Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De la sămânţă la recoltă

Publicat: 16 octombrie 2018 - 11:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru că pasiunea pentru agricultură nu se opreşte niciodată, compania Syngenta a dat startul evenimentelor în câmp pentru a prezenta fermierilor noutăţile tehnologice din portofoliul comercial pentru anul 2018. Astfel, zeci de agricultori au fost invitaţi la ferma SC Femi Suat SRL din - Amzacea, judeţul Constanţa, cu scopul de a vedea loturile demonstrative de porumb, floarea-soarelui şi cereale păioase.

 

Specialiştii companiei şi-au propus să demonstreze importanţa geneticii Syngenta în evoluţia culturilor, precum şi eficienţa produselor de protecţie a plantelor din portofoliul existent. De asemenea, au fost evidenţiate şi noutăţile, precum şi metodele de bune practici promovate de compania Syngenta, în vederea utilizării în siguranţă a produselor de protecţia plantelor.

De la sămânţă la recoltăClick pe poza pentru galerie!

Spor de producţie în condiţii de secetă
Hibrizii Artesian din portofoliul Syngenta - Chorintos şi Orpheus - fac parte din noua generaţie de hibrizi de porumb. Sistemul radicular al plantelor din această gamă este bine dezvoltat, fapt ce permite explorarea în profunzime a resurselor de apă.
Aceştia sunt adaptaţi la condiţiile diferite de climă şi de tehnologie, oferind astfel o stabilitate în producţii. În lanurile de porumb din ferma de la Amzacea au demonstrat recolte constante, inclusiv în anii cu incidenţă de secetă şi arşiţă.
De asemenea, plantele prezintă o rădăcină puternică, incidenţă scăzută a atacului de Ostrinia nubilalis, toleranţă la cădere sau la frângere, dar şi rezistenţă la bolile tulpinii şi ale ştiuletelui. “Ambii hibrizi Chorintos şi Orpheus sunt pretabili pentru semănatul timpuriu, având o vigoare bună la răsărire. Vorbim despre nişte hibrizi care au ceva în spate din punct de vedere genetic. Au un spor de producţie în condiţii optime de climă şi de tehnologie, iar recoltarea se face devreme, fără costuri de uscare. Fapt ce ajută la obţinerea unui preţ de vânzare cât mai avantajos” a explicat Ionuţ Nae, manager cultura de porumb - Syngenta.

Recolta anului la orz - 9 t/ha
Un alt atelier care a atras atenţia fermierilor prezenţi în câmp a fost lotul de cereale păioase, unde discuţiile şi întrebările fermierilor s-au concentrat mai mult pe zona culturii de orz, în sectorul hibridului Jallon. Acesta este un hibrid intensiv cu o calitate foarte bună a boabelor şi cu un potenţial de producţie excelent. Punctele sale forte sunt date de masa hectolitrică, de toleranţa la boli, dar şi de capacitatea de compensare a densităţii prin înfrăţire puternică. “În condiţiile de anul trecut, exact aici în fermă, am avut acest orz hibrid şi s-au recoltat 9 tone la hectar. Acum (13 iunie a.c. - n.red.) spicul este la o umiditate pregătită pentru a fi recoltat, are o densitate foarte bună având în vedere că vorbim de 90 kg la hectar”, a menţionat Bogdan Guţă, director campanii cereale în cadrul Syngenta.
Evenimentul Universul Syngenta de la Amzacea, din ferma Femi Suat, s-a încheiat cu o tombolă, unde fermierii norocoşi au fost recompensaţi cu produse din portofoliul companiei.

 IonuÅ£ Nae_b

Ionuţ Nae: “Syngenta a lansat în toamna anului 2017 un concept nou, Artesian. Vorbim despre un hibrid care se pretează pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă. Sub umbrela acestui concept avem cei doi hibrizi pe care i-am lansat în 2018: Chorintos şi Orpheus”.

Bogdan Guţă_b

Bogdan Guţă: “Hibridizarea la cereale are ca avantaj o normă mai mică de semănat, manipulare mai uşoară şi un potenţial de producţie foarte ridicat, în condiţiile unei tehnologii intensive. De asemenea, spicul este la acelaşi nivel cu planta principală, un aspect foarte important pentru a oferi o producţie ridicată


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 1097 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?