Pentru că pasiunea pentru agricultură nu se opreşte niciodată, compania Syngenta a dat startul evenimentelor în câmp pentru a prezenta fermierilor noutăţile tehnologice din portofoliul comercial pentru anul 2018. Astfel, zeci de agricultori au fost invitaţi la ferma SC Femi Suat SRL din - Amzacea, judeţul Constanţa, cu scopul de a vedea loturile demonstrative de porumb, floarea-soarelui şi cereale păioase.
Specialiştii companiei şi-au propus să demonstreze importanţa geneticii Syngenta în evoluţia culturilor, precum şi eficienţa produselor de protecţie a plantelor din portofoliul existent. De asemenea, au fost evidenţiate şi noutăţile, precum şi metodele de bune practici promovate de compania Syngenta, în vederea utilizării în siguranţă a produselor de protecţia plantelor.
Spor de producţie în condiţii de secetă
Hibrizii Artesian din portofoliul Syngenta - Chorintos şi Orpheus - fac parte din noua generaţie de hibrizi de porumb. Sistemul radicular al plantelor din această gamă este bine dezvoltat, fapt ce permite explorarea în profunzime a resurselor de apă.
Aceştia sunt adaptaţi la condiţiile diferite de climă şi de tehnologie, oferind astfel o stabilitate în producţii. În lanurile de porumb din ferma de la Amzacea au demonstrat recolte constante, inclusiv în anii cu incidenţă de secetă şi arşiţă.
De asemenea, plantele prezintă o rădăcină puternică, incidenţă scăzută a atacului de Ostrinia nubilalis, toleranţă la cădere sau la frângere, dar şi rezistenţă la bolile tulpinii şi ale ştiuletelui. “Ambii hibrizi Chorintos şi Orpheus sunt pretabili pentru semănatul timpuriu, având o vigoare bună la răsărire. Vorbim despre nişte hibrizi care au ceva în spate din punct de vedere genetic. Au un spor de producţie în condiţii optime de climă şi de tehnologie, iar recoltarea se face devreme, fără costuri de uscare. Fapt ce ajută la obţinerea unui preţ de vânzare cât mai avantajos” a explicat Ionuţ Nae, manager cultura de porumb - Syngenta.
Recolta anului la orz - 9 t/ha
Un alt atelier care a atras atenţia fermierilor prezenţi în câmp a fost lotul de cereale păioase, unde discuţiile şi întrebările fermierilor s-au concentrat mai mult pe zona culturii de orz, în sectorul hibridului Jallon. Acesta este un hibrid intensiv cu o calitate foarte bună a boabelor şi cu un potenţial de producţie excelent. Punctele sale forte sunt date de masa hectolitrică, de toleranţa la boli, dar şi de capacitatea de compensare a densităţii prin înfrăţire puternică. “În condiţiile de anul trecut, exact aici în fermă, am avut acest orz hibrid şi s-au recoltat 9 tone la hectar. Acum (13 iunie a.c. - n.red.) spicul este la o umiditate pregătită pentru a fi recoltat, are o densitate foarte bună având în vedere că vorbim de 90 kg la hectar”, a menţionat Bogdan Guţă, director campanii cereale în cadrul Syngenta.
Evenimentul Universul Syngenta de la Amzacea, din ferma Femi Suat, s-a încheiat cu o tombolă, unde fermierii norocoşi au fost recompensaţi cu produse din portofoliul companiei.
Ionuţ Nae: “Syngenta a lansat în toamna anului 2017 un concept nou, Artesian. Vorbim despre un hibrid care se pretează pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă. Sub umbrela acestui concept avem cei doi hibrizi pe care i-am lansat în 2018: Chorintos şi Orpheus”.
Bogdan Guţă: “Hibridizarea la cereale are ca avantaj o normă mai mică de semănat, manipulare mai uşoară şi un potenţial de producţie foarte ridicat, în condiţiile unei tehnologii intensive. De asemenea, spicul este la acelaşi nivel cu planta principală, un aspect foarte important pentru a oferi o producţie ridicată
Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)