. La Guvern, familia Sima a stors lacrimi cu necazurile ei.

Click pe poza pentru galerie!

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a aflat necazul lor și se pare că problemele lor se vor rezolva într-un final, sperăm, fericit!

 

Familia Sima practică oieritul de 300 de ani

Bunicul lui Ioan Sima a trăit 109 ani și a fost cioban din tată-n fiu. Așa cum și el are doi băieți, o fată și un ginere care se ocupă de oierit. De la centenarul bunic a aflat multe povești de ținut minte și de povestit nepoților. Povești din Întorsura Buzăului, pentru că acolo este vatra familiei Sima. Primarul de acum al Întorsurii este văr cu fermierul nostru. Tatăl său a migrat acum o jumătate de veac spre aceste plaiuri cu pășuni bogate și mărețe, dar mai ales cu ierni blânde. Tocmai pentru a ușura accesul copiilor la școală. La Întorsura Buzăului aveau 3 km până la școală și trebuia făcute pârtii iarna. Aflase de Ticuș de la camarazii de armată. A venit aici și a făcut o stână de sat. 

Tatăl lui Ioan Sima a fost nevoit pe vremea lui Ceaușescu să reducă numărul de mioare și avea grijă de stâna satului, așa cum se făcea pe-atunci. A avut întotdeauna câteva zeci de mioare și două vaci ale lui. Ca un bun gospodar, dar și pentru că oieritul e genetic. Așa se face că și Ioan Sima a rămas în breaslă. 

Înainte de Revoluție, Ioan Sima era șef de brigadă la oile CAP-ului. Când cooperativele au fost desființate, el a rămas fără obiectul muncii. Nu a stat pe gânduri și a cumpărat de la localnici animale și teren agricol. Mai ales de la sași, care au plecat pe capete după 1990. Pe atunci Ioan Sima spune că avea o sută de oi, două vaci și doi armăsari mândri. Abia prin 1992 și-a luat mașină - o „dăciuță” la mâna a doua. El făcea comerț cu brânza lui și a altor ciobani din zonă încă de dinainte de Revoluție. Venea de două ori pe săptămână la Bucur-Obor și facea bani frumoși. Erau vremuri bune pentru ciobani atunci, susține fermierul. A strâns astfel până acum 270 ha în proprietate și peste 400 ha, pe care le pășunează, luate cu contract de arendă. 

 

Achim Irimescu se apleacă asupra problemelor fermierului Ioan Sima 

Prin intermediul revistei Ferma, povestea fermierilor care au stors lacrimi până și reprezentaților Guvernului, în timpul grevei foamei declanșată de Costel Caraș, a ajuns, în final, la ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Familia Sima spune se confruntă cu mari probleme din cauza autorităților locale și județene. După ce i-am atras atenția ministrului Irimescu despre ce îmbârligături absurde, demne de cartea recordurilor, am întâlnit în acestă speță, acesta a hotărât să-i viziteze ferma și să-i asculte păsurile chiar la stână. Din păcate, programul deplasării împreună cu ministrul agriculturii din Qatar a suferit schimbări bruște și nu s-a mai întâmplat minunea. În schimb, Achim Irimescu i-a invitat la București și a stat de vorbă cu familia Sima pe îndelete. Apoi i-a trimis la sediul APIA Central împreună cu șeful său de cabinet pentru a lăsa actele doveditoare directorului adjunct APIA. Urma ca o comisie mixtă formată din specialiști MADR și APIA Central să facă un control amănunțit la APIA Brașov. 

 

„Totul a plecat din invidia unor oameni care au pâinea și cuțitul în mână”

Cel puțin așa spune Ioan Sima, că parcă toate relele i se trag din momentul în care a fost patru ani primar în localitate, din partea PNG (partidul înființat de Gigi Becali). A acceptat să candideze crezând că astfel va putea ajuta mai bine cetățenii din Ticuș. Chiar a schimbat multe în contractele de arendare a pășunilor, oferind posibilitatea tuturor crescătorilor de animale să primească pășune spre folosință. Așa a cam încurcat borcanele celor care umblau cu sacoșele de crotalii să ia bani mulți din subvenții, spune fostul primar PNG. Apoi, fostul și actualul primar i-a făcut plângere penală la DNA că încasează subvenții abuziv. Apoi au urmat controalele. Și în 2011, și în 2012 au constat că familia Sima avea toate actele în regulă, iar finalitatea a fost NUP (neînceperea urmăririi penale). Dar APIA Brașov, susține fermierul cu peste două mii de oi și o sută de vaci cu lapte, a continuat să nu-i plătească subvențiile de patru ani și nici nu se sinchisește nimeni să răspundă cererilor depuse de fermier. O întreagă bulibășeală balcanică în care autoritățile locale nu pun în aplicare nici hotărârile definitive și irevocabile obținute la Înalta Curte de Casație și Justiție de către Asociația locală a crescătorilor de ovine și bovine (70 de membri, printre care și familia Sima), asociație care a și renunțat să mai depună cereri pentru subvenție pe anul acesta, deoarece nu mai are nici o speranță. În schimb li se cere să plătească impozit și redevență pe suprafața pentru care nu beneficiază de subvenție. Fermierul a explicat situația: „până și primarul recunoștea în noiembrie 2012 că nu are atât teren în blocul fizic 344, că a greșit amplasamentul, suprapunându-se peste terenul meu. Nu mai vorbesc că a dat adeverință mamei sale să primească subvenții pe 110 ha de pășune, fără să aibă contract de arendă. Ulterior, în 2013, i-a încheiat un contract de arendă, dar fără un cuantum de redevență. Adică moca! Curat, murdar, ce să mai spunem!”, încheie suita de acuzații Ioan Sima. 

 

Fermă de familie și de tradiție care trebuie perpetuată, nu îngenuncheată!

Nu știu cât de mult înțeleg boierii de la Capitală ce înseamnă să pierdem și ciobănitul. Ciobănit care a păstrat și perpetuat românismul în tot acest areal. De aici și unitatea de netăgăduit a limbii române. Acești oameni au primit munții de la voievozi și au stat de strajă ca demni grăniceri. Au lăsat bâta de cioban și au pus mâna pe sabie pentru a-și apăra dreptul de a pășuna. Așa se dezvoltă ceea ce se numește patriotism. Prin dezvoltarea simțului de proprietate asupra pământului. Nu prin legarea de glie!

Ioan Sima spune că a făcut câte ceva pentru comunitate. Anul acesta nu a mai candidat pentru că este convins că acel mandat i-a adus și aceste reacții exagerate ale actualei administrații. L-a susținut pentru funcția de primar pe ginerele său, care este și președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine și Bovine din Ticuș. În plus, se ocupă împreună de ferma de familie. O fermă cu pășuni întreținute și oi Țurcane și Țigăi. Sima a investit și în berbeci de rasă de carne achiziționați din Germania, pentru a ameliora șeptelul. 

Cele peste două mii de oi sunt împărțite în trei turme. Vacile pasc și ele pe o altă pășune și sunt mulse încă manual. Cu zilieri, pentru că nimeni nu se prea angajează ca mulgător. Oile sunt mulse tot manual, iar laptele este vândut către Olympus. Brânză fac doar pentru necesarul imediat și de peste iarnă. Dar și pentru câteva rubedenii și prieteni. Ioan Sima are „tehnologul” său pentru aceste produse. Se pricepe să facă toate tipurile de produse de stână tradiționale și, dacă legea produsului de fermă încă așteaptă să se nască, ar putea, încetul cu încetul, să producă pe viitor sub titulatura de produs montan. 

 

Datoriile vin din urmă și nu iartă

Dar acum au datorii mari la bănci și dacă ar rezolva problemele cu subvențiile, ar urma să investească în dezvoltarea fermei în acest sens. Ar mai cumpăra teren, chiar dacă ar naște invidii în continuare, pentru că atunci când ești proprietar altfel se tratează și pășunile. Pe lângă creditele bancare angajate, au fost nevoiți să împrumute bani și de la frații soției sale, care au afaceri în construcții în Franța (au construit stadioane pentru Campionatul European) și în Portugalia. Soția sa este din Țara Oașului, mai precis din Turț. De unde vine și vestita Pălincă de Turț. 

În final, spun că am văzut o fermă care își păstrează tradiționalul, dar are și utilaje moderne de exploatat pășunile. Inclusiv o cisternă pentru a aduce apa pentru adăpat animalele, deoarece în ultimii ani seceta îi lovește și pe ardeleni. Noroc cu Oltul care trece la câțiva kilometri de Ticuș. Pe viitor aș vrea să pot scrie că acestă familie de oameni gospodari, care practică oieritul de pe vremea Mioriței, va rămâne martor peste timp al reușitei. Pe de altă parte, aș vrea să scriu și că administrația i-a susținut așa cum se cuvine pe cei care plătesc taxe și impozite!

 

 

 

 

CE NE RĂSPUND CEI ARĂTAȚI CU DEGETUL DE FAMILIA SIMA?

Primarul actual al comunei Ticuș, Emil-Mircea Șchiopea recunoaște că s-a întâmplat acel incident în declararea suprafețelor pe blocul fizic menționat de Ioan Sima, dar că el este de bună-credință și că se poate întâmpla să greșești amplasamentul. Primarul susține însă că Ioan Sima a făcut tot felul de încurcături și falsuri și toate cele în perioada cât a fost primar. E o listă destul de lungă pentru a o prezenta în acest text. Ba, mai mult, Primăria Ticuș l-a dat în judecată pe fermier în două spețe, dar la instanțele de fond a pierdut, primarul acuzând cumva instanțele de lipsă de imparțialitate. Acesta a mai spus și că fermierul datoreză peste un milliard de lei vechi primăriei pentru impozitul pe teren.

Directorul APIA Brașov, Dorel Longhin Stânea, spune că fermierul nu are actele în regulă, că a luat terenuri abuziv, cu acte false, de pe la foștii sași plecați definitiv din localitate. Sau de la moștenitori care nu aveau taxe de succesiune. Acesta susține și că fermierul ticușean l-a urmărit cu mașina ca să-l intimideze. Că, deși nu mai are decât două vaci, primește subvenție pe 59 capete, conform cifrei istorice. Ba, oficialul APIA Brașov susține că Ioan Sima l-a amenințat de nenumărate ori și că în perioada când era suspendat, a fost pentru că Ioan Sima avea pe cineva la DNA. 

Directorul APIA m-a invitat la Brașov ca să îmi prezinte pe larg și în mod cinstit ceea ce se întâmplă sau s-a întâmplat în cazul familiei Sima.


 

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

Vizualizat: 1058 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?